Zapala się kontrolka temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zapala się kontrolka temperatury
Witam.
Niedawno kupiłem Golfa II 1.3 silnik NZ, po nagrzaniu silnika np. stojąc w korkach zapala się kontrolka temperatury, a po kilku sekundach załancza się wentylator.
Co może być przyczyną?
Wymieniłem już:
1 pompę wody
2 czujnik temperatury "czarny"
3 termostat
4 wyłącznik termiczny wentylatora
5 uszczelkę pod głowicą
6 płukałem chłodnicę
Czy wymieniona pompa wody może być przyczyną słabego obiegu płynu?
Czy można zastosować wyłącznik termiczny o niższych wartościach temperatury?
Niedawno kupiłem Golfa II 1.3 silnik NZ, po nagrzaniu silnika np. stojąc w korkach zapala się kontrolka temperatury, a po kilku sekundach załancza się wentylator.
Co może być przyczyną?
Wymieniłem już:
1 pompę wody
2 czujnik temperatury "czarny"
3 termostat
4 wyłącznik termiczny wentylatora
5 uszczelkę pod głowicą
6 płukałem chłodnicę
Czy wymieniona pompa wody może być przyczyną słabego obiegu płynu?
Czy można zastosować wyłącznik termiczny o niższych wartościach temperatury?
jeżeli jest sprawna to nie a tak wogule to termostat otwiera pełen obieg płynu chłodzącego, a jak tam pasek klinowy na pompie wody może się ślizga , może trzeba wymienić kielich na którym jest pasek co do włącznika to szybciej będzie się włączał wentylator chłodnicy tak myślę .wojtula46 pisze:Czy wymieniona pompa wody może być przyczyną słabego obiegu płynu?
[ Dodano: 30 Maj 2010 13:30 ]
albo pasek wymienić
- wieslaw608
- Nowicjusz
- Kontakt:
Przy tym silniku pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu i ona napędza alternator - także nawet bez paska można jechać gdyż obięg wody dalej jest zapewniony tylko nie ma ładowania akumulatoraMisiekD pisze:jeżeli jest sprawna to nie a tak wogule to termostat otwiera pełen obieg płynu chłodzącego, a jak tam pasek klinowy na pompie wody może się ślizga , może trzeba wymienić kielich na którym jest pasek co do włącznika to szybciej będzie się włączał wentylator chłodnicy tak myślę .wojtula46 pisze:Czy wymieniona pompa wody może być przyczyną słabego obiegu płynu?
[ Dodano: 30 Maj 2010 13:30 ]
albo pasek wymienić
Ostatnio zmieniony ndz maja 30, 2010 13:45 przez wieslaw608, łącznie zmieniany 1 raz.
Spoko wymieniłem dobry czujnik, sprawdziłem jego wartości miernikiem, są ok
Czy ten czujnik daje sygnał tylko wskazówce, czy zapala również diodę na desce rozdzielczej?
Zrobiłem test, wyciągnołem termostat i bez termostatu silnik nagrzewa się oczywiście wolniej ale po nagrzaniu kontrolka i tak się zapala.
Co może się zepsuć w pompie to jest odlew gdyby wirnik się ukręcił to wogóle by nie było obiegu chyba że się mylę?
Czy ten czujnik daje sygnał tylko wskazówce, czy zapala również diodę na desce rozdzielczej?
Zrobiłem test, wyciągnołem termostat i bez termostatu silnik nagrzewa się oczywiście wolniej ale po nagrzaniu kontrolka i tak się zapala.
Co może się zepsuć w pompie to jest odlew gdyby wirnik się ukręcił to wogóle by nie było obiegu chyba że się mylę?