Witam,
zastanawiam sie czy hamujac silnikiem w 1.6AEE wystepuje odciecie paliwa, czy hamowanie regulowane jest tylko przymknieciem przepustnicy. Nie jest to najnowszy silnik, w ktorym to jest zainstalowane wspomaganie hamowania silnikiem, ale wydaje mi sie, ze nie jest tez zbyt stary.
Ogolnie moje podejscie jest takie, ze hamujac silnikiem zmniejszamy spalanie, zuzywanie sie hamulcow, akumulator ladowany jest wyzszym pradem ladowania.
Jesli ktos mialby blizsze informacje, to fajnie.
A jak wyglada sytuacja w przypadku jazdy na gaz? Zakladamy instalacje sekwencyjna do wielopunktowego wtrysku paliwa. W ksiazce o LPG czytalem, ze musi byc zalozony dodatkowy interfejs (ok. 120zl) aby wspomagac odciecie gazu przy hamowaniu silnikiem.
Gazownik spojrzal na mnie dziwnymi oczami. Coz on jest praktykiem.
Jezdzac najnowszymi samochodami z 2006 roku z komputerem, spalanie przy hamowaniu silnikiem spada do 0 l/100km. W momencie jak wrzuce luz przy ok 60km/h, komputer pokazuje spalanie w granicach ok. 2 l/100km. Co by sie zgadzalo, bowiem srednie zuzycie paliwa jest 0,7 l/h
[Mk3 1.6 AEE] Hamowanie silnikiem i odciecie paliwa.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- pkirylcz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
[Mk3 1.6 AEE] Hamowanie silnikiem i odciecie paliwa.
Ostatnio zmieniony czw lis 23, 2006 12:06 przez pkirylcz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer