[mk4] Ile oleju do skrzyni biegów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Ile oleju do skrzyni biegów
Witam, piszę z pytaniem czy 2 litry oleju 75W-90 wystarczą do zalania skrzyni biegów? Gdzieś wyczytałem, że powinno być 2,25l, natomiast na forach można przeczytać, że 2 litry wystarczą. Z góry dzięki za pomoc.
[mk4] Re: Ile oleju do skrzyni biegów
Nie wiem jak golf 4-ka ponieważ ja mam model wyżej. Przy swoim aucie wymieniałem jakiś miesiąc temu. Odkręciłem korek i wyleciało może 150 ml ! myślę sobie co jest, przecież to nierealne, żeby tylko tyle oleju było w skrzyni. Fakt ja zmieniałem pierwszy raz przy tym aucie. Pierwsza myśl to olej jeszcze fabryczny, kolejna to poprzedni właściciel olał sprawę, kolejna to olej gdzieś zgubiłem po drodze, lecz wszystko całe - trzecia opcja wykreślona. Kumpel, który jest mechanikiem sam stwierdził, że widzi coś takiego po raz pierwszy i jakieś kanały mogą być zatkane i nie ma przepływu oleju do spływu. Stwierdził, że odkręca wybierak biegów i bingo ! Zleciała reszta, okazało się iż jest ściana grodziowa. Ja kupiłem 3 butelki oleju x 1 litr ponieważ osoba od której kupiłem nie miała pewności czy tam jest 1,8 czy 2,2 a olej mi nie zginie, lepiej mieć więcej niż żeby zabrakło, najwyżej przywiozę i odda mi kasę. Pierwsza butelka weszła cała, druga prawie, zostało może 150 ml. Fakt może pół szklanki przelaliśmy, lecz do mojego auta weszło ok 1,8 litra
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Nie ważne czy Golf4 czy 5...ważne jaka skrzynia...do jednej wystarczy, do innej nie.
Silnik 1.6 AKL, nie napisałem, bo myślałem, że wyświetla się pod moim nickiem...
- krzychu2805
- Mały gagatek
U mnie jest skrzynia EUH. Olej dobierałem w ASO po numerze vin i ma być 75W. Wchodzi niecałe 2l
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Witajcie, mam skrzynie DUW, dzisiaj wymieniałem w niej olej i weszło tylko 1,6l - nie za mało?? Oczywiście przelało się przez otwór kontrolny.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
[mk4] Re: [mk4] Re: Ile oleju do skrzyni biegów
Uff dzięki za info Stary olej był dość czysty ale mętny i bardzo śmierdzący. Po wymianie lepiej wchodzą biegi, a skrzynia ciszej. Wlałem Shell S4 G 75w90 z normą VW.Qto pisze:dokładnie 1.6 tam wchodzi