Rozrusznik w automacie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrusznik w automacie
Musze wyjąc ze swojego samochodu rozrusznik, bo niestety jeździ sam po kole zamachowym nie kręcąc silnikiem. Na popych go nie zapale, więc na warsztat nie dojadę. Chce go wykręcić i zawieź do naprawy, ale nie bardzo potrafię go zlokalizować. Sam miałem kiedyś tylnionapędowego Taunusa, więc rozrusznik był nie jako na wierzchu i nie było problemu z wyjęciem go . Tu natomiast jest ciut ciaśniej posiada ktoś jakieś schematy lub z zdjęcia, albo potrafi mi to łopatologicznie opisać?
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2007 21:38 przez Robroypl, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam... nie wiem czy w skrzyni automatycznej jest jakos inaczej ale w manualu rozrusznik jest centralnie z przodu... jak jest mocowanie przedniej poduszki pod silnikiem to rozrusznik jest obok... a co do wyjecia to zapoatrz sie w klucze gwiazdki i podnosnik do podparcia silnika bo rozrusznik jest na tych samych srubach co poduszka i jak je odkrecisz to ci silnik spadnie... takxze uwazaj... pozdro
No to masz trochę roboty, Rozrusznika przy automacie nie widać na pierwszy rzut oka. Jest schowany za blokiem silnika, osłonięty blachą. Stojąc przed samochodem popatrz od prawej strony silnika, najlepszym "przewodnikiem" jest przewód od akumulatora do rozrusznika właśnie, dość gruby więc nietrudno zauważyć.Dostęp jest fatalny.Sam co prawda nie wykręcałem, ale mechanik powiedział, że musiał wyjąć półośkę aby go wyjąć.Robroypl pisze:Musze wyjąc ze swojego samochodu rozrusznik, bo niestety jeździ sam po kole zamachowym nie kręcąc silnikiem. Na popych go nie zapale, więc na warsztat nie dojadę. Chce go wykręcić i zawieź do naprawy, ale nie bardzo potrafię go zlokalizować. Sam miałem kiedyś tylnionapędowego Taunusa, więc rozrusznik był nie jako na wierzchu i nie było problemu z wyjęciem go . Tu natomiast jest ciut ciaśniej posiada ktoś jakieś schematy lub z zdjęcia, albo potrafi mi to łopatologicznie opisać?
nie jest aż tak tragicznie, trochę zabawy jest z demontażem ale półosi nie trzeba wykręcać ale najwygodniej będzie go wykręcać na kanale, znajduje sie on pod gażnikiem i kolektorami(z tyłu silnika)bodzio_j pisze:Sam co prawda nie wykręcałem, ale mechanik powiedział, że musiał wyjąć półośkę aby go wyjąć.
...
No i faktycznie taki byk rozrusznik a go przeoczyłem. Dostęp nie zaspecjalny. Ale teraz mam pytanie na ilu się śrubach trzyma? Bo ja zdązyłęm zauwazyć dwie(jedna gwiazdkowa, jedna zwykła sześciątkątna) Jeśli tylko te dwie to myśle że bez wyjęcia półosi idzie to zmienić. Ale jak jest gdziekolwiek trzecia to nie bardzo i wtedy ściągne pół-oś choć chciałbym tego uniknąć.
rozrusznik
podaj emaila to si prześle pocztą
Lubelski Klub VW na http://www.vaglublin.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszamy
majoVWka 2007,2009,2010,2011.2012
vagnysa 2011
vwmania 2008,2009
majoVWka 2007,2009,2010,2011.2012
vagnysa 2011
vwmania 2008,2009
TOMwp a to starocia odkopałeś - zamykam
Ostatnio zmieniony pn paź 22, 2007 20:49 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...