W jakim celu jest ta gąbka?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
W jakim celu jest ta gąbka?
U mnie jedna z tych gąbek na masce (zaznaczone strzałką) już się zużyła, nie ma co kleić bo się cały czas rozkleja. Kupiłem już nową w ASO VW (12 zł), ale zastanwiam się w jakim celu ona jest? Stanowi to przedłużenie uszczelki komory silnika.
Czy może one są po to by odzielić komorę silnikową od podszybia, żeby spaliny nie dostawały się przez wlot powietrza do kabiny czy może chodzi o wodę deszczową?
Czy może one są po to by odzielić komorę silnikową od podszybia, żeby spaliny nie dostawały się przez wlot powietrza do kabiny czy może chodzi o wodę deszczową?
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 00:11 przez henio8, łącznie zmieniany 2 razy.
VW Golf, CL, wersja specjalna "Europe", 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.
jhosef tak też myślałem, że chodzi o uszczelnienie, żeby powietrze z silnika nie wpadało do kabiny. Nr części 1H0 823 713 - nie ma rozdzielenia na strony (obydwie są takie same, tylko się odwrotnie wkłada).
[ Dodano: 13 Maj 2010 09:36 ]
wasiak tak, ale w Mk3 spełnia to raczej ta guma z nr 11 na rysunku, a to o czym mówię to gąbka i jest przedłużeniem uszczelki silnika.
[ Dodano: 13 Maj 2010 11:10 ]
A i dodam, że obecne gąbki są trochę inne, są zrobione tak, że się tak szybko nie rozwalą, plastik nie jest przyklejony, ale włożony w otworek w gąbce przez co się nie rozwali tak szybko. VW uczy się tutaj na błędach.
[ Dodano: 13 Maj 2010 09:36 ]
wasiak tak, ale w Mk3 spełnia to raczej ta guma z nr 11 na rysunku, a to o czym mówię to gąbka i jest przedłużeniem uszczelki silnika.
[ Dodano: 13 Maj 2010 11:10 ]
A i dodam, że obecne gąbki są trochę inne, są zrobione tak, że się tak szybko nie rozwalą, plastik nie jest przyklejony, ale włożony w otworek w gąbce przez co się nie rozwali tak szybko. VW uczy się tutaj na błędach.
Ostatnio zmieniony czw maja 13, 2010 11:11 przez henio8, łącznie zmieniany 2 razy.
VW Golf, CL, wersja specjalna "Europe", 1995r., 1.6 AEA, benzynowy.