Witam Z powodu iz mam tymczasowe klopoty z internetem napisze wszyskie pytani w jednym
mk2 1.3 NZ 91r.
1. Nierowno pracowal mi silnik, stracil na mocy, dziwnie palil, mechanik wyczyscil aparat zaplonowy, niby sie przestawil (po tym samhod chodzil elegancko przez 4miesiace i znowu klopot wraca) i poiedzial zebym zaczal szukac innego Mozna wymienic jakies poszczegolne elementy aparatu zaplonowego? Jakies lozyska czy cos? Jesli nie to poszukuje APARAT ZAPLONOWY Jak bede szukal na szrocie to na co zwrocic uwage?
2. Podczas jazdy ok 40km/h czuje jak kierwnica szarpie Tak jak by jedno kolo bylo źle wywazone, troche sciaga na prawo. Co to moze byc?
3. Przy gwalownym ruszaniu (bez pisku) slychac tak jak by jakas sruba miala sie urwac, ciezko mi opisac ten odglos. Co to moze byc?
4. Dwa razy zawiesil mi sie rozrusznik Wrzucilem bieg popchnolem lekko samochod i odpalil normalnie Ale slychac jak po puszczeniu kluczyka rozrusznik nadal kreci tzn. tak jak by sie nie chowal ten dzinks i silnik dalej krecil rozrusznikiem Szczotki do wyminy? Cos jeszcze? Jaki koszt moze tego byc?
5. Nastepny problem to niskie tylne zawieszenie Sprezyny do wymiany, czy amorki? Jak jade sam to nisko siedzi ale jak jade w komplecie to szok, swiatla po orbicie wala a mi glupio bo swiece komus po oczach
Jesli mozecie to napiszcie tez ile poszczegolne zabiegi moga mnie kosztowac?
Z gory dziekuje
ROZRUSZNIK, APARAT ZAPLONOWY, ZAWIESZENIE......
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
tu pewnie wlacznik, poprostu zwora sie blokuje w nim i dlatego caly czas kreci.peterson pisze:4. Dwa razy zawiesil mi sie rozrusznik Wrzucilem bieg popchnolem lekko samochod i odpalil normalnie Ale slychac jak po puszczeniu kluczyka rozrusznik nadal kreci tzn. tak jak by sie nie chowal ten dzinks i silnik dalej krecil rozrusznikiem Szczotki do wyminy? Cos jeszcze? Jaki koszt moze tego byc?
zajechac na ustawienie zbierznosci2. Podczas jazdy ok 40km/h czuje jak kierwnica szarpie Tak jak by jedno kolo bylo źle wywazone, troche sciaga na prawo. Co to moze byc?
hmm przeguby, tuleje na wachaczach3. Przy gwalownym ruszaniu (bez pisku) slychac tak jak by jakas sruba miala sie urwac, ciezko mi opisac ten odglos. Co to moze byc?
Re: ROZRUSZNIK, APARAT ZAPLONOWY, ZAWIESZENIE......
1. facet wyczyścił - pomogło więc może się tam coś wypaliło - możesz obadać i ewentualnie zmienić palec rozdzielacza i kopułkę to nie są tragiczne koszty, a potem warto by było sprawdzić czujnik halla (jest opisane na forum), a tak bta to świece to ile mają ?? jak nie wiesz to najlepiej kupić nowe, ewentualnie obadać wyczyścić te co są,
po za tym opisz konkretnie problem (zapalania, ciepły zimny, wolne obroty, moc, spalanie, kopcenie)
2. a koła masz wyważone ?, najprościej sprawdzić czy to nie koło - zamienić je stronami
4. pewnie bendix (autonat przesuwający rozrusznik) do wymiany - ok 80 PLN
5. ja wymieniłem i sprężyny i amorki i jest OK, i z własnego doświadczenia ci poradze szkoda dwa razy rozbierać lepiej zmienić wszystko na raz- sprężyny ok 140 (2 sztuki tył), amorki ok 150 pln (2 sztuki tył) + odboje i osłony (komplet na tył) 60 PLN, + miski pod sprężyny (były zgnite) ok 60 PLN + robocizna
powodzenia
po za tym opisz konkretnie problem (zapalania, ciepły zimny, wolne obroty, moc, spalanie, kopcenie)
2. a koła masz wyważone ?, najprościej sprawdzić czy to nie koło - zamienić je stronami
4. pewnie bendix (autonat przesuwający rozrusznik) do wymiany - ok 80 PLN
5. ja wymieniłem i sprężyny i amorki i jest OK, i z własnego doświadczenia ci poradze szkoda dwa razy rozbierać lepiej zmienić wszystko na raz- sprężyny ok 140 (2 sztuki tył), amorki ok 150 pln (2 sztuki tył) + odboje i osłony (komplet na tył) 60 PLN, + miski pod sprężyny (były zgnite) ok 60 PLN + robocizna
powodzenia
TDPower
peterson możesz wszystko zrobić sam, tylko potrzebny garaż i trochę chęci.
ad1. Przy zakupie aparatu zwróć uwagę na numer i literkę na końcu numeru - musi być taki sam i literka też (oznacza ona kąty wyprzedzenia zapłonu dla poszczególnych obrotów). Koszt org. używanego to 100zł. Ale do rzeczy, w aparacie możesz sprawdzić układ odśrodkowy czy nie jest rozsypany, przesmarować możesz tulejki olejem do nasączania oraz sprawdzić możesz układ podciśnieniowego wyprzedzenia zapłonu czy pracuje. Odnośnie twoich dolegliwości braku mocy sprawdź w moich postach, znajdziesz tam przyczyny dolegliwości NZ-tek.Tu masz linka:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#691661.
ad2. Powinieneś sprawdzić koła na wyważarce, a możesz też mieć zwichrowane tarcze hamulcowe. Sprawdź to. No i proponuje wjechać na szarpaki i spr. zawieszenie i ustawić zbieżność i kąty.
ad3. Amortyzatory przednie, łożyska mc-phersona, luźne śruby na mocowaniu wahacza, wywalone tulejki na wahaczach. Wiele może być przyczyn dziwnych odgłosów.
ad4. Ten dzinks w rozruszniku to bendyks. Tu masz coś o rozruszniku:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#901479
ad5. Ja rozwiązałem tak:
ad1. Przy zakupie aparatu zwróć uwagę na numer i literkę na końcu numeru - musi być taki sam i literka też (oznacza ona kąty wyprzedzenia zapłonu dla poszczególnych obrotów). Koszt org. używanego to 100zł. Ale do rzeczy, w aparacie możesz sprawdzić układ odśrodkowy czy nie jest rozsypany, przesmarować możesz tulejki olejem do nasączania oraz sprawdzić możesz układ podciśnieniowego wyprzedzenia zapłonu czy pracuje. Odnośnie twoich dolegliwości braku mocy sprawdź w moich postach, znajdziesz tam przyczyny dolegliwości NZ-tek.Tu masz linka:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#691661.
ad2. Powinieneś sprawdzić koła na wyważarce, a możesz też mieć zwichrowane tarcze hamulcowe. Sprawdź to. No i proponuje wjechać na szarpaki i spr. zawieszenie i ustawić zbieżność i kąty.
ad3. Amortyzatory przednie, łożyska mc-phersona, luźne śruby na mocowaniu wahacza, wywalone tulejki na wahaczach. Wiele może być przyczyn dziwnych odgłosów.
ad4. Ten dzinks w rozruszniku to bendyks. Tu masz coś o rozruszniku:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#901479
ad5. Ja rozwiązałem tak:
VWpower Golf
1 wymienilem aparat zaplonowy i teraz samochod chodzi "prawie" normalnie Jak ssanie sie wylaczy to nierowno pracuje Ale wystarczy mu troszke podniesc obroty, rozgrzac go troszke i jest OK Co to moze byc?
2. Okazalo sie ze szarpie kierownica bo jedna opona kompletnie dostala przez zime Wymienilem opony i OK
3. Z tym gwaltownym ruszaniem mechanik mowi ze rure poprzedni wlasciciel spawal i za krotka jest w jednym miejscu i jakies dwie blachy sie ocieraja (mam sie nie martwic tym)
4. Rozrusznik kupilem urzywany Przelozony zostal i co Teraz czasami sie robi tak ze jak odpalam To krece krece na chwile tak jak by sie przudusil rozrusznik i kreci dalej Najczesciej jak samochod rano odpalam Akumulator Ok A moze to byc cos innego niz rozrusznik? Jakas czesc ktora on kreci i ona sprawia opor, albo jakis inny element
2. Okazalo sie ze szarpie kierownica bo jedna opona kompletnie dostala przez zime Wymienilem opony i OK
3. Z tym gwaltownym ruszaniem mechanik mowi ze rure poprzedni wlasciciel spawal i za krotka jest w jednym miejscu i jakies dwie blachy sie ocieraja (mam sie nie martwic tym)
4. Rozrusznik kupilem urzywany Przelozony zostal i co Teraz czasami sie robi tak ze jak odpalam To krece krece na chwile tak jak by sie przudusil rozrusznik i kreci dalej Najczesciej jak samochod rano odpalam Akumulator Ok A moze to byc cos innego niz rozrusznik? Jakas czesc ktora on kreci i ona sprawia opor, albo jakis inny element
Piotrek