Układ chłodzenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Układ chłodzenia
Witam. Mam problem z chłodzeniem w moim Mk3 1.8+LPG ABS. Od jakiegos czasu silnik powoli lapie temp. Postanowilem zmienic termostat i czujniki temp. Po wymianie silnik szybko sie nagrzewa do 110 stopni, wentylator sie nie wlacza, dolny przewod od chlodnicy jest caly czas zimny(chlodnica w jednym miejscu letnia w okollicach czujnika temp.) gorny przewod goracy.Nagrzewnica dmucha cieplym powietrzem.Dodam jeszcze ze mam maly wyciek oleju z pod głowicy.I moje pytanie brzmi czy winna jest uszczelka pod głowią czy padła pompa wody?Prosze o porade co z tym zrobic
pompe można łatwo sprawdzić
przy poziomie miedzy min a max na zimnym silniku odkręć korek w zbiorniczku i spójrz czy z tego cienkiego przewodu u góry w zbiorniczku leci płyn, jezeli tak to pompa jest sprawna
czy zanim temp osiągnie 100 stopni jest znaczne ciśnienie na wężach do chłodnicy i jak działa ogrzewanie?
[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 20:30 ]
przy poziomie miedzy min a max na zimnym silniku odkręć korek w zbiorniczku i spójrz czy z tego cienkiego przewodu u góry w zbiorniczku leci płyn, jezeli tak to pompa jest sprawna
czy zanim temp osiągnie 100 stopni jest znaczne ciśnienie na wężach do chłodnicy i jak działa ogrzewanie?
[ Dodano: Sro Lut 10, 2010 20:30 ]
też tak może byc i jak bedzie termostat zamkniety to na silniku bedzie 130 stopni a wiatrak i tak sie nie włączyroger18sx pisze:pewnie nowy termostat jest niesprawny bo sie zdarza tym bardziej jak jest noname
ogrzewanie bez zarzutów bardzo szybko dmucha cieplym powietrzemjeson pisze:jak działa ogrzewanie?
cisnienia na wezach nie ma, sa miekkie.jak odkrecam korek od zbiorniczka wyrównawczego to nawet nie zasyczy przy rozgrznym silnikujeson pisze:czy zanim temp osiągnie 100 stopni jest znaczne ciśnienie na wężach do chłodnicy
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- Ma gadane
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
micho_00, pewnie zasugerowałeś się kolorem i założyłeś zły czujnik. Niestety czujniki o różnych rezystancjach mogą mieć ten sam kolor, lecz mają zupełnie inne charakterystyki. Musisz wziąć stary czujnik odpisać numer części i pójść do sklepu by wymienili Ci na prawidłowy. Zamiast wydawać na termostat, i pompę wody na początek porównaj sobie numery w starym i nowym, na 100% założyłeś inny niż był
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 22:54 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam takie pytanie związane z układem chłodzenia,opisze krótko sytuację.W poprzednim Scirocco MK II z silnikiem 1.8,z cienkiego wężyka na powrocie do zbiorniczka wyrównawczego płynął płyn dosyć sporym strumieniem.W obecnym Scirocco MK II z silnikiem 2.0,z tego samego wężyka płyn ledwo się sączy.Płyn chyba powinien płynąć strumieniem?,co może być przyczyną ?.
- czechu_01
- Mały gagatek
- Kontakt:
spirit77, w moim 2E też nie leci dużym strumieniem a sączy się, niezależnie od temperatury i obrotów silnika. A niedawno przerabiałem temat z układem chłodzenia, wymieniałem termostat, przetykałem wężyk odpowietrzający i wiem, że mam wszystko na 100% sprawne.
AUTOMATYKA DO BRAM, DOMOFONY, WIDEOFONY - MONTAŻ SERWIS - TEL. 509 227 268
-
- Nowicjusz
- Kontakt: