Wyłącznik automatyczny świateł - moduł
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Re: Wyłącznik automatyczny świateł - moduł
zależy gdzie się wpiąłeś w instalację...
wcześniej źle napisałem, że będzie świecić razem z postojami i tablicą...bo to zostanie rozdzielone we włączniku świateł jeśli ten jest ustawiony na "0". Jednak bez kombinacji licznik będzie świecił razem z pozostałym podświetleniem...wszystkie włączniki, przyciski itd
wcześniej źle napisałem, że będzie świecić razem z postojami i tablicą...bo to zostanie rozdzielone we włączniku świateł jeśli ten jest ustawiony na "0". Jednak bez kombinacji licznik będzie świecił razem z pozostałym podświetleniem...wszystkie włączniki, przyciski itd
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie powiem, zaciekawił mnie temat
No więc odpaliłem ciotkę ETKĘ i ona mówi o takim zestawie:
1J0998055A
No więc odpaliłem ciotkę ETKĘ i ona mówi o takim zestawie:
1J0998055A
- Qto
- _
- Kontakt:
Jaka jest zasada działania? Bo widzę dodatkowy przekaźnik...
Może działa tak samo jak w przypadku aut z USA...temat był opisywany na forum. Same światła mijania po zapłonie, jak w autach że Skandynawii, można zrobić za pomocą jednego kabelka przy włączniku świateł.
Może działa tak samo jak w przypadku aut z USA...temat był opisywany na forum. Same światła mijania po zapłonie, jak w autach że Skandynawii, można zrobić za pomocą jednego kabelka przy włączniku świateł.
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Bora 1.6 16v
- Silnik: BCB
O to chodzi, że światła mijania są oryginalnie po zapłonie, może Ci chodziło o postojowe?
Podpiąłem się plusem pod pin 58 w kostce, który jest wyjściem do ściemniacza na zegary. Wszystko fajnie chodzi i dziala ściemnianie.
Nie mam w aucie przypadku, żeby wskaźniki były podświetlone samoistnie, bez postojówek czy tablicy rej., wiec nie ma problemu
Wyłącznik automatu udało mi się zamontować na widoku, jak widać na foto (może kiedyś uda mi się znależć z czerownym podświetleniem), jeszcze tylko pasowałoby ramkę wylakierować albo okleić folią. Teraz tylko muszę oduczyć się uruchamiać świateł po każdym włączeniu silnika i już nigdy nie będę musiał wymieniać włącznika, bo się nie wyrobi. Koszt modułu 20 zł(używka), szybkozłączki może z 2zł i z 3 godziny roboty, ale gdybym miał wszystkie informacje pewnie zrobiłbym szybciej.
Podpiąłem się plusem pod pin 58 w kostce, który jest wyjściem do ściemniacza na zegary. Wszystko fajnie chodzi i dziala ściemnianie.
Nie mam w aucie przypadku, żeby wskaźniki były podświetlone samoistnie, bez postojówek czy tablicy rej., wiec nie ma problemu
Wyłącznik automatu udało mi się zamontować na widoku, jak widać na foto (może kiedyś uda mi się znależć z czerownym podświetleniem), jeszcze tylko pasowałoby ramkę wylakierować albo okleić folią. Teraz tylko muszę oduczyć się uruchamiać świateł po każdym włączeniu silnika i już nigdy nie będę musiał wymieniać włącznika, bo się nie wyrobi. Koszt modułu 20 zł(używka), szybkozłączki może z 2zł i z 3 godziny roboty, ale gdybym miał wszystkie informacje pewnie zrobiłbym szybciej.
Bora sedan 2005, 1.6 16v,
4xel.szyby, climatr, komp, temp, ESP, recaro, 4 airbag
ale brak podswietlanych kratek nawiewu
-
- Nowicjusz
Dla potomnych zostawiam schemat i opis, bo nigdzie w necie nie ma dokładnego dla Bory/Golfa IV.
1. +12V po stacyjce
2. +12V po stacyjce
4. wyjście na światła mijania
10. masa
13. pozycje lewe
14 . pozycje prawe
15. +12V stałe
16. wyjście podświetlenia do ściemniacza
17. wejście ze ściemniacza
1. +12V po stacyjce
2. +12V po stacyjce
10. masa
13. pozycje lewe
14 . pozycje prawe
15. +12V stałe
Dokładnie, wystarczyło zrobić zworkę pinów 3 i 4 włącznika świateł i włączałyby się automatycznie bez żadnych dodatkowych modułów
- Qto
- _
- Kontakt:
są różnice między Golfem a Borą...wynikające z tego że Bora ma żarówkę H4 na światłach mijania/drogowych
-
- Nowicjusz
Panowie, ale w p...cie głupoty.
Oryginalnie w każdym VW w Polsce są światła mijania po zapłonie (jak masz oczywiście przekręcony włącznik po lewej), chodzi o to, że moduł wyłącza również światła pozycyjne. Nie jesteś w stanie tego dokonać żadnym zwieraniem bez straty, przerabiałem w starym passacie, pozbędziesz się pozycyjnych po wyjęciu kluczyka, a czasem warto auto pozostawić na nich. A jeśli mówicie o tym, że można zrobić tak, że nawet przy wyłączonych światłach na oryginalnym włączniku - wyjście na światła (pin4) spiąć z 12V po stacyjce i przy każdym włączeniu zapłonu mieć światła mijania, to co to za patent?
Na dzień wyłącznie. Pozatym nie macie pozycji z tyłu, podświetlenia zegarów, tablicy, a jak się uwali z przodu żarówka, jedziecie na jednym reflektorze niczym motocykl. No i pozbywacie się opcji wyłączania świateł w ogóle na rozruchu. Moduł dodatkowo załącza światła dopiero po odpaleniu silnika, gdy napięcie wynosi min. 13,5V, co też jest nie bez znaczenia dla akumulatora/rozrusznika.
Mam pytanko, zakupiłem moduł automatycznego włącznika świateł i muszę podłączyć 2 kable których nie wiem pod co poczepic.roster pisze: ↑śr sty 29, 2020 18:23Dla potomnych zostawiam schemat i opis, bo nigdzie w necie nie ma dokładnego dla Bory/Golfa IV.
1. +12V po stacyjce
2. +12V po stacyjce
10. masa
13. pozycje lewe
14 . pozycje prawe
15. +12V stałe
Pierwszy kabel mam na podświetlenie deski rozdzielczej czy to 17 pin? Chociaż potrzebuje niby kabel 12v? oraz drugi masę z ręcznego hamulca - czy mogę gdzieś znalezc te kable przy skrzynce bezpieczników lub w wiązce pod osłoną od otwierania maski?