[MK3] Problemy z chłodzeniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3] Problemy z chłodzeniem
Od dłuższego czasu temperatura maksymalnie osiągała 70 stopni, więc wymieniłem termostat. teraz mam tak 80-83stopnie. Termostat jest firmy Vernet,wiem, że nie polecacie i w ogóle kicha.Za późno sie zorientowałem co kupiłem. Zanim zabiorę się za wymiane tego nieszczęsnego Verneta, czy mam zwrócic na coś jeszcze uwagę. Auto jest wyposażone w gaz. Ma to coś do rzeczy?
Ostatnio zmieniony pt lis 24, 2006 12:16 przez adamus12, łącznie zmieniany 1 raz.
to że jest zamontowany gaz nie ma za duzo w spólnego aczkolwiek juz przy napełnianiu płynu ma !tzn nie przełączać go na gaz niech pracuje sobie na wolnych obrotach na benie a gdy juz osiągnie temperature kiedy otworzy sie termostat i uzupełnisz stan na właściwy wtedy mozna go na gaz przełączyc OK skoro zakupiłeś tego verneta niech będzie !!!!!
dzisiaj sprawdziłem czy ten termostat otwiera się przy prawidłowej temperaturze. przy około 85 stopni dolna rura robi się gorąca, a przy 80 jest jeszcze w miarę zimna. z tego chyba wynika,że termostat jest sprawny. tylko, że w trasie nigdy nie osiąga 90 stopni. wskaźnik nie przekłamuje, bo wentylator załącza się przy dobrej temperaturze. jeżeli byłby zapowietrzony to pewnie ciągle by się gotował. a jak sprawdzić czy korek zbiornika wyrównawczego jest sprawny?
Więc jeśli otwiera się przy 85, a nie osiąga 90 stopni to jaka trzyma temperature (zakres temperatury) po na grzaniu i przy jakiej włacza się wentylator???adamus12 pisze: przy około 85 stopni dolna rura robi się gorąca, a przy 80 jest jeszcze w miarę zimna. z tego chyba wynika,że termostat jest sprawny. tylko, że w trasie nigdy nie osiąga 90 stopni
[ Dodano: Pią Lis 24, 2006 14:05 ]
Jakby wywalało płyn to byłaby podstawa do sprawdzaniaadamus12 pisze:a jak sprawdzić czy korek zbiornika wyrównawczego jest sprawny?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....