Witam
Dziś z rana po dojechaniu do celu (ok 8 km) zaczeła mi migac kontrolka oleju. Pierwszy raz mam do czynienia z czyms takim więc nie za bardzo wiem o co chodzi. Fakt mechanik zdiagnozował wcześniej uszkodzona uszczelke pod miską olejową jednak kazał czekać z wymianą do wymiany oleju, a ta ma nastapic dopiero za jakiś czas. Nie wiem może faktycznie poziom oleju juz spadł i trzeba byłoby go troche dolać (czy lepiej wymienic juz cały). Mam nadzieję że to to tylko brak odpowiedniej ilości oleju. Jesli nie to co to może jeszcze być?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
MIGAJĄCA KONTROLKA OLEJU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: MIGAJĄCA KONTROLKA OLEJU
to nawet nie sprawdziłeś tego ? to podstawa !h2o pisze:Nie wiem może faktycznie poziom oleju juz spadł i trzeba byłoby go troche dolać (czy lepiej wymienic juz cały).
postaw samochód na prostej drodze i sprawdź, to nic nie kosztuje
jak Ci mechanizk zdiagnozował padniętą uszczelkę pod miską tzn. że cieknie
i może Ci dużo wyciekło, więc jak nie ma stanu oleju to dolej jedź niech zmienia
uszczelkę to też duzo nie kosztuje, a moze da Ci samemu zmienić u siebie
w warsztacie, a zmiana jak uważasz jeśli silnik jest OK to możesz zmienić
napewno nie zaszkodzi to silnikowi a jedynie Twojemu prtfelowi
dodam że jak nie cieknie a silnik jest OK to możliwe że uszczelniacze zaworów
są do wymiany a tutaj koszt nie jest mały (same uszczelniacze to groszowa sprawa)
bo można zmienić na dwa sposoby nie zdejmując głowicy (do tego trzeba mieć
przyrządy specjalne i nie każdy mechanik je ma i to robi)
albo drugi sposób zdejmująć głowicę a do tego dochodzi wymian uszczelki
pod głowicą i koszt planowania głowicy + w obu przypadkach koszty robocizny mechanika
co do migającej kontrolki zerknij sobie jeszcze TUTAJ
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
sprawdź stan jeszcze raz, dolej do stanu między min i max i zobaczh2o pisze:Najpierw doleje troche oleju bo mi jeszcze zostało w bańce. Zobaczymy czy kontrolka zgaśnie. Ale czy jak doleje to nie zaszkodzi to silnikowi?
opisz później co się dzieje ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN