Witam.
Pacjent to Ibiza mk2 swap 1.8T AUQ.
Wskaźnik temp. oleju zamontowany w podstawce filtra oleju, po przejechaniu 7-8km temp. oleju wg. wskazań wskaźnika auto gauge to 120 stopni i tak się trzyma.
Dołożona chłodnica oleju Mocal+podstawka z termostatem, objaw.. trochę dłuższe dogrzewanie oleju.
Dołożony wiatrak SPAL na chłodnicę oleju objaw.. jeszcze dłuższe dogrzewanie oleju.
Po tych modernizacjach po około 10-12km i tak trzyma te 120 stopni.
Oliwa to Valvoline vr1 racing.
To jest standard czy coś nie bangla?
Temperatura oleju 1.8T
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Temperatura oleju 1.8T
Nie wypowiem się w temacie 1.8t bo mojego mk1 1.8t po swapie jeszcze nie odpalałem Wiem jak to wygląda w 1.8 g60. Zazwyczaj olej trzyma się w okolicach 100, po ostrym pałowaniu na autostradzie czasami skacze do 120 ale chyba raz tyle widziałem. A pewien jesteś że 120 stopni to 120 stopni? Może masz jakieś przekłamanie na zegarach.
Temperatura oleju 1.8T
a nie masz możliwości zmierzenia temperatury oliwy innym sposobem, ewentualnie licznik podpiąć pod inne auto i zobaczyć czy będzie pokazywać to samo, bo możliwe, że wskaźnik zepsuty
Temperatura oleju 1.8T
Musiałbym kupić inny żeby wyeliminować błąd wskaźnika.
Dzisiaj zasugerowano mi, żeby zmienić olej .. zamówię 5w40 Motula i sprawdzę czy to było przyczyną ...
Dzisiaj zasugerowano mi, żeby zmienić olej .. zamówię 5w40 Motula i sprawdzę czy to było przyczyną ...
Temperatura oleju 1.8T
Trochę późno, ale minęło kilka dni zanim przeprowadziłem dokładniejsze testy.
Winnym okazał się czujnik, i po trochu olej.
Po wymianie oleju z 10w60 na 5w40 czujnik auto gauge zaczął pracować dziwnie tj. pokazywał niby dalej 120st. ale niekiedy spadał do ok. 100 żeby zaraz znowu pokazać 120.
Zakupiłem wskaźnik i czujnik VDO, zamontowałem i jest sukces, pokazuje 100 i trzyma super, miasto nie miasto, pałowanie itp.
Ale, żeby nie było za pięknie po trzech dniach zaczęło lać oliwę z pod miski i uszczelki wymiennika woda/olej ... żeby ratować sytuację zalałem znowu 10w60 i... przestało cieknąć, i do tego temperatura utrzymuje się w okolicach 100st, przy pałowaniu rośnie, ale załączę wentylator na chłodnicy oleju i po czasie spada znowu do 100st.
Tydzień minął i zero wycieków na 10w60, temperatura wreszcie jak ma być także sukces
Winnym okazał się czujnik, i po trochu olej.
Po wymianie oleju z 10w60 na 5w40 czujnik auto gauge zaczął pracować dziwnie tj. pokazywał niby dalej 120st. ale niekiedy spadał do ok. 100 żeby zaraz znowu pokazać 120.
Zakupiłem wskaźnik i czujnik VDO, zamontowałem i jest sukces, pokazuje 100 i trzyma super, miasto nie miasto, pałowanie itp.
Ale, żeby nie było za pięknie po trzech dniach zaczęło lać oliwę z pod miski i uszczelki wymiennika woda/olej ... żeby ratować sytuację zalałem znowu 10w60 i... przestało cieknąć, i do tego temperatura utrzymuje się w okolicach 100st, przy pałowaniu rośnie, ale załączę wentylator na chłodnicy oleju i po czasie spada znowu do 100st.
Tydzień minął i zero wycieków na 10w60, temperatura wreszcie jak ma być także sukces