Jak wam palą teraz wasze TDI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Pruszkowiak
- Forum Master
- Kontakt:
Jak wam palą teraz wasze TDI?
Ja jak rano zapalam swojego TDI to troche musze go na rozruszniku przetrzymać i zapala.Jak zapali to przez minutkę mi puszcza biało-niebieski dymeka potem jest ok.W czasie jazdy nie kopci jak się rozgrzeje.Czy ten dymek to jakiś poważny objaw.Czy to normalne.Czekam na opinie.
- Mariusz Z.
- Nowicjusz
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Temat na czasie
U mnie to samo
Kręce go ok. 3 sekund i załapuje ale jak już załapie to przez chwile (kilkanaście sekund) chodzi nierówno (800-1000 obr skacze) po chwili przechodzi i jest ok . Niebieskawy dymek też się pojawia zaraz po odpaleniu.
Dzieje sie tak tylko po zimnej nocy - w lecie tego nie było, a jak jeżdże w dzień też tego nie ma chyba, że jest zimno i postoi z min. 6 godzin
Ja jeszcze spróbuje wymienić świeczki żarowe - może to one są przyczyną ??
Poza tym to wszystko OK - to też nie jest specjalni euciążliwe, ale lipnie wygląda jak tak kopci i telepie ( dobrze, że krótko to trwa )
Kolega wyżej pisze o powietrzu w paliwie ..... Gdzie ewentualnie może się takie powietrze dostawać ?? I czy nie było by tak przez cały czas ?? A nie jak jest zimny
Pozdrooooooo
Kręce go ok. 3 sekund i załapuje ale jak już załapie to przez chwile (kilkanaście sekund) chodzi nierówno (800-1000 obr skacze) po chwili przechodzi i jest ok . Niebieskawy dymek też się pojawia zaraz po odpaleniu.
Dzieje sie tak tylko po zimnej nocy - w lecie tego nie było, a jak jeżdże w dzień też tego nie ma chyba, że jest zimno i postoi z min. 6 godzin
Poza tym to wszystko OK - to też nie jest specjalni euciążliwe, ale lipnie wygląda jak tak kopci i telepie ( dobrze, że krótko to trwa )
Kolega wyżej pisze o powietrzu w paliwie ..... Gdzie ewentualnie może się takie powietrze dostawać ?? I czy nie było by tak przez cały czas ?? A nie jak jest zimny
Pozdrooooooo
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
paliwo może sie cofać i dlatego jest powietrze. nie wiem jak w TDI ( chociaż pewnie podobnie ) ale w TD są w pompie zaworki na powrocie, i czasem sie dzieje że puszczają. zakłada sie taki zaworek na przewód paliwowy na doprowadzeniu i po kłopocie. wiem bo mam tak samo jak wy po zapaleniu, i właśnie szukam odpowiedniego zaworka. komplet zaworków do pompy TD kosztuje 25 zł, ale z wymianą jest podobno problem. jak to opanuje to napisze co i jak
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Tak ma odpalać VW TDI...bartol_variant pisze:U mnie wszystko gra, nie mam takiego problemu rano ;/ dla mnie nie ma róznicy pogoda czy nie pogoda, mam ogrzewany garaż. Kiedyś jak byłem w Wawie co były takie ostreee mrozy w okolicach -28 to spokojnie mi odpalał stojąc na dworze.
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
Re: Temat na czasie
Miałem to samo - wymieniłem świeczki żarowe i nic.Razal pisze:U mnie to samo
Pozdrooooooo
Na forum dokopałem się jednak do informacji o przekaźniku, który oczywiście sprawdziłem i był OK, oraz o bezpieczniku który jest nad przekaźnikami.
Sprawdziłem go i był przepalony, wymieniłem i teraz czy jest 0 stopni czy -10 pali od kopa.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
umnie tak samo jak u kolegiMichael G60 pisze:bartol_variant napisał/a:
U mnie wszystko gra, nie mam takiego problemu rano ;/ dla mnie nie ma róznicy pogoda czy nie pogoda, mam ogrzewany garaż. Kiedyś jak byłem w Wawie co były takie ostreee mrozy w okolicach -28 to spokojnie mi odpalał stojąc na dworze.
mój tak jak wyzej. spirala od świec żarowych swieci moze przez 2 sek. a w lecie tylko mrugnie.
odpala od strzała, pół obrotu, chyba ze juz jest na koncu rezerwy no to dłuzej trzeba krecic ale rzadko mi sie to zdarza
co do dyma to puszcza niebieskiego i to długo, nawet w lecie ale to juz kwestia turbiny (chyba) czas na regeneracje:(
odpala od strzała, pół obrotu, chyba ze juz jest na koncu rezerwy no to dłuzej trzeba krecic ale rzadko mi sie to zdarza
co do dyma to puszcza niebieskiego i to długo, nawet w lecie ale to juz kwestia turbiny (chyba) czas na regeneracje:(
-
- Gadatliwa bestia