problem z olejem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

siemens
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z olejem

Post autor: siemens » sob sty 28, 2006 22:54

Mam problem z silnikiem 1.9 tdi 90 KM . Od jakiegoś czasu zacząłem mu dolewać olej, teraz bierze mi około 0.5 litra na 1000 km. Silnik nie był przegrzany,pali mi na dyk nawet w te mrozy , ma przejechane 250 000 . Żadnych nietypowych objawów nie ma oprócz tego że po dłuższej jeżdzie na wolnych obrotach i gwałtownym przyśpieszeniu niebiesko zadymi, podczas normalnej jazdy i wczasie palenia nie dymi. Przecieków nigdzie nie widać. Proszę o poradę co z tym zrobić !

greg

Post autor: greg » sob sty 28, 2006 23:39

zdejmij wąż idący od turbo i intercoolera. Włacz silnik - przegazuj - jak cię pochlapie olejem na duych obrotach będziesz wiedział gdzie olej ucieka... a po tym kręceniu silnika - daj mu chwilę pochodzić an wolnych a dopiero zgaś. Napisz czy miałem rację...

siemens
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: siemens » sob sty 28, 2006 23:50

Ok dzięki za podpowiedż jak sprawdzę to się odezwę.

Awatar użytkownika
pw524
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pw524 » ndz sty 29, 2006 00:26

Nie mam diesla ale zasada jest taka że jak dymi przy gwałtownym dodawaniu gazu to (tylko) uszczelniacze zaworowe.

greg

Post autor: greg » ndz sty 29, 2006 00:59

pw524 pisze:Nie mam diesla ale zasada jest taka że jak dymi przy gwałtownym dodawaniu gazu to (tylko) uszczelniacze zaworowe
zasada o której móeisz możr i jest ale on z turbiną i przy przebiegu 250tys. turbina traci szczelność dając olej. olej jest wyrzucany włąsnie w dużych ilościach gdy są wysokie obroty. Dodatkowo olej powoli zbiera się w wężach łączących turbo z kolektorem ssącym - następuje przerzucenie oleju do wlotu i stąd dymienie tylko czasami. Zużycie oleju w turbo 0,5 na 1tys km jeszcze nie jest tragedią, ale sygnalizuje ze coś się zaczyna dziać....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”