lampka ciśnienia oleju(ciśnienie oleju w vw golf 4 1.4 16V
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
lampka ciśnienia oleju(ciśnienie oleju w vw golf 4 1.4 16V
witam wszystkich,posiadam golfa 4 z silnikiem 1.4 16V i martwi mnie jedna rzecz, z którą nie potrafię sobie poradzić,otóż po rozgrzaniu silnika czasami zaświeca mi się lampka czujnika ciśnienia oleju,najczęściej przy skrętach i w momentach kiedy na dwójce mam poniżej 2000 obr/min,wymieniłem pompę oleju,ale problem nadal jest,byłem u mechanika sprawdzić ciśnienie,okazało się,że było niskie,ale mieściło się w normie,myślałem o wymianie panewek,ale nie słyszę żadnego hałasu ani głośnej pracy silnika,zastanawiam się czy mógłby wkraść się jakiś błąd do komputera? proszę o pomoc,jeszcze dodam,że silnik działa dobrze,nie traci mocy,nie kopci czarnym dymem z tłumika,nie spala oleju,stan oleju od wymiany do wymiany jest niemalże identyczny.
Sałaciński Mariusz
http://www.volkswagen-golf.pl/dane-tech ... olf-iv-16/ tu masz parametry dotyczące ciśnienia kolego. Podjedź do kogoś innego i zrób ponownie badanie.
Może też masz problem z samym czujnikiem ??
Może też masz problem z samym czujnikiem ??
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
sprawa nie wyglada dobrze
miałem podobny problem-wszystko niby oki ale na rozgrzanym silniku kontrolka darła ryja:)
wymieniłem poł silnika i nic
wkoncu zmerzyłem cisnienie w momencie jak kontrolka sie zapaliła i makabra-takie niskie prawie zero
wymieniłem panewki-dodam od razu ze jak masz wymieniac panewki to tylko ze szlifem wału tak szkoda roboty i kasy-nie daj sie wkrecic !!!!!!!!
ale zrobiłem to -trzeci szliw wału zrobili-czyli ze wiecej juz nie da sie i dalej nic
powodem były luzy na wałku rozrzadu, a własciwie na 2 wałkach
wymieniłem wałki razem z pokrywa silnika i jest git cisnienie na rozgrzanym 6 barow
takze zmierz cisnienie w chwili zapalenia kontrolki i nie daj sie zwiezc ze to czujnik cisnienia oleju padł, albo ze masz filtr zły
pozdrawiam
aha za wałki dałem 400pln-używane i wszystko smiga
miałem podobny problem-wszystko niby oki ale na rozgrzanym silniku kontrolka darła ryja:)
wymieniłem poł silnika i nic
wkoncu zmerzyłem cisnienie w momencie jak kontrolka sie zapaliła i makabra-takie niskie prawie zero
wymieniłem panewki-dodam od razu ze jak masz wymieniac panewki to tylko ze szlifem wału tak szkoda roboty i kasy-nie daj sie wkrecic !!!!!!!!
ale zrobiłem to -trzeci szliw wału zrobili-czyli ze wiecej juz nie da sie i dalej nic
powodem były luzy na wałku rozrzadu, a własciwie na 2 wałkach
wymieniłem wałki razem z pokrywa silnika i jest git cisnienie na rozgrzanym 6 barow
takze zmierz cisnienie w chwili zapalenia kontrolki i nie daj sie zwiezc ze to czujnik cisnienia oleju padł, albo ze masz filtr zły
pozdrawiam
aha za wałki dałem 400pln-używane i wszystko smiga
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
mam pytanie czy ta lampka świeciła Ci się cały czas na rozgrzanym silniku?bo u mnie nie zawsze się świeci,a jeżeli już to świeci się dwie sekundy i gaśnie,czy naprawdę odma ma związek z ciśnieniem i zapalaniem się tej lampki?czy badanie komputerowe silnika wykryje usterkę?czy istnieją jeszcze jakieś inne przyczyny?
Ostatnio zmieniony sob sty 23, 2010 16:02 przez msalacin, łącznie zmieniany 1 raz.
Sałaciński Mariusz
witam
lampka nie swieciła sie cały czas-tylko w zakresie 1800-2200 obrotów
gdy dodajesz gazu cisnienie rosnie i lampka gasnie-ale gdy spada efekty znasz
wszystko moze sie skonczyc uszkodzeniem silnika
nie sadze zeby odma na to wpływała-ona zbiera i usuwa opary z silnika a co maja opary do cisnienia
zmierz cisnienie na zapalonej lampce i daj znac co i jak
[ Dodano: 24 Sty 2010 13:18 ]
badanie komputerem wykryje usterke elektryczna bardziej a nie mechaniczna-u mnie nie było zadnych błedow
lampka nie swieciła sie cały czas-tylko w zakresie 1800-2200 obrotów
gdy dodajesz gazu cisnienie rosnie i lampka gasnie-ale gdy spada efekty znasz
wszystko moze sie skonczyc uszkodzeniem silnika
nie sadze zeby odma na to wpływała-ona zbiera i usuwa opary z silnika a co maja opary do cisnienia
zmierz cisnienie na zapalonej lampce i daj znac co i jak
[ Dodano: 24 Sty 2010 13:18 ]
badanie komputerem wykryje usterke elektryczna bardziej a nie mechaniczna-u mnie nie było zadnych błedow