Niedziałające oświetlenie wewnętrzne
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: Golf IV 1.4
- Silnik: AKQ
Niedziałające oświetlenie wewnętrzne
Cześć.
Zauważylem dzisiaj, że w moim Golfie nie działa w ogóle oświetlenie wewnętrzne, ani z tyłu ani z przodu. Nie działają kopertówki w drzwiach, nie działają lampki pod osłonami przeciwsłonecznymi, nie działa nic. Cały czas oświetlenie działało normalnie, nie zmieniałem też nic w aucie, radio, etc bez zmian.
Ręczne włączenie też nic nie daje - światła nadal nie świecą.
Brzęczyk od świateł działa normalnie, wszystkie microswitche w drzwiach też działały wcześniej normalnie (więc wnioskuję, że to nie problem ze switchami w zamkach drzwi, poza tym nie działają też żarówki ręcznie włączane takie jak te do makijażu )...
Sprawdzałem bezpiecznik nr 14 (to ponoć on odpowiada za oświetlenie, ale odpowiada też za centralny zamek który cały czas dziala normalnie).
Pod komputerem brak błędów w module komfortu (są jedynie stare błędy dotyczące przełączników szyb, ale to pewnie nie ma nic wspólnego, bo te błędy są już od dawna).
Spotkał się ktoś z Was z takim czymś? Może jakieś inne bezpieczniki sprawdzić? Nie wiem co z tym robić, bo nocą kiepsko bez jakiegokolwiek oświetlenia
Zauważylem dzisiaj, że w moim Golfie nie działa w ogóle oświetlenie wewnętrzne, ani z tyłu ani z przodu. Nie działają kopertówki w drzwiach, nie działają lampki pod osłonami przeciwsłonecznymi, nie działa nic. Cały czas oświetlenie działało normalnie, nie zmieniałem też nic w aucie, radio, etc bez zmian.
Ręczne włączenie też nic nie daje - światła nadal nie świecą.
Brzęczyk od świateł działa normalnie, wszystkie microswitche w drzwiach też działały wcześniej normalnie (więc wnioskuję, że to nie problem ze switchami w zamkach drzwi, poza tym nie działają też żarówki ręcznie włączane takie jak te do makijażu )...
Sprawdzałem bezpiecznik nr 14 (to ponoć on odpowiada za oświetlenie, ale odpowiada też za centralny zamek który cały czas dziala normalnie).
Pod komputerem brak błędów w module komfortu (są jedynie stare błędy dotyczące przełączników szyb, ale to pewnie nie ma nic wspólnego, bo te błędy są już od dawna).
Spotkał się ktoś z Was z takim czymś? Może jakieś inne bezpieczniki sprawdzić? Nie wiem co z tym robić, bo nocą kiepsko bez jakiegokolwiek oświetlenia
Re: Niedziałające oświetlenie wewnętrzne
Na 100% to wina modułu komfortu. To właśnie on jest odpowiedzialny za oświetlenie wewnątrz auta. Jakie dokładnie są tam błędy? W moim przypadku w jednej borze nie było żadnego błędu, a w drugiej już był. W obu przypadkach wziąłem moduł na stół i z bliska można było zobaczyć zimne luty. Po poprawieniu lutownicą łączeń, wszystko pięknie działa. Polecam zacząć od tego.
nie sprawdzaj bezpiecznika 14 tylko go wymień. Jak to nie pomoże to albo jest zwarcie w którejś żarówce albo komfort
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Nowicjusz
Wyjmowałem wczoraj ten bezpiecznik, był cały. Po jego wyjęciu przetaje działać centralny zamek z pilota, więc jest dobry.
No ale dzisiaj oświetlenie zaczęło działać, więc pewnie coś jest nie tak z modułem komfortu. Jak się powtórzy to go wyjmę i zobaczę, może faktycznie są zimne luty. No chyba, że to jednorazowy wybryk
Dzięki panowie za odpowiedzi
- wojooo
- Ma gadane
- Auto: Golf 4 1.6
- Silnik: AKL
Mam podobny problem z oświetleniem wnętrza, raz działa raz nie działa. Pewnie trzeba sprawdzić moduł komfortu, ewentualnie przeczyścić go, bo mokły kable zaśniedzieć.
-
- Nowicjusz
Na początku w ogóle nie świeciło nic, teraz raz działa a raz ciemność.
Więc trzeba się dobrać do modułu komfortu.
Więc trzeba się dobrać do modułu komfortu.
-
- Użytkownik
Może najpierw rozdzielmy:
- nie działa po otwarciu drzwi - najszybciej mikrostyk
- nie działa żadna lampka nawet na stałe jak się zaświeci - do sprawdzenia: bezpiecznik 6, 14, 37, moduł komfortu w przypadku elektrycznych szyb - jeżeli nie ma bezpiecznika 6 i 37 nie przejmuj się, widocznie masz wersję na 1C modułu.
- nie działa po otwarciu drzwi - najszybciej mikrostyk
- nie działa żadna lampka nawet na stałe jak się zaświeci - do sprawdzenia: bezpiecznik 6, 14, 37, moduł komfortu w przypadku elektrycznych szyb - jeżeli nie ma bezpiecznika 6 i 37 nie przejmuj się, widocznie masz wersję na 1C modułu.
U mnie były zimne luty w module komfortu na dużym przekaźniku .Po przelutowaniu nastała jasność