[Mk3 1.6 AEE] Hamowanie silnikiem i odciecie paliwa.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pkirylcz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

[Mk3 1.6 AEE] Hamowanie silnikiem i odciecie paliwa.

Post autor: pkirylcz » czw lis 23, 2006 11:40

Witam,
zastanawiam sie czy hamujac silnikiem w 1.6AEE wystepuje odciecie paliwa, czy hamowanie regulowane jest tylko przymknieciem przepustnicy. Nie jest to najnowszy silnik, w ktorym to jest zainstalowane wspomaganie hamowania silnikiem, ale wydaje mi sie, ze nie jest tez zbyt stary.
Ogolnie moje podejscie jest takie, ze hamujac silnikiem zmniejszamy spalanie, zuzywanie sie hamulcow, akumulator ladowany jest wyzszym pradem ladowania.
Jesli ktos mialby blizsze informacje, to fajnie.

A jak wyglada sytuacja w przypadku jazdy na gaz? Zakladamy instalacje sekwencyjna do wielopunktowego wtrysku paliwa. W ksiazce o LPG czytalem, ze musi byc zalozony dodatkowy interfejs (ok. 120zl) aby wspomagac odciecie gazu przy hamowaniu silnikiem.
Gazownik spojrzal na mnie dziwnymi oczami. Coz on jest praktykiem.

Jezdzac najnowszymi samochodami z 2006 roku z komputerem, spalanie przy hamowaniu silnikiem spada do 0 l/100km. W momencie jak wrzuce luz przy ok 60km/h, komputer pokazuje spalanie w granicach ok. 2 l/100km. Co by sie zgadzalo, bowiem srednie zuzycie paliwa jest 0,7 l/h
Ostatnio zmieniony czw lis 23, 2006 12:06 przez pkirylcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Pozdrawiam,
Piotrek

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » czw lis 23, 2006 11:52

pkirylcz, jak jest wtrysk to spalanie podczas hamowania silnikiem wynosi zero. Przy silnikach z gaźnikiem już tak nie jest.

FORD
Fix Or Repair Daily

Awatar użytkownika
Grzesiekk1982
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: Grzesiekk1982 » czw lis 23, 2006 12:04

Smaczny pisze:Przy silnikach z gaźnikiem już tak nie jest.
Słyszałem, że były też gaźniki z funkcją odcinania paliwa przy hamowaniu silnikiem, ale nie wiem jak to było w nich konkretnie realizowane.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Smaczny
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Smaczny » czw lis 23, 2006 12:11

Słyszałem, że były też gaźniki z funkcją odcinania paliwa przy hamowaniu silnikiem, ale nie wiem jak to było w nich konkretnie realizowane.
Jest coś takiego - zawór hamowania silnikiem czy jakoś tak :)

FORD
Fix Or Repair Daily

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”