Gałka zmiany biegów - bila - zrobione, zdjęcia
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Witajcie. Robił ktoś kiedyś taką operacje? Jest może gdzieś jakiś poradnik? Zakupiłem sobie czarną bile i chciałbym ją zrobić jako gałke zmiany biegów, a nie chciałbym tego spierniczyć.
Ostatnio zmieniony pn mar 11, 2013 18:27 przez Ogoniasty, łącznie zmieniany 1 raz.
- ziomalzx
- Ma gadane
- Auto: Touran
- Silnik: BMN
Gałka zmiany biegów - bila
http://moto.allegro.pl/galka-biegow-bil ... 12906.html" onclick="window.open(this.href);return false;
było BMW e36 1.8pb 115ps
był GOLF mk4 VP asv 1.9tdi 110 -> 145ps
był PASSAT B6 highline 2.0tdi PD 8v BMP 140ps
było BMW 745i E65 4.4pb 333ps
był SEAT altea XL 2.0tdi PD 8v BMM 140ps
Jest TOURAN highline 2.0tdi PD 16v BMN 170ps
był GOLF mk4 VP asv 1.9tdi 110 -> 145ps
był PASSAT B6 highline 2.0tdi PD 8v BMP 140ps
było BMW 745i E65 4.4pb 333ps
był SEAT altea XL 2.0tdi PD 8v BMM 140ps
Jest TOURAN highline 2.0tdi PD 16v BMN 170ps
ja mam to u siebie z prawdziwej bili bo to co wisi na alle powyżej to nie wygląda za dobrze
przyznam się że nie robiłem tego sam tylko zleciłem w warsztacie wujka, ale ogólnie sprawa nie jest trudna
trzeba tylko miec narzędzia dobre czyli wiertarke na trzymaczu takim stacjonarną i gwintownice dwunastkę chyba
powodzenia
przyznam się że nie robiłem tego sam tylko zleciłem w warsztacie wujka, ale ogólnie sprawa nie jest trudna
trzeba tylko miec narzędzia dobre czyli wiertarke na trzymaczu takim stacjonarną i gwintownice dwunastkę chyba
powodzenia
LY3D
Dokładnie jak kolega maciol napisał. Nie kupuj natomiast tego 'chromowanego' chińskiego badziewia - raz że jest na wcisk zamiast gwintu, dwa że jest chińskie, i jakoś nie widzę żeby taki chrom się trzymał. Inna sprawa że sam chciałem mieć prawdziwą bilę ale stwierdziłem że to mi się słabo w dłoni układa, niestety.
Dobry Ventyl nie jest zły.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=512788
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=512788
Spoko, mam kupioną zwykłą bile Jutro zacznę coś działać. Dodam fotki jak wyszło.
Udało się. Zdjęcia tutaj : viewtopic.php?f=87&t=481514&p=6038393#p6038393" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam aby nie tworzyć nowego tematu zapytam tu. Z piłeczką od golfa idzie też zrobić dziurę i nagwintować?
Re: Gałka zmiany biegów - bila - zrobione, zdjęcia
Da się ale tylko na wcisk - środek jest wypełniony dość miękkim tworzywem i wątpię czy uda się to nagwintowac
Sent from my Ascend G300 using Tapatalk 2
Sent from my Ascend G300 using Tapatalk 2
- Thelesia1987
- Użytkownik
- Kontakt:
bile trzeba nawiercić prawie do samego końca...ja u siebie zostawiłem do całkowitego przewiercenia chyba 3mm albo jeszcze mniej bodajrze wiertłem11-12..? nie pamietam już jaki gwint jest na wajszy chyba 11
póżniej wiercimy wiertłem 13 tak daleko aby z poprzedniego rozwiercenia zostało nam jakieś 1,5 cm do nagwintowania i te 1,5cm gwintujemy i w ten sposób bila zejdzie nam maksymalnie na dół....tzn. nie będzie luki między bilą i mieszkiem...i potrzebna będzie do tego wiertarka stołowa sówmiarka i gwintownik...
TAK MAM OPATENTOWANE U SIEBIE I WYGLĄDA BDB. na pewno nie odstaje jak u poniektórych jak gała w starze i jak jeszcze widze do tego te szmaciane mieszki to już totalnie śmiać mi się chce jeżeli taki patent to tylko do org. mieszka tzw. harmonijki
mam jeszcze jakieś prawdziwe bile z stołu bilardowego także moge kogoś wyręczyć jak trafi mi się troche czasu...pw
póżniej wiercimy wiertłem 13 tak daleko aby z poprzedniego rozwiercenia zostało nam jakieś 1,5 cm do nagwintowania i te 1,5cm gwintujemy i w ten sposób bila zejdzie nam maksymalnie na dół....tzn. nie będzie luki między bilą i mieszkiem...i potrzebna będzie do tego wiertarka stołowa sówmiarka i gwintownik...
TAK MAM OPATENTOWANE U SIEBIE I WYGLĄDA BDB. na pewno nie odstaje jak u poniektórych jak gała w starze i jak jeszcze widze do tego te szmaciane mieszki to już totalnie śmiać mi się chce jeżeli taki patent to tylko do org. mieszka tzw. harmonijki
mam jeszcze jakieś prawdziwe bile z stołu bilardowego także moge kogoś wyręczyć jak trafi mi się troche czasu...pw
złomek
A ktoś mi powie tak otwarcie czy poprostu warto się z tym samemu bawić czy lepiej zlecić to w jakimś warsztacie?
- Krzychu_14
- PASSAT B5 FL
- Auto: Passat BB5 FL
- Silnik: AVB
Re: Gałka zmiany biegów - bila - zrobione, zdjęcia
jeśli posiadasz wiertakę stołową to bez problemu sam to wykonaszGorbar pisze:A ktoś mi powie tak otwarcie czy poprostu warto się z tym samemu bawić czy lepiej zlecić to w jakimś warsztacie?