Odbłysnik reflektorów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rudecki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Odbłysnik reflektorów

Post autor: rudecki » pt kwie 06, 2007 16:15

Niestety nie znalazłem w szukajce tematu ktory by poruszał ten problem
Chodzi mi o wyjęci odbłyśnika/relfleksu reflekotra i przeczyszczenie go żeby swiatło lepiej było odbijane.
Pytanie 1. Jak wyglada zdjecie klosza, czy wysatrczy zdjac te metalowe spinki i klosz zejdzie czy klosz jest przyklejony do uszczelki??
Pytanie 2. czy sciemnie odbłysnika moze byc zwiazane z brudem ktory sie zebral z czasem czy z utlenianiem tego chromu i wtedy nie mam sensu go wyjmowac.
Czy ktos robił juz cos takiego?

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pt kwie 06, 2007 16:21

Ad1 , musisz odpiąć te spinki i wsadzić reflektor szkłem do gorącej wody , później lekko jakąś żyletką w koło jechać i powinno odejść , co do odblasku to odradzam czyszczenie , jest tak delikatny , że zmyjesz go namoczoną szmatką
PS. Klosz przyklejony jest na klej , który pod wpływem ciepła zmięknie i klosz łatwiej zejdzie

[ Dodano: Pią Kwi 06, 2007 16:24 ]
rudecki pisze:Pytanie 2. czy sciemnie odbłysnika moze byc zwiazane z brudem ktory sie zebral z czasem czy z utlenianiem tego chromu i wtedy nie mam sensu go wyjmowac.
Ja odradzam czyszczenie , u mnie było tak że odbłyśnik się utlenił , takie gów..o powyłaziło

Awatar użytkownika
rudecki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rudecki » pt kwie 06, 2007 16:43

u mnie nie nic nie powyłazilo ale jeden mam nowy bo miałe stłuczke a ten stary przy tym nowym wyglada blado, dlatego chciałe do troche odświeżyć ;-) obybdwa sa hella

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pt kwie 06, 2007 16:54

rudecki pisze:u mnie nie nic nie powyłazilo ale jeden mam nowy bo miałe stłuczke a ten stary przy tym nowym wyglada blado, dlatego chciałe do troche odświeżyć ;-) obybdwa sa hella
a jesteś pewien , że to wina odblasku , a nie szkła ?? , szkło trochę w dupę dostaje ...... kamyczki , owady itp , jeżeli chcesz to rozbierz reflektor i próbuj , ale ja na mokro odradzam.

pozdrawiam
damcio151

Awatar użytkownika
rudecki
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: rudecki » pt kwie 06, 2007 17:04

spoko nie bede sie zabieral ze zadne moczenie i zyletki, za duzo zachodu i latwo cos zepsuc.
Moze to wina szkła. w kazdym razie widac do tak jak sie patrzy na auto z przodu to ten nowy jest takie krystaliczny czysty i błyszczący a ten stary szary blady i nie blyszczy tak...

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » pt kwie 06, 2007 17:15

rudecki pisze:spoko nie bede sie zabieral ze zadne moczenie i zyletki, za duzo zachodu i latwo cos zepsuc.
ze zdjęciem klosza nie ma dużo roboty........ wyjmujesz reflektor , odpinasz spinki i do miski z gorącą wodą wkładasz reflektor szkłem do dołu , tak aby całe szkło i łączenie szkła z plastikiem było pod wodą , po 5-10 min wyjmujesz reflektor i podważasz np śrubokrętem , jak nie idzie to lekko nacinasz wokół żyletką i znowu podważasz i powinno puścić ........ po wyczyszczeniu pozbywasz się starego kleju i dajesz tam silikon , przykładasz klosz i zapinasz spinkami .... później montaż w samochodzie i po robocie :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”