[MK3 1.8GT] Jaki olej...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1.8GT] Jaki olej...
Witam
Jestem nowym członkiem w klubie golfa oraz na tym forum. Dopiero co nabyłem drogą kupna moje piuerwsze auto z prawdziwego zdarzenia (wcześniej był tylko maluch i cc700). Jest to Golf 1,8 GT. Doczytałem się na tym forum wiele ciekawych rzeczy na temat tego auta. Jest to samochód z 1993 roku z przebiegiem 165tys. km. sprowadzony z Niemiec. Mam prośbę o kilka informacji dotyczących tego auta (dane techniczne, porady). Przede wszystkim prosiłbym o doradzenie jaki olej mam zastosować przy wymianie. Zastanawiam się również czy wstawienie instalacji gazowej będzie do końca sensownym rozwiązaniem (chodzi mi o koszt instalacji i oszczędności z tego tytułu), otóż dowiedziałem się, że instalacja gazowa w autach jest opłacalna przy ponad czteroletnim uzytkowaniu pojazdu. Jeżeli ktoś zechciałby udzielić mi paru rad i wskazówek dotyczących mojego nowego auta zapraszam do tego tematu i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pit
Jestem nowym członkiem w klubie golfa oraz na tym forum. Dopiero co nabyłem drogą kupna moje piuerwsze auto z prawdziwego zdarzenia (wcześniej był tylko maluch i cc700). Jest to Golf 1,8 GT. Doczytałem się na tym forum wiele ciekawych rzeczy na temat tego auta. Jest to samochód z 1993 roku z przebiegiem 165tys. km. sprowadzony z Niemiec. Mam prośbę o kilka informacji dotyczących tego auta (dane techniczne, porady). Przede wszystkim prosiłbym o doradzenie jaki olej mam zastosować przy wymianie. Zastanawiam się również czy wstawienie instalacji gazowej będzie do końca sensownym rozwiązaniem (chodzi mi o koszt instalacji i oszczędności z tego tytułu), otóż dowiedziałem się, że instalacja gazowa w autach jest opłacalna przy ponad czteroletnim uzytkowaniu pojazdu. Jeżeli ktoś zechciałby udzielić mi paru rad i wskazówek dotyczących mojego nowego auta zapraszam do tego tematu i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pit
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2006 19:27 przez Pithunt, łącznie zmieniany 1 raz.
- rychuwiertara
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam:) mam identyczne autko-tyle,ze kupione juz z instalacja(por roku w kraju) teraz ma 180tys -umownie -w golfikach nagminnie caofany jest licznik
-olej to mobil1 15w40
-mysle,ze warto zrobic instalacje gazowa,oczywiscie zalezy ile masz zamiar jezdzic,jesli tylko w niedziele do kosciola to mija sie to z celem
no i witam kolejnego ziomka z Olsztyna w mk3
-olej to mobil1 15w40
-mysle,ze warto zrobic instalacje gazowa,oczywiscie zalezy ile masz zamiar jezdzic,jesli tylko w niedziele do kosciola to mija sie to z celem
no i witam kolejnego ziomka z Olsztyna w mk3
[url=http://img91.imageshack.us/img91/285/klik5oa.jpg/]MOJA BRYCZKA[/url]
Witaj - na wstępnie - odczytaj na bloku silnika litery lub cały numer silnika - będzie to pomocne zarówno nam jak i tobie jak będziesz o coś pytał lub chciał kupić - bo GT to wyposażenie lub wersja 1,8 ma rózne moce - moje załozenie że 90KM - jesli na bloku nie dasz rady odczytaj na naklejce w bagażniku na prawo od koła zapasowego. Olej należzy stosować najlepiej taki jak był, jak nie wiesz jaki był - ja bym wlał półsyntetyk - jaki twój wybór. Instatalacja - do twojego auta będzie 2 generacji to nie są straszne już koszty bo ponizej 2tys zł, zakłądając że auto spala 9 litrów to masz na każdych 100km oszczędność 18 zł - piszę że 18 bo troszkę benzyny na rozruch idzie i droższy przegląd. A co za tym idzie 18zł czyli po 11tys. km wychodzisz na 0 i od tego momentu zaczynasz oszczędzać - skalkuluj ile robisz kilometrów miesięcznie, rocznie i będziesz wiedzial czy warto. Dam przykład ja mam 1,4 16V - instalacja do mojego to koszt ok 3,5tys, przy zużyciu paliwa ok 7litrów - zwróciłby mi się za 25- 28tys.tys. a co za tym idzie - ja co ok.30-50tys wymieniam auto więc bez sensu dla mnie.
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2006 15:17 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
- maro
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Hmmm nie ma w mk3 nic innego po za 1.8 ABS 90 KM, a w zaleznosci od wersji to chyba tylko skrzynie byly z innymi przelozeniami, moja rada nie kupuj filtra oleju z FILTRONA, bo podobno sprezynka ktora jest w nim i mam za zadanie zatrzymac olej przed splynieciem go z silnika do miski nie dziala, w zwiazku z czym rano po odpaleniu jest tak ze samochod zapala bez smarowania
Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966
- maro
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Symbol abs pisze na bloku silnika zaraz po lewej stronie patrzac od przodu, ale nie ma to znaczenia bo innych z tego roku 90 KM nie bylo, jak w dowodzie masz napisane 66 kw to jest git
Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
i tu nie masz racji jest 75KM- AAM. Pithunt, lej półsyntetyk jeśli stan silnika jest w porządku - nie ciecze bokami, nie barwi oleju na czarno to nie ma problema. Ja leję mobil, ty możesz Shell, Valvoline, Castrol i co ci sie tam nie spodoba a uważasz ze najlepsze.maro pisze:Hmmm nie ma w mk3 nic innego po za 1.8 ABS 90 KM