Na biegu jalowym obroty zwalniaja, przyspieszaja
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Na biegu jalowym obroty zwalniaja, przyspieszaja
A więc tak temat stary :otepienie: Mam silnik NZ 1.3. Od kilku dni dzieje sie tak że na wolnych obrotach silnik pracuje aż nagle zwalnia i przyspiesza. Moje podejrzenia są takie 1. Miałem lekkie puk w krawerznik ale od tego czasu chodził ok. 2. Byłem u blacharza spawał mi wydech i odlączył tylko kleme od aku. i sonde lambda komputer nie, Czy to mogło wprowadzic błedy do kompa lub go uszkodzic? 3. Mechanik wlał mi olej mineralny może jest za gęsty a do tej pory był półsyntetyczny? 4. Karzda swieca jest z innej parfii :rotfl: Prosze o pomoc i wyczerpujące informacje. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn wrz 10, 2007 11:17 przez artek54, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam to samo walcze z tym już od dwóch lat wymieniłem już sonde, katalizator, kable, świece i podejrzewam teraz przepływomierz, a u ciebie jeżeli ci mechanik odkręcał sonde podczas spawania ? lub ją odłączył to spróbuj zrobić restart kompa, mogło coś się sondzie pochrzanić lub po prostu padła (odłącz akumlator na pare minut 15-25), może być tez przyczyna dostawania się gdzieś lewego powietrza, ach ta instalacja wtryskowa Boscha
Golf 2 1.3 NZ problem z jałowym
A więc tak co do przepływomierza to może sie uszkodził, bo nie napisałem ale strzeliła mi opona i uderzyłem tą stroną auta w krawerznik był duży wztrząs!! Tylko po tem jezdziłem jeszcze tydzień i nic sie nie działo, dopiero po tym spawaniu no ale moze to dopiero teraz wyszło. Dzis wykreciłem swiee i były czarne, jak pozniej sie przejechałem to zrobiłem tak: Pod góre na drugim biegu dałem gaz na deche prawie, przez chwilke jakies 2-3 sek. był muł aż nagle dopał i poszedł. I co jeszce wydaje mi sie ze od uderzenia pali mi wiecej paliwa no ale co ma to do rzezczy. Co do restartu to zrobiłem i nic dalej to samo. Moze wie ktoś gdzie jest podłonczenie samodiagnostyki w tym modelu.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
masz do wyboru dwie opcje : albo ulegla uszkodzeniu sonda lambda, lub tez przeplywomierz podczas uderzenia zmienil nastawy. obydwie sa maloprawdopodobne z tym ze bardziej np niz uszkodzenie sterownika, co de facto mogflo miec miejsce podczas spawania. jak co zapraszam do mnie:D ma tzw "ssanie" bo moze to tylko krokowy????:P
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no dobra moze nie "krokowy" ale zawor powietrza dodatkowego jak wolisz bo tam jest przeslona. a na marginesie zeby silnik chodzil na zimnym musi cos zwiekszyc przekroj dolotu powietrza.......
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam
ja też mam problem w podobnym stylu , chociaż nie do końca ,otóż silnik gubi obroty tylko po odpaleniu ( nie ma znaczenia czy jest zimny czy ciepły)
jeśli nie dodam gazu odrazu gaśnie ,jeśli dodam gazu to zaskoczy ale zaczyna się "telepać"
wymienione świece,przewody, kopułka ,filtr powietrza ,nie ma gazu
po przejechaniu paru km oborty na biegu jałowym stabilizują się i już nie gaśnie ,
silnik jest żwawy ,przyspiesza ok , przepustnica umyta ....
ma ktoś jakiś pomysł ? .....
z góry dziękuję za pomoc
ja też mam problem w podobnym stylu , chociaż nie do końca ,otóż silnik gubi obroty tylko po odpaleniu ( nie ma znaczenia czy jest zimny czy ciepły)
jeśli nie dodam gazu odrazu gaśnie ,jeśli dodam gazu to zaskoczy ale zaczyna się "telepać"
wymienione świece,przewody, kopułka ,filtr powietrza ,nie ma gazu
po przejechaniu paru km oborty na biegu jałowym stabilizują się i już nie gaśnie ,
silnik jest żwawy ,przyspiesza ok , przepustnica umyta ....
ma ktoś jakiś pomysł ? .....
z góry dziękuję za pomoc