Kontrolka ciśneinia oleju nie świeci
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka ciśneinia oleju nie świeci
Witam,
Mój problem (nie jedyny) polega na tym, że przy uruchamianiu stacyjki, nie świeci się czerwona kontrolka ciśnienia oleju, która tam powinna się świecic przez kilka sekund. Szukałem bezpiecznika, ale na rozpisce nie ma takiego w ogóle. W czym jest problem, czy takiego bezpiecznika nie ma? Auto kupilem niedawno, od sprzedawcy, Golf IV 1.4 16 V. Dodatkowo przy rozgrzanym silniku piszczy trzykrotnie alarm.
Przypuszczam, ze to cisnienie oleju (bedzie mierzone dzisiaj wieczorem) - ale dioda sie nie swieci podczas pisku sygnalu ostrzegawczego. Przypuszczam najgorsze, ze zostalem oszukany. Ktos wylaczyl diode cisnienia oleju, ktora prawdopodobnie caly czas wskazuje problem, dopiero po jakims czasie, gdy cisnienie spada znacznie, wlacza sie sygnal dzwiekowy. Dodatkowo zauwazylem, ze czujnik cisnienia oleju jest jakis inny, nie czarny ani bialy, tylko zielony. Prosze o pomoc.
Tu filmik, bedzie w calosci za pol godziny od daty posta: http://vimeo.com/12133094
A tu czujnik:
Uploaded with ImageShack.us
Mój problem (nie jedyny) polega na tym, że przy uruchamianiu stacyjki, nie świeci się czerwona kontrolka ciśnienia oleju, która tam powinna się świecic przez kilka sekund. Szukałem bezpiecznika, ale na rozpisce nie ma takiego w ogóle. W czym jest problem, czy takiego bezpiecznika nie ma? Auto kupilem niedawno, od sprzedawcy, Golf IV 1.4 16 V. Dodatkowo przy rozgrzanym silniku piszczy trzykrotnie alarm.
Przypuszczam, ze to cisnienie oleju (bedzie mierzone dzisiaj wieczorem) - ale dioda sie nie swieci podczas pisku sygnalu ostrzegawczego. Przypuszczam najgorsze, ze zostalem oszukany. Ktos wylaczyl diode cisnienia oleju, ktora prawdopodobnie caly czas wskazuje problem, dopiero po jakims czasie, gdy cisnienie spada znacznie, wlacza sie sygnal dzwiekowy. Dodatkowo zauwazylem, ze czujnik cisnienia oleju jest jakis inny, nie czarny ani bialy, tylko zielony. Prosze o pomoc.
Tu filmik, bedzie w calosci za pol godziny od daty posta: http://vimeo.com/12133094
A tu czujnik:
Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony sob maja 29, 2010 17:24 przez dylesid, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
odlacz czujnik cisnienia oleju i zobacz czy sie zapali kontrolka
nie wiem jak jest w mk4 ale w polo z 99 roku jest tak ze kontrolka sie nie zapala po przekreceniu kluczyka w stacyjce to normalne - moze ty tez tak masz
odlaczysz czujnik to sie przekonasz
mozesz tez podpiac VAGa i zrobic test licznika, wtedy bedziesz mial pewnosc czy kontrolka dziala
nie wiem jak jest w mk4 ale w polo z 99 roku jest tak ze kontrolka sie nie zapala po przekreceniu kluczyka w stacyjce to normalne - moze ty tez tak masz
odlaczysz czujnik to sie przekonasz
mozesz tez podpiac VAGa i zrobic test licznika, wtedy bedziesz mial pewnosc czy kontrolka dziala
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Kontrolka powinna się zapalać po przekręceniu kluczyka, także pewnie została odłączona...tym bardziej że coś piszczy.
Ja niedawno miałem problem że kontrolka się zapalała i brzęczek piszczał ale tylko jak temperatura była =>90 stopni, przy 89 już nie piszczało. Jeździłem z godzinę po mieście z podłączonym VAGiem ale ten nie wywalał żadnych błędów...jedynie komunikat na FISie "Oil pressure".
Postanowiłem wymienić olej i filtr...okazało się że filtr rozleciał się w środku i jego wnętrzności które powinny filtrować olej blokowały jego przepływ.
Jeżeli niedawno kupiłeś auto to zacznij od wymiany oleju i filtra...oraz spróbuj naprawić kontrolkę, zapewne jest odłączona fizycznie poprzez wylutowanie.
Silniki 1.4 są dosyć problemowe także lepiej zacznij szybko działać...może się okazać że będzie takie drobnostka jak u mnie...a może być gorzej ;/ bo w jakimś celu ktoś kontrolkę wyłączył...chyba że nie próbował nawet walczyć z problemem.
Ja niedawno miałem problem że kontrolka się zapalała i brzęczek piszczał ale tylko jak temperatura była =>90 stopni, przy 89 już nie piszczało. Jeździłem z godzinę po mieście z podłączonym VAGiem ale ten nie wywalał żadnych błędów...jedynie komunikat na FISie "Oil pressure".
Postanowiłem wymienić olej i filtr...okazało się że filtr rozleciał się w środku i jego wnętrzności które powinny filtrować olej blokowały jego przepływ.
Jeżeli niedawno kupiłeś auto to zacznij od wymiany oleju i filtra...oraz spróbuj naprawić kontrolkę, zapewne jest odłączona fizycznie poprzez wylutowanie.
Silniki 1.4 są dosyć problemowe także lepiej zacznij szybko działać...może się okazać że będzie takie drobnostka jak u mnie...a może być gorzej ;/ bo w jakimś celu ktoś kontrolkę wyłączył...chyba że nie próbował nawet walczyć z problemem.
raczej zaślepiona tj ktoś zasłonił diodę kawałkiem czarnej taśmy (wystarczy rozebrać licznik i sprawdzić). Teraz tak - to że czujnik zielony to nie znaczy ze coś nie gra - ważny jest numer czujnika (ja akurat też mam zielony - bo wymieniłem (poprzedni ułamał się). Teraz tak - jeżeli ktoś zaślepił kontrolkę (co jest mozliwe) to jazda bez ciśnienia oleju skończy sie zarżnięciem silnika - jeśli to wina ciśnienia - zrzuć miskę olejową i sprawdź czy nie jest zapchany smokQto pisze:Kontrolka powinna się zapalać po przekręceniu kluczyka, także pewnie została odłączona.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Na fimiku widać, że kontrolka leciutko przebija, wygląda na zalepioną .Check też się nie zapala . Co to za sprzedawca? Handlarz?
[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 18:59 ]
Aha. Wyciągnij listwę - zaslepkę nad kierownicą. Pod nią są 2 śruby mocujace licznik.jeżeli sa na nich ślady odkręcania, to można się domyslac o co chodzi...
[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 18:59 ]
Aha. Wyciągnij listwę - zaslepkę nad kierownicą. Pod nią są 2 śruby mocujace licznik.jeżeli sa na nich ślady odkręcania, to można się domyslac o co chodzi...
Ja też jestem w UK i wiem że jak handlarz Cię oszukał to piewsze idź do goscia żeby Ci oddał kase,a jak nie będzie chcial to powiedz mu że idziesz pierwsze na Policje i zakładasz sprawe do sądu.Zobacysz że zmięknie,bo angole się boją o interes.Nie rób tylko nic pochopnie w stylu że pódziesz do goscia z osiłkami,bo sam sobie narobisz kłopotu.
Jacek
jackyz pisze:Ja też jestem w UK i wiem że jak handlarz Cię oszukał to piewsze idź do goscia żeby Ci oddał kase,a jak nie będzie chcial to powiedz mu że idziesz pierwsze na Policje i zakładasz sprawe do sądu.Zobacysz że zmięknie,bo angole się boją o interes.Nie rób tylko nic pochopnie w stylu że pódziesz do goscia z osiłkami,bo sam sobie narobisz kłopotu.
Wiem Jacek, dzieki.
Tak tez mam zamiar zrobic. Postrasze go policja, Tradeing Standards, Citizen Advice, Consumer Direct. Mysle, ze bedzie troche przytloczony. Ale wiem, ze bedzie spory problem. Dzwonilem dzisiaj, zeby sie umowic, zadzwonilem z zastrzezonego numeru, zapytac czy dzisiaj otwarte, bo w UK Bank Holiday dzisiaj jest. A on ze spoko, nie ma problemu, ja na to, czy godzina 14 moze byc, a on ze spoko, swietnie, a w sprawie jakiego samochodu. A ja mu ze tego co kupilem niedawno, golfa czerwonego, nie dziala to i to. A on ze on ma teraz wolne, ze jedzie sie poopalac. Hehe, to jakas farsa. Ostatecznie umowilem sie na jutro na g. 14. Zobaczymy co wymysli. Wczoraj bylem zalamany, a dzisiaj jestem wsciekly. No coz, ktoz by nie byl...