montaz spryskiwaczy reflektorów????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
montaz spryskiwaczy reflektorów????
Witam.
Szukałem na forum,ale nie mogłem znaleść-mam nadzieje,że nie przeoczyłem
A więc do rzeczy:
Mam zamiar zamontować spryski reflektorów,ale nie bardzo sie orientuje jakie założyć. Czytałem o takich przykręcanych do zderzaka i o tych wysówanych.Które bedą lepsze? A czy jak lampa jest bardzo zabrudzona to sobie poradzą spryski?
Z góry dzieki za pomoc
szerokości i przyczepności
Szukałem na forum,ale nie mogłem znaleść-mam nadzieje,że nie przeoczyłem
A więc do rzeczy:
Mam zamiar zamontować spryski reflektorów,ale nie bardzo sie orientuje jakie założyć. Czytałem o takich przykręcanych do zderzaka i o tych wysówanych.Które bedą lepsze? A czy jak lampa jest bardzo zabrudzona to sobie poradzą spryski?
Z góry dzieki za pomoc
szerokości i przyczepności
-
- Forum Master
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... lektor%F3w
Tu masz opisane trochę.
Powiem ci tak. Ja mam spryskiwacze reflektorów i ... to tylko taki bajer. Obecnie zastanawiam się nad ich odłączeniem. Po pierwsze jak mają ci oczyścić lampę jak tam nie ma wycieraczki? kiedyś w starych merolach były takie wycieraczki na lampach i to pewnie się spisywało dobrze. Ja spryskuję ale to nic a nic nie pomaga. Po drugie skoro nie pomaga to po co tracić tyle płynu? Więc ja mam i odłączam to.
Tu masz opisane trochę.
Powiem ci tak. Ja mam spryskiwacze reflektorów i ... to tylko taki bajer. Obecnie zastanawiam się nad ich odłączeniem. Po pierwsze jak mają ci oczyścić lampę jak tam nie ma wycieraczki? kiedyś w starych merolach były takie wycieraczki na lampach i to pewnie się spisywało dobrze. Ja spryskuję ale to nic a nic nie pomaga. Po drugie skoro nie pomaga to po co tracić tyle płynu? Więc ja mam i odłączam to.
-
- Forum Master
toomasian oj przeoczyłeś, przeoczyłeś..toomasian pisze:Szukałem na forum,ale nie mogłem znaleść-mam nadzieje,że nie przeoczyłem
Było na ten temat już nie raz..
Jeśli jesteś zdecydowany na ich montaż i ma to wyglądać to montuj oryginalne - wysuwane.toomasian pisze:Czytałem o takich przykręcanych do zderzaka i o tych wysówanych.
Widziałem takie przykręcane na zderzak (zdaje się, że od Octavii I) w Golfie IV i jak dla mnie wyglądało to kiepsko..
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Czy dużo roboty.. Troszkę jesttoomasian pisze:pzrepraszam za przeoczenie.Po tym co przeczytałem to dużo roboty z tym jest i odechciało mi się-lepiej wziąść szmatke,płyn i umyć samemu
Ja mam u siebie dokładane. Sam montaż to gdzieś koło godziny roboty.
Dłużej chyba się schodzi z podłączeniem elektryki, której to u siebie jeszcze nie puszczałem, bo nie miałem kiedy, a jak miałem to już było zimno
A co do funkcjonalności to ciśnienie jest z nich dość duże, ale i tak dokładnie syfu nie spłuczą. Tak więc jeśli nie masz zamiaru montować xenonów to raczej bym sobie to odpuściłtoomasian pisze:chodziło mi raczej, że jeśli się nie spełnia to po co montować.
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 13:57 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- Lukasz_mk2
- Forum Master
ja mam inne zdanie na ten temat, ja u siebie zakładałem spryski lamp + pompka wysokociśnieniowa i muszę przyznać że dają radę. np jadąc gdzieś przez "pola" w nocy, gdzie droga jest w ogóle nie oświetlona to jak spryskam lampy to jest widoczna różnica. Sądzę że najważniejsze w tym wszystkim jest sposób montażu tych sprysków i odpowiednie ustawienie dysz. Niektórzy piszą że "zżerają" dużo płynu, wszystko zależy jak je będziemy włączać, ja u siebie mam tak że jak przytrzymam 3 sek. spryskiwanie szyby to spryskują się lampy i myśle że tak jest dobrze zwłaszcza że w mk3 zbiornik na dwie pompki ma 7L i pły nie trzeba dolewać codziennie.
-
- Forum Master
Ja mam 5,5l 2 pompki, spryski zamontowane orginalnie od nowości, więc chyba nie ma mowy o źle założonych? a momio to nie jestem z tego zadowolony Cieszy mnie samo posiadanie, ale co do funkcjonowania mam duże zastrzeżeniaLukasz_mk2 pisze:ja mam inne zdanie na ten temat, ja u siebie zakładałem spryski lamp + pompka wysokociśnieniowa i muszę przyznać że dają radę. np jadąc gdzieś przez "pola" w nocy, gdzie droga jest w ogóle nie oświetlona to jak spryskam lampy to jest widoczna różnica. Sądzę że najważniejsze w tym wszystkim jest sposób montażu tych sprysków i odpowiednie ustawienie dysz. Niektórzy piszą że "zżerają" dużo płynu, wszystko zależy jak je będziemy włączać, ja u siebie mam tak że jak przytrzymam 3 sek. spryskiwanie szyby to spryskują się lampy i myśle że tak jest dobrze zwłaszcza że w mk3 zbiornik na dwie pompki ma 7L i pły nie trzeba dolewać codziennie.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
oprócz miejsca montażu sprysków jest jeszcze kierunek dysz, zrób testa wyjdź z auta i niech ktoś ci włączy spryski zobaczysz w które miejsce dokładnie "sika" obstawiam że strumień będzie leciał w środek lampy lub poniżej, to wystarczy do marnych efektów działania. dysze trzeba ustawić troszke powyżej "środka lampy" bo jak jedziesz to pęd powietrza kieruje strumień w dolną część lampy i jest kicha. A co do zbiorniczka to faktycznie w mk4 jest tylko 5,5L w mk3 naszczęście 7L
No ja też mam zbiorniczek 5,5L, a co do dużego zużycia płynu.. Nie jest on w sumie aż tak drogi, więc zużycie mnie mnie nie martwi
Co do samej mocy działania to moich jeszcze nie sprawdzałem w terenie, ale np. w Octavii II przy xenonie działają średnio. Dużo lepiej sprawdza się przetarcie lamp ręcznie
Co do samej mocy działania to moich jeszcze nie sprawdzałem w terenie, ale np. w Octavii II przy xenonie działają średnio. Dużo lepiej sprawdza się przetarcie lamp ręcznie
- Lukasz_mk2
- Forum Master
Panowie generalnie nie ma co gadać powiecmy że lepiej jak są, ale bez nich też da się żyć.
PS Ja do siebie założyłem spryski z myślą o HID'zie, teraz HID'a odpuściłem i mam same spryski i też się cieszę
PS Ja do siebie założyłem spryski z myślą o HID'zie, teraz HID'a odpuściłem i mam same spryski i też się cieszę
Ostatnio zmieniony śr sty 13, 2010 14:38 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Lukasz_mk2
- Forum Master
poolak2006 wiesz nie będę się kłócił bo nie o to tu chodzi ale myślę że pompka wysoko-ciśnieniowa daje trochę tego strumienia i coś tam zawsze umyje tą lampę.
Sądzę że nie ma co już tu więcej pisać każdy i tak zrobi jak będzie chciał, z założeniem sprysków np w mk3 nie ma dużo roboty (mi to zajęło nie wiem czy z 1,5h mając wszystkie potrzebne części tzn. zbiorniczek 7L, pompkę wysoko-ciśnioniową, zawór spiętrzający, wężyki na wodę, moduł do uruchomienia sprysków po 3 sek. i trochę kabla)
Sądzę że nie ma co już tu więcej pisać każdy i tak zrobi jak będzie chciał, z założeniem sprysków np w mk3 nie ma dużo roboty (mi to zajęło nie wiem czy z 1,5h mając wszystkie potrzebne części tzn. zbiorniczek 7L, pompkę wysoko-ciśnioniową, zawór spiętrzający, wężyki na wodę, moduł do uruchomienia sprysków po 3 sek. i trochę kabla)