Wymiana nadkoli przednich i kompletnej osłony silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

~misiek
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana nadkoli przednich i kompletnej osłony silnika

Post autor: ~misiek » pt lip 23, 2010 22:01

Witam

Ostatnio tak pechowo najechałem na wysoki krawężnik że połamałem część nadkola przedniego lewego i osłonę silnika (lewy boczek i główną).
Nie będzie to foto porada bo powymieniał mi to mój zaufany mechanik (sam bym spróbował ale nawet najazdu nie mam). Chciałem pokazać wam kilka fotek i dać jakąś wskazówkę zakupową jakbyście mieli podobną naprawę bo nauczyłem się kilku drobiazgów.

Od początku:
Chciałem żeby to wyszło tanio (co jak później się okazało dało niską jakość) więc na allegro zakupiłem nadkole lewe przednie i osłonę kompletną silnika (dwa boczki + osłona główna + blaszki i wkręty)

Następnie obejrzałem drugie nadkole i okazało się że też można by je wymienić (tu brak śrubki tu kołka tu wyszczerbione itd.) ale nie kupiłem już na allegro tylko w pobliskiej hurtowni (polcar.com.pl).

a jeszcze w trakcie wymiany okazało się że muszę dokupić typowe wkręty torx VW (bo nie ma ich w komplecie z nadkolami a niektóre stare były tak zardzewiałe i zajeżdżone że nadawały się tylko do wymiany + dodatkowe kołki plastikowe (potrzebne tylko w kilku miejscach ale stare były mocna zużyte i śruby nie wkręcały się w nie za dobrze) - te kołki są potrzebne w miejscach gdzie nie da się nałożyć blaszki z dziurką czyli np otwór w środku blachy a nie na krawędzi + i tu klucz programu - blaszki mocowania osłonek bocznych silnika (w komplecie nie dali) - dosyć nietypowe mocowanie ale bardzo pewne.

kilka fotek:

wkręty torx VW (romix.pl)
Obrazek

kołki plastikowe VW (romix.pl)
Obrazek

blaszki mocowania osłonek bocznych silnika (romix.pl)
Obrazek

nadkole Rezaw-Plast
Obrazek

osłona silnika z boczkami Rezaw-Plast
Obrazek

no i teraz te spostrzeżenia:
lewe przednie nadkole i osłonę silnika kupiłem na allegro. polski producent Rezaw-Plast - powtarzam za mechanikiem - słaba jakość, nie elastyczne, bardzo źle spasowane, niekompletne okucia (brak blaszek tych gwiazdkowych i nieprawidłowe śrubki do montażu) - dlatego zdecydowanie odradzam.
prawe przednie nadkole kupiłem w hurtowni polcar - import z tajwanu droższe od polskiego o 8,50zł ale o niebo lepsze - bardzo dobrej jakości plastik, elastyczne, dobrze spasowane - polecam.
śruby, kołki, blaszki - ponieważ musiałem już do swojego golficza kupować śrubki i inne pierdółki w aso to mogę śmiało powiedzieć że te które kupiłem w hurtowni (producent romix.pl) nie odbiegają jakością od oryginałów

ile to wszystko kosztowało
nadkole lewe z allegro - 29zł
osłona silnika (pożal się boże komplet) - 89zł
przesyłka - 18zł
nadkole prawe (import z tajwanu) z polcaru - 37,50zł
wkręty torx VW (romix) z polcaru (2 x opakowanie 10szt.) - 22,44zł
kołki plastikowe VW (romix) z polcaru (1 opakowanie 10zt.) - 7,97zł
blaszki montażowe (romix) z polcaru (1 opakowanie 10szt.) - 11,32zł
robota mechanika - 50zł

RAZEM: 265,23zł
wolałbym wydać 300zł i mieć te wszystkie plastiki tajwańskie.
ogólne konkluzje:
- nie kupować najtańszych gratów na allegro - często lepiej wydać (dosłownie) parę złotych więcej i mieć dobrą jakość)
- przed zabraniem się do wymiany w/w plastików zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne drobiazgi montażowe żeby dupy sobie w czasie wymiany nie zawracać.

podałem nazwy stron hurtowni i producenta drobiazgów montażowych nie dlatego że jestem z nimi jakoś związany tylko żeby ewentualnie naprowadzić ludzi potrzebujących na odpowiednią stronę.

dziękować za uwagę.
Ostatnio zmieniony ndz lip 25, 2010 12:03 przez ~misiek, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11770][img]http://www.motostat.pl/user_images/11770/icon1.png[/img][/url]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”