Klamka schowka golf III bez airbaga
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klamka schowka golf III bez airbaga
Dzisiaj moj z lekka zkacowany kumpel rozwalił mi klamke u schowka tzn. ułamał ją bo nie "zauważył" że schowek był zamknięty. W tej chwili klamka trzyma się na lewym zawiasie, prawa strona jest urwana, super glue nie pomogło coś jest chyba rozwalone w mechaniźmie. No i teraz mam 3 pytania:
1. Czy kupic klamke za 15 zł z allegro czy lepiej pojeździ po szrotach i znaleźc używaną ??
2. Jak dostac się do schowka i zdemontowac rozwaloną klamke tak żeby nie zdejmowac całego panelu a zarazem nie zniszczyc zamka, ktory normalnie działa.
3. Jak zamontowac juz zakupiona klamke, czy nie bedzie z tym wiekszego problemu zcy też lepiej udac sie z tym do serwisu ale tam to pewnie mnie policza od 30 zl w gore.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
1. Czy kupic klamke za 15 zł z allegro czy lepiej pojeździ po szrotach i znaleźc używaną ??
2. Jak dostac się do schowka i zdemontowac rozwaloną klamke tak żeby nie zdejmowac całego panelu a zarazem nie zniszczyc zamka, ktory normalnie działa.
3. Jak zamontowac juz zakupiona klamke, czy nie bedzie z tym wiekszego problemu zcy też lepiej udac sie z tym do serwisu ale tam to pewnie mnie policza od 30 zl w gore.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
wiesz co bylem wlasnie zobaczyc ten schowek i musze cie zmartwic bo nie widzialem tam innego sposobu jak poprostu wyrwanie showka na sile...nie wiem czy sama klamke dokupisz szybciej raczej z calym zamkiem niepowinno to byc drogie ale obstawiam takze 50% szans ze przy wyrywaniu nic ci sie nie urwie
[img]http://images2.fotosik.pl/183/0795be97b173c65b.jpg[/img]
Zobacz czy sie da otworzyc schowek "na złodzieja" czyli wsadzi jaksi precik/plaskownik moze pojdzie. Ja tak zrobiłemu siebie tylko ze ma schowek pod AIRBAG-iem. Kots pisał ze da sie go od spodu oskreci albo wyjąc klapke z zawiasow. Zobacz to dokładnie. Klamka za 15zł to dobra cena. Wiecej Cie paliwo wyjdzie gdy za niaz bedziesz jeździł i szukał po sztorach
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
ok sprobuje otworzyc to na "złodzieja" a jak nie da rady to na "chama" tzn. rozwierce klamke, calego schowka wyrywac nie chce a jak nie da rady to pojade do serwisu, to nie ja bede za to placil tylko kumpel, niech on sie martwi Ale wielkie dzieki.
Pozdro
Pozdro
VW Golf propably the best car in the World !!!
Odkrec listwe pod schowkiem, pare srub krzyzakowych i w ten sposob dostaniesz sie do zawiasow schowka. Sa to plastikowe bolce - sciskasz koncowki i wyciagasz je. Jak to zrobisz umiejetnie to ich nie poniszczysz tak jak ja jak juz wyciagniesz te "zawiasy" to mozesz delikatnie na jakies dwa cm odchylic klape schowka od dolu. Pozniej dlugi srubokret i odkrecasz od dolu srubke trzymiaca zaczep o ktory zamyka sie schowek i juz otwarte
Ja tez urwałem tą klamke. Urwałem ja do końca wyjołem tyn bolec co trzyma tą klamke, potem włożyłem mały śrubokręt (po prawe stronie) na około 2 cm i podważyłem (otworzysz jak będziesz miał otwarte z kluczyka)Teraz otwieram tak go tak od 2 tygodni bo nie mam czasu kupić klamki. Z tego co napisałeś to kolega zrobił tak samo.
- Wardek
- Mały gagatek
Kalmke kupuj na allegro i sie nie zastanawiaj, jest dobrej jakosci.. Ja kupilem na allegro rok temu, wtedy ta sama klamka kosztowala ponad 50zł !!! Nadal wyglada jak nowa.
A ja do schowka dobrałem sie w ten sposób że:
nawierciłem kilka dziur w zepsutej klamce wiertłem do drewna o średnicy około 1cm, potem wziąłem małe obcęgi i kawałek po kawałku obcinałem klamkę, ąż byłem w stanie podważyć chaczyk który zamyka schowek.. Poszło szybko...
A ja do schowka dobrałem sie w ten sposób że:
nawierciłem kilka dziur w zepsutej klamce wiertłem do drewna o średnicy około 1cm, potem wziąłem małe obcęgi i kawałek po kawałku obcinałem klamkę, ąż byłem w stanie podważyć chaczyk który zamyka schowek.. Poszło szybko...
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Quattro Avant
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
VW Golf 1.9 TDI 1Z
było: Passat B5FL AWX, A6 C4 1.9TDI, Mercedes 814 6.0 D, Golf III 1.8, Renault Safrane 2.1TD, Vectra B 2.0, Polonez, Łada, 126P, MZ, WSK..
- Wardek
- Mały gagatek
Taa... Pewnie że prosztszy sposób od mojego...Thor pisze:Hehe.. wierciliscie dziury? Ja tam po 10min zalpalem na klape schowka, szarpnalem i juz. Kto nie probowal, ten sie w taki sposob przekona jakie to proste.
...ale przypuszczam że istnieje spore prawdopodobieństwo uszkodzenia zamka/mechanizmu...
Bardziej cierpliwym, decydującym się na mój sposób(opisany nieco wyżej) to owe dziury nawierciłem 1 czy 2 w okolicy bolca, tak tylko żeby obcęgami złapać i odszczypywać, cała operacja zajeła może pół godz, a że nie miałem nic konkretnego do roboty to włączyłem radyjko i sie z tym bawiłem..Thor pisze:Hehe.. wierciliscie dziury?
PS: te Dziury nawiercać tylko przez plastik klamki, płytko żeby nie przewiercić dzwiczek na wylot...
No cóż, bywa... Ale jak pisze "Jowisz" kosztuje 15zł, a używka, czy w ASO napewno sporo więcej...Thor pisze:Klamke juz jedna na alegro kupilem ale tez sie bolec zlamal...
Wystarczy się obchodzić z klamką "po ludzku" to sie nie powinna zepsuć...
Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Quattro Avant
VW Golf 1.9 TDI 1Z
VW Golf 1.9 TDI 1Z
Radze zrobić identycznie jak poleca kolega, z poczatku jest może troche problemu z otwarciem ale później jak wyczujesz w jakim miejscu trzeba włożyć śrubokręt albo nawet kluczyk od stacyjki to idzie raz dwa. Ja otwieram już tak od ponad miesiącadaniem pisze:Ja tez urwałem tą klamke. Urwałem ja do końca wyjołem tyn bolec co trzyma tą klamke, potem włożyłem mały śrubokręt (po prawe stronie) na około 2 cm i podważyłem (otworzysz jak będziesz miał otwarte z kluczyka)Teraz otwieram tak go tak od 2 tygodni bo nie mam czasu kupić klamki. Z tego co napisałeś to kolega zrobił tak samo.