Skaczace obroty silnika.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Skaczace obroty silnika.
Witam mam problem ze swoim VW a mianowicie jak jest zimny i go odpale to czesto tak jakby nie mial tego "ssania" i chodzi na wolnych przez co gasnie i nie da sie nim jechac za bardzo a jak sie nagrzeje trzyma 1250 obr/min. Tak samo jest na benz i gazie przy czym zauwazylem ze na gazie sa wyzsze obroty niz na benz o jakies 100-150obr/min. Niewiem za bardzo od czego zaczac szukanie usterki. Moze ktos cos podpowie. Pozdrawiam. Dodam jeszcze ze sonda jest nie podlaczona ale takiego juz kupilem i jezdzilem tak do tej pory przez 2,5 roku i bylo oki poza tym stalo sie to jak wzialem akumulator do podladowania. Przed wyjeciem chodzilo wszystko jak w zegarku a po wlozeniu naladowanego juz pojawil sie ten problem(akumulator nie byl rozladowany) poprostu wyjalem go profilaktycznie zeby uzupelnic elektrolit i podladowac. Probowalem juz rozlaczac aku na jakies 15-20 min i nie pomoglo. Pomozcie bo spalanie mnie zje
witam. po pierwsze jezeli masz ogromne spalanie to podłącz sobie sonde. a co do obrotów obejzyj silniczek krokowy(jezeli to jednopunkt) to silniczek jest z przodu wtrysku po lewej stronie. odkrec go i sobie go wyczysc rozpuszczalnikiem. chyba ze ma juz swoje lata i sie wytarły styki i juz nie działa poprawnie
[ Dodano: 19 Lut 2007 16:04 ]
aha sprawdz czy nie łapie lewego powietrza na ptrzewodach i sprawdz czy posstawa wtrysku nie jest uszkodzona. poruszaj wtryskiem na zapalonym silniku jak obroty bedą szalec to wymien podstawe wtrysku.
[ Dodano: 19 Lut 2007 16:04 ]
aha sprawdz czy nie łapie lewego powietrza na ptrzewodach i sprawdz czy posstawa wtrysku nie jest uszkodzona. poruszaj wtryskiem na zapalonym silniku jak obroty bedą szalec to wymien podstawe wtrysku.
luban
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Wlasnie spalanie jest w normie tylko przez to ze obroty sie utrzymuja wzroslo. A sondy niewiem jak podlaczyc bo kostki nie ma a sa 2 przewody i nie chce nic pochrzanic. Ale prawde mowiac zapomnialem o tej podstawie wtrysku. Jutro posprawdzam wszystko mam nadzieje ze to bedzie ktoras z tych rzeczy co opisales.
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Potwierdzam to co powiedział kolega ppoll27 (jak zawsze) ale wtrące swoje 3 grosze. Możliwe, że komputer od benzyny przyłapał błędy od instalacji gazowej. A tak swoją drogą to podziwiać talent i wyrachowanie gazowników. Zeby odpinać sonde po złożeniu gazu...no comment. W takim wypadku samochód nie daje się do jazdy na benzynie. Brak sondy = wartość średnia w kompie = tryb awaryjny = lipa i szybkie zużycie silnika.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Ja go kupilem juz takiego z odlaczona sonda i jezdzilem tak do tej pory i bylo oki. Spalanie benz tez bylo w sumie jak na taki duzy silnik super wiec nie kombinowalem zeby to podlaczac. Ale teraz sie juz za to wezme. Silnik mam super i ogolnie na auto raczej narzekac nie moge. Powiem ze nie szkoda mi ze musze na niego kase wydac bo auto naprawde warte wylozenia kasy. A gazownicy swoja droga. Gazu pali ok 6l wiecej niz benz i to jest instalka 1 generacji. Mieszanka jest ustawiona w sumie na najubozsza jaka tylko jest mozliwa zeby nie uszkodzic silnika.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Bo liczac tak w zaokragleniu 8l spalania benz po 4zl to 32zl a 13l gazu po 2zl to 26zl. Wiec jakby nie bylo oszczednosc. A z tym gazem zrobie teraz porzadek bo tak to nie moze byc no i przy okazji sonde podlacze.wojciche pisze:dobre ... 5l więcej niż benzyny to poco jeździć na gazie i maltretować silnik.
Dominik107 pisze:8l spalania benz po 4zl to 32zl a 13l gazu po 2zl to 26zl.
wielka mi oszczędność to instalacja gazowa sie zwróci za 15lat. Pomyśl ile byś benzyny zatankował za tą instalację. A wymiana części eksploatacyjnych silnika i zużycie silnika to też trzeba wziąć pod uwagę. No i na koniec same problemy z tym gazem
U mnie paliwo po 3.6 a gaz 2.zł czyli 28.8 do 26 różnica raptem 2 zł
[ Dodano: 21 Lut 2007 07:55 ]
przepraszam napisałeś że 6l więcejczyli licząc 8l po 4zł to 32zł a gazu 14 po to 28 zł
przytanszej benzynie bo tak jest wychodzi ci nawet więcej za gaz
nie ma to jak VW
Kłania się wizyta u jakiegoś porządnego gazownika - dobrze zrobiony gaz pali ciut więcej niż benzyna.Dominik107 pisze:Bo liczac tak w zaokragleniu 8l spalania benz po 4zl to 32zl a 13l gazu po 2zl to 26zl. Wiec jakby nie bylo oszczednosc. A z tym gazem zrobie teraz porzadek bo tak to nie moze byc no i przy okazji sonde podlacze.wojciche pisze:dobre ... 5l więcej niż benzyny to poco jeździć na gazie i maltretować silnik.
Po odłączeniu sondy masz kompa w trybie awaryjnym (czyli mieszanka ustawiona na stałe) więc i osiągi nędzne i spalanie fatalne (ok 12 l/100), i kiepskie zapalnie i falowanie obrotów. U ciebie dodatkowo wpadło to że odpinając akumulator zresetowałeś kompa, który przy starcie wykrył sobie usterek i stąd kłopoty ...
TDPower
-
- Ma gadane
- Kontakt: