MFA - l/100km - skad ma dane?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MFA - l/100km - skad ma dane?
Powidzcie mi skad mfa bierze informacje nt spalania (l/100)?
z jakiegos czujnika, nie wiem, moze sonda lambda, cos w baku?
no i czy dziala na gazie?
z jakiegos czujnika, nie wiem, moze sonda lambda, cos w baku?
no i czy dziala na gazie?
Just passing trough...
czyli to jest jakis czujnik 'w powietrzu'? bo myslalem, ze to moze lambda to bada, bo wiem, ze spalanie mozna 'wyliczyc ze spalin' i myslalem, ze wlasnie gdzies z wydechu pochodza dane....TheGwiazdor pisze:A informacje o średnim spalaniu są pobierane z ilości powietrza pobieranego do spalenia mieszanki.
czyli przy gazie (lpg) tez powinno to dzialac?
Just passing trough...
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
spalanie pochodzi z p[odcisnienia tylko i wyłacznie, jak odłaczysz z tyłu zebarow wezyk to zobaczyszjazel pisze:czyli to jest jakis czujnik 'w powietrzu'? bo myslalem, ze to moze lambda to bada, bo wiem, ze spalanie mozna 'wyliczyc ze spalin' i myslalem, ze wlasnie gdzies z wydechu pochodza dane....TheGwiazdor pisze:A informacje o średnim spalaniu są pobierane z ilości powietrza pobieranego do spalenia mieszanki.
czyli przy gazie (lpg) tez powinno to dzialac?
na lpg tez bedzie pokazywac, ale wynik spalania raczej nie bardzo odpowiada ilosci spalonego LPG
www.vrservice.pl
No informacje idą z wężyka podciśnienia ale sam wężyk nic nie daje.
A informacje do wężyka płyną właśnie z dostarczanego powietrza do saplania mieszanki.
Jak się go odepnie to MFA pokazuje głupoty.
A na gazie też pokazuje spalanie (ale cały czas pokazuje spalanie jak dla benzyny) wystarczy do podanych wskazań dodać średnio 1,5-2l i wychodzi mniej więcej spalanie średnie gazu.
A informacje do wężyka płyną właśnie z dostarczanego powietrza do saplania mieszanki.
Jak się go odepnie to MFA pokazuje głupoty.
A na gazie też pokazuje spalanie (ale cały czas pokazuje spalanie jak dla benzyny) wystarczy do podanych wskazań dodać średnio 1,5-2l i wychodzi mniej więcej spalanie średnie gazu.
wezyk do zegarow?
nie mam.. niedawno wszystko rozbieralem, bo mi sie instalacja palila i tam jest tylko wtyczka na x pinow (nie pamietam zupelnie ile) i zaden wezyk!
pytam o to wszystko, bo nagle dane o spalaniu przestaly mi sie wyswietlac (caly czas mam 0.00). wszytko inne dziala...
poza tym szarpie mi samochodem czasem (przytrzymuje go) i myslalem, ze moze to sonda jest walnieta i myslalem, ze w ten sposob sie po prostu upewnie ze to ona...
btw. gdzie jest dokladnie ten czujnik, bo moze on mi padl!
nie mam.. niedawno wszystko rozbieralem, bo mi sie instalacja palila i tam jest tylko wtyczka na x pinow (nie pamietam zupelnie ile) i zaden wezyk!
pytam o to wszystko, bo nagle dane o spalaniu przestaly mi sie wyswietlac (caly czas mam 0.00). wszytko inne dziala...
poza tym szarpie mi samochodem czasem (przytrzymuje go) i myslalem, ze moze to sonda jest walnieta i myslalem, ze w ten sposob sie po prostu upewnie ze to ona...
btw. gdzie jest dokladnie ten czujnik, bo moze on mi padl!
Just passing trough...
- Apsik