Duże spalanie i mało mocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Czarnyy
Nowicjusz
Nowicjusz

Duże spalanie i mało mocy

Post autor: Czarnyy » ndz lut 11, 2007 15:39

Problem jest taki, ze moj golfik spija ok 12 litrow w trasie... Jest to silniczek 1,3 benzyna. Jest tez druga strona, ze po przeciagnieciu go na danym biegu na wysokich obrotach zaczyna nim szarpac, tak jaby sie dlawil. Gaznik mam Pierburg, nie wiem jaki model, musze jeszcze sprawdzic. Co moze byc z nim nie tak ? Napewno sie nie grzeje.

Awatar użytkownika
tygrysek88
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tygrysek88 » ndz lut 11, 2007 22:22

Proponuję przeczyścić gaźnik. Jeśli nie chcesz sie w to bawić to dodaj jakis dobry dodatek do paliwa np Motula (do czyszczenia gaźników) i po jakimś czasie sprawdź czy problem zniknął.

"Za szybcy by żyć, zbyt młodzi by umrzeć"
lAdy iN ReD<<< moja jecia:)

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » ndz lut 11, 2007 22:45

Możesz się też przyjrzec pompie paliwa (mechanicznej) z przodu bloku silnika - ona ma takie dwie dziurki - jeśli membrana puszcza to z tych dziurek cieknie paliwo ... poza tym (jesli filtr powietrza jest OK) to regulacja gaźnika, możesz też sprawdzic czy na zagrzanym silnku przysłona rozruchowa ci się w pełni otwiera - taka klapka na wlocie gardzieli (widac jak zdejmiesz obudowe filtra).
:bigok:

TDPower

Czarnyy
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Czarnyy » ndz lut 11, 2007 22:48

Dzieki za odpowiedzi, posprawdzam. I jeszcze jedno: jak dodam gazu ostro do podlogi to strzela mi z rury, czy to jest zaplon? czy moze wina wtykow kabla do aparatu zaplonowego ostatnio jeden kabel mi wylecial i wydaje mi sie ze jest teraz zbyt luzny ? to by tlumaczylo ze na wysokich obrotach jak silnik dostaje drgan ten kabalek moze sie ruszac delikatnie w srodku ?

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pn lut 12, 2007 00:34

Czarnyy pisze:Dzieki za odpowiedzi, posprawdzam. I jeszcze jedno: jak dodam gazu ostro do podlogi to strzela mi z rury, czy to jest zaplon? czy moze wina wtykow kabla do aparatu zaplonowego ostatnio jeden kabel mi wylecial i wydaje mi sie ze jest teraz zbyt luzny ? to by tlumaczylo ze na wysokich obrotach jak silnik dostaje drgan ten kabalek moze sie ruszac delikatnie w srodku ?
To wszystko co piszesz to raczej wskazuje na kłopoty z mieszanką - cytuje z książki o 2e2:
- zbyt bogata na biegu jałowym, czyli trzebaby wyregulowac stezenie CO, ew. zanieczyszczone dysze biegu jalowego i powietrza dodatkowego (wyczyścic)
- za wysoki poziom paliwa w komorze pływakowej - sprawdzic pływak i pierścień uszczelniający
- przesłona rozruchowa się nie otwiera
- niewłaściwe rozkalibrowane dysze
- zasyfiony filtr powietrza
:bigok:

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”