opadająca szyba

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtek_z

opadająca szyba

Post autor: wojtek_z » pn lut 05, 2007 13:12

Witam,

Mam problem z elektryczną szybą tylną która opada a nie chce się podnosić. Silnik słychać jak się kręci, gdy wcisnę przycisk do opuszczania to szybę opuszcza. Nie chce tylko jej podnosić.
Może już ktoś walczył z tematem - co mogło się popsuć ? Cały mechanizm, czy tylko prowadnice ?

thx

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » pn lut 05, 2007 13:27

ja bym raczej postawił na prowadnice
miałem to samo

wojtek_z

Post autor: wojtek_z » pn lut 05, 2007 13:47

A jak wyglądało uszkodzenie prowadnic ?
Bo rozebrałem drzwi i nie wiem na co patrzeć.

Angelus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Angelus » pn lut 05, 2007 13:49

rozbierz drzwi i zobacz czy na prowadnicach nie ma jakiś syfów i czy smar nie jest zbyt gęsty (zabrudzony), jeżeli tak to wd 40 wyczyść przesmaruj i powinno hulać a jak nie to wina silniczka (trzeba go rozebrać i wyczyścić i nasmarować jak to nie pomoże to możliwe że coś z elektryną stroną silniczka chociaż są dość trwałe wiec najpierw poczyść i zakonserwuj) najpierw wyczyść jeszcze styki we wtyczce przy silniczku

Awatar użytkownika
Jerzas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jerzas » pn lut 05, 2007 14:59

Czy ja dobrze zrozumiałem, ze jak nacisniesz przycisk zeby zamknąć szybę to słychać , ze silnik się kręci ale szyba nie rusza się?
Jesli tak to mozliwe, ze linka (a dokładniej takie zgrubienie na lince) wyskoczyła ze swojego miejsca w zaczepie szyby.

wojtek_z

Post autor: wojtek_z » pn lut 05, 2007 15:42

Zgadza się, wciskam przycisk do podnoszenia szyby - silniczek pracuje, szyba ani drgnie.

I pewnie aby to sprawdzić (czy linka nie wyskoczyła) trzeba cały mechanizm zdemontować. Jak ja to lubię :rotfl:

Angelus
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Angelus » pn lut 05, 2007 15:55

nie nie musisz, trochę cierpliwości i gimnastyki sprawdź czy któraś linka nie jest luźna jak u góry jest dobrze zapięta to rozkręć silniczek, tam jest takie kółeczko i popraw linkę

wojtek_z

Post autor: wojtek_z » pn lut 05, 2007 16:01

Ok, zawalczę.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”