Pytanko o silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pytanko o silnik
Tak jak w temacie.Mam zamiar niebawem kupic silnik do jetty ale mam gaz gaznikowy(silnik EZ na gazniku 2e2)-w zwiazku z tym moje pytanie-czy gdybym sobie kupil np. 1,8 RP,ktory jest na pojedynczym wtrysku to daloby rade przelozyc moj gaznik do niego?A co z pompa paliwa?U mnie jest przykrecona do bloku...
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Re: Pytanko o silnik
Pewnie się da, kolektor ssący chyba trzebaby zmienić.dominik7 pisze:Tak jak w temacie.Mam zamiar niebawem kupic silnik do jetty ale mam gaz gaznikowy(silnik EZ na gazniku 2e2)-w zwiazku z tym moje pytanie-czy gdybym sobie kupil np. 1,8 RP,ktory jest na pojedynczym wtrysku to daloby rade przelozyc moj gaznik do niego?A co z pompa paliwa?U mnie jest przykrecona do bloku...
Pompa będzie dobra.
Bez problemowo mozesz zastosować Pierburga do RP.Tylko musiałbyś zostawić swój kolektor wydechowy,ponieważ RP ma miejsce na sondę(chyba że ten otworek zaślepisz).Druga sprawa pompe paliwa jak już powiedziałeś w Eg(w RF tak samo) masz przykreconą do silnika,ale ten problem także da się rozwiazać.Bo RP a EG(czy RF) są prawie takimi samymi konstrukcjami(różni się skok tłoka,jego średnica).
Ale na twoim miejscu pokusiłbym się o silnik RP z całym "wtryskiem",gdyż jest to prosta konstrukcja a przy dobrych układach w instalce LPG mógłbyś zmienić tylko mikser(na ten do wtrysku).Albo zostać przy Pierbusiu w końcu to najlepszy gaźnik jaki dano do tego samochodu no i do wielu innych.
Ale na twoim miejscu pokusiłbym się o silnik RP z całym "wtryskiem",gdyż jest to prosta konstrukcja a przy dobrych układach w instalce LPG mógłbyś zmienić tylko mikser(na ten do wtrysku).Albo zostać przy Pierbusiu w końcu to najlepszy gaźnik jaki dano do tego samochodu no i do wielu innych.
Jasne ze sie da, ja wlasnie tak mam, mialem 1,6 EZ i teraz mam 1,8 RP na gazniku, bez problemów podejdzie. Pompe paliwa mocujesz tak samo jak w EZ bo blok silnika w RP niczym sie nie rozni, jest taka blaszana zaslepka. Przekladasz jeszcze kolektor ssacy, wydechowy, aparat zaplonowy i smigasz Jak bedziesz mial jakies pytania to moze pomoge