Witam
Posiadam Ibizę z silnikiem 1.6 AKL, a że był to silnik często montowany w golfach piszę na tym forum. Przejrzałem dość obszerne wątki na temat tego silnika, ale takiego problemu nigdzie nie znalazłem. Auto normalnie odpala. Na początku obroty utrzymują się okolo na poziomie 1200, po chwili spadają do 900, ale silnik chodzi równo. Problem pojawia się przy przegazowaniu. Obroty wzrastają, ale w pewnym momencie, niekiedy na 2000 niekiedy na 3000 nie wiem od czego to zależy, silnik zaczyna się dławić. Niezaleznie od dodawania gazu obroty spadają do około 400, chwilę poszaropie silnikiem i najczęściej potem obroty wchodzą na 900 i silnik chodzi równo, ale zdaża się, że zgasnie. Bez gazu, operując samym sprzęgłem auto się porusza. Niekiedy po ręcznym pociągnięciu linki gazu słychać odgłoś jakby uderzenia plastiku w okolicy kolektora ssącego (za przepustnicą). Aktualnie wyczyściłem przepływomierz, przepustnicę i czeka na adaptację, ale najpierw muszę naładować akumulator. Samochód będzie podpięty pod VAGa w środę. Mam zamówione nowe uszczelki kolektora dolotowego, ale boję się, że nie rozwiąże to problemu. Miał któryś z forumowiczów podobne objawy z tym silnikiem i może podpowiedzieć co jeszcze posprawdzać? Pierwszy raz zdarzyła się taka sytuacja tydzień temu, ale po wyłączeniu silnika i odpaleniu na nowo było OK. Teraz niestety jest tak za każdym razem.
Ibiza 1.6 AKL, dławienie się, szarpanie silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Moje autko http://www.klubseatibiza.pl/forum/viewtopic.php?f=85&t=25683
Giant704, właśnie uszczelki pod kolektorem ssącym mogą być problemem , załóż i zobacz czy pomogło , jeśli nie , trzeba będzie szukać dalej
Re: Ibiza 1.6 AKL, dławienie się, szarpanie silnika
Mam nadzieję, że to pomoże. Uszczelki montować będę w piątek albo sobote. Podejrzana jest jeszcze pompa paliwa, ale najpierw wymienię uszczelki. Słychać, że pompa się włącza, ale prauje dłużej niż zwykle, może przez słaby aku, okaże się.
Re: Ibiza 1.6 AKL, dławienie się, szarpanie silnika
W końcu udało mi się poskładać auto, nie odpalałem jeszcze bo doładowuje akumulator. Wymieniłem uszczelki kolektora ssącego, świece, kable zapłonowe, filr powietrza, wyczyściełem przepływomierz i przepustnice. Mam dwa pytania do forumowiczów:
1. Czy długość kabli ma znaczenie? Kupiłem komplet świec i kabli BERU, dwa kable mają tą samą długość, pozostałe są odpowiednio krótsze. Założyłem je tak jak logika podpowiada, czyli długie na 1 i 2 cylinder, na 3 krótszy i na 4 najkrótszy kabel. Problem w tym, że stare kable były dużo dłuższe, a pozatym kabel z 3 świecy był dłuższy nic kabel z 2. Czy tak powinno być, czy nie ma to znaczenia, czy ktoś się pomylił przy ich zakładaniu? Stare kable były firmy KAGER.
2. Czy na świecach montowanych w ASO nadrukowane jest logo VW czy tylko na świecach montowanych przy montażu? Pytam bo stare świece są firmy NGK i mają dodatkowo logo VW. Zastanawiam się czy przypadkiem świece były niewymieniane od nowości.
1. Czy długość kabli ma znaczenie? Kupiłem komplet świec i kabli BERU, dwa kable mają tą samą długość, pozostałe są odpowiednio krótsze. Założyłem je tak jak logika podpowiada, czyli długie na 1 i 2 cylinder, na 3 krótszy i na 4 najkrótszy kabel. Problem w tym, że stare kable były dużo dłuższe, a pozatym kabel z 3 świecy był dłuższy nic kabel z 2. Czy tak powinno być, czy nie ma to znaczenia, czy ktoś się pomylił przy ich zakładaniu? Stare kable były firmy KAGER.
2. Czy na świecach montowanych w ASO nadrukowane jest logo VW czy tylko na świecach montowanych przy montażu? Pytam bo stare świece są firmy NGK i mają dodatkowo logo VW. Zastanawiam się czy przypadkiem świece były niewymieniane od nowości.
Dlugośc kabla ma tylko takie znaczenie, że musi byc wystarczająca aby podczas pracy nie szarpało nim przez co mogłoby nastąpic "wyrwanie" przewodu zapłonowego z gniazda cewki lub koncówki na świece. Ważne jest aby przewody były wpięte we właściwej kolejności - zgodnej z kolejnością zapłonu.
świece oryginalne jak i te kupowane / wymieniane w aso musza mieć logo VW. Natomiast te same swiece sprzedawane poza ASO już logo VW miec nie będą. Będą miały tylko oznaczenie producenta np. NGK, Bosch....
świece oryginalne jak i te kupowane / wymieniane w aso musza mieć logo VW. Natomiast te same swiece sprzedawane poza ASO już logo VW miec nie będą. Będą miały tylko oznaczenie producenta np. NGK, Bosch....