[MK3 TD] Chciałbym sprawdzić Turbinę, jak to zrobic??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 TD] Chciałbym sprawdzić Turbinę, jak to zrobic??
Witam, mam pytanie jak sprawdzić turbinę w golfie 1,9TD, bo ja jej nie słysze.jezdziłem vito CDI i tam było słychać bardz wyrażnie.
Ostatnio zmieniony pn paź 16, 2006 09:43 przez jaro2407, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Chciałbym sprawdzić Turbinę w VW3 1,9TD, jak to zrobic??
zdejmij na jakąś chwilkę filtr powietrza albo najlepiej ściągnij rurę od filtra powietrzajaro2407 pisze:Witam, mam pytanie jak sprawdzić turbinę w golfie 1,9TD, bo ja jej nie słysze.jezdziłem vito CDI i tam było słychać bardz wyrażnie.
i przejdź się z 1-2 km i depnij z kilka razy, coś powinno być słychać ...
jak ni ejest ostro zajechana to możesz wclae też nie usłyszeć ...
Czy w silniku 1Z w Mk3 powinna być wyraźnie wyczuwalna moc dodawana przez turbosprężarkę w momencie jej zadziałania (czyli z tego co wiem jakieś 2200-2500obr/min)?? Bo jakoś nie czuję szczególnie wzrostu mocy podczas przyspieszania w okolicach tych obrotów. Obroty wzrastają ale raczej płynnie, tak samo jak poniżej 2tys. Nie ma czegoś takiego że przekracza na 4tym biegu 2tys i wciska mnie w fotel a znajomy mechanik-amator powiedział mi że powinno być to czuć bo widział passata 110KM któremu serwis stwierdził zajechaną turbinę a mimo to dostawał kopa właśnie powyżej 2tys. Są jakieś domowe sposoby wstępnego ustalenia sprawności turbiny? Przebieg mam 328tys faktyczny, auto świerzo kupione więc tak ogólnie sprawdzam. Na VAGu mechanik powiedział że nie ma błędów. Jak ścisnę górny przewód idący do intercoolera i przegazuję to twardnieje czyli jakieś tam ciśnienie daje. A jakbym odpiął dla próby N75 i zobaczył czy spadnie moc? Da się w ten sposób sprawdzić czy turbina żyje? (trochę ją już słychać ale nie jakoś tragicznie jeszcze).
Witam... Ja mam MK3 1.9 TDIjaro2407 pisze:jak sprawdzić turbinę w golfie 1,9TD, bo ja jej nie słysze.jezdziłem vito CDI i tam było słychać bardz wyrażnie.
Jak go kupiłem to przy przyspieszaniu w okolicach 2000 obrotów dociskało mnie wyraźnie w fotel i było słychać taki wyraźny dosyć głosny świst/szum... myślałem sobie wtedy super <jupi> mam autko z turbiną...
W niedługim czasie turbina padła, przyspieszenie zero, zasłona dymna za autem... ledwo doczłapałem się do warsztatu na regenerację... a jak odebrałem samochód? :
Przyspieszenie jeszcze lepsze niż na początku po zakupie, efekt wyraźnego wciskana w fotel trochę zanikł ale auto jakby od początku szybciej się zbiera... no i turbiny praktycznie nie słychać... na pierwszej przejażdżce musiałem wyłączyć radio wcisnąć mocniej gaz i się wsłuchać... słychać bardzo delikatny świst.
więc wydaje mi się że to że nie słyszysz turbiny nie jest negatywnym objawem a wręcz na odwrót.. ale mogę się oczywiście mylić
Abre los ojos....
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]
[img]http://images44.fotosik.pl/112/14cebc634ee6b3bf.jpg[/img]
jasne że należy mierzyć przyrządami jak się da - ale jest też prosty "łopatologiczny" test - zapuszczasz motor, podnosisz klapę, leciutko dodajesz gazu ciagnąc dźwigienkę na pompie - powinneś łatwo wyczuć moment w którym minimalne dodanie gazu powoduje Dużżży przyrost obrotów - to właśnie załącza się T i od tej pory węże pownny twardnieć ... ja jeszcze nie słyszałem T w moim TD a śmiga jak trza takze ze świstami to ostrożnie - bo to raczej chyba w kierunku wykrywania nieszczelności ...
Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2008 00:26 przez ppoll27, łącznie zmieniany 1 raz.
TDPower