Musze cię zmartwić, foto robione nie na automacie, jak ci nie pasuje to zrobię foto przy dowolnym czasie otwarcie migawki i sobie zobaczyszskaktus pisze:Wszystko ładnie, pięknie, tylko że foto robione na automacie i efekt nie jest "jednorodny" dla każdych warunków. W tym wypadku inaczej na foto i inaczej w rzeczywistości. Jak dla mnie barwa za zimna.
Zmiana oświetlenia lampek na led
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
Re: Zmiana oświetlenia lampek na led
Przepraszam, ale podepnę siędo tematu
Mam nastpujce problemz, po wymianie żarówek wewnątrz auta na LEDowe, mianowicie:
1) żarówki nie świecą pełnym, jasnym światłem od razu kiedy wejdę do samochodu i muszę skorzystać z oświetlenia. Pełną jasność uzyskują dopiero po kilku minutach od uruchomienia silnika.
2) LEDy mają tendencję do "żarzenia" się, więc np. nie mogę ustawić opcji światła na takie, aby świeciło po otwarciu drzwi, gdyż jak wyjdę z samochodu i go zamknę, lampki wewnątrz się"żarzą".
Czy ktoś pomógłby mi rozwiązać ten problem?
Mam nastpujce problemz, po wymianie żarówek wewnątrz auta na LEDowe, mianowicie:
1) żarówki nie świecą pełnym, jasnym światłem od razu kiedy wejdę do samochodu i muszę skorzystać z oświetlenia. Pełną jasność uzyskują dopiero po kilku minutach od uruchomienia silnika.
2) LEDy mają tendencję do "żarzenia" się, więc np. nie mogę ustawić opcji światła na takie, aby świeciło po otwarciu drzwi, gdyż jak wyjdę z samochodu i go zamknę, lampki wewnątrz się"żarzą".
Jeśli chodzi o punkt pierwszy,to powiedz mi, czy żarówki te(masz na mysli żarówki ledowe oświetlenia wnętrza?) nabieraja jasności stopniowo czy "przeskakują" nagle na pełna jasność?Majo87 pisze:Przepraszam, ale podepnę siędo tematu
Punkt drugi-musisz w każdy punkt, w którym wstawiłeś żar.led wlutować(najlepiej) rezystor 390 Ohm 2Watt.Pamiętaj,że moc rezystora jest ważna,w przypadku zastosowania "słabszego" bedzie się grzał,co poskutkuje jego przepaleniem.
Aby była jasność ,kolega Majo87,nie ma oświetlenia led ode mnie
Żarówki "przekakują" od razu na pełną jasność. Jeśli chodzi o te rezystory to czy masz może zdjęcia, jak to powinno wyglądać? (lub ktoś inny czy posiada takie fotki?)tomnik pisze:Jeśli chodzi o punkt pierwszy,to powiedz mi, czy żarówki te(masz na mysli żarówki ledowe oświetlenia wnętrza?) nabieraja jasności stopniowo czy "przeskakują" nagle na pełna jasność?Majo87 pisze:Przepraszam, ale podepnę siędo tematu
Punkt drugi-musisz w każdy punkt, w którym wstawiłeś żar.led wlutować(najlepiej) rezystor 390 Ohm 2Watt.Pamiętaj,że moc rezystora jest ważna,w przypadku zastosowania "słabszego" bedzie się grzał,co poskutkuje jego przepaleniem.
Aby była jasność ,kolega Majo87,nie ma oświetlenia led ode mnie
- RA_FEEL_IT!
- Administrator
- Auto: Passat B5 FL 1.8T
- Silnik: AWT
Majo87, idziesz do sklepu elektronicznego i prosisz o rezystor z daną wartością, żadnej głębszej filozofii tu nie ma...
Rozumiem, ale chciałbym zobaczyć jak to jest wlutowane. Jestem słaby z elektroniki i chciałem podpatrzeć, jak to jest zamontowane u Was.Sata pisze:Majo87, idziesz do sklepu elektronicznego i prosisz o rezystor z daną wartością, żadnej głębszej filozofii tu nie ma...
Zakupiony rezystor musisz wlutować do miejsca-punktu elektrycznego,w które zainstalowałeś żarówkę ledową.Jest to połaczenie równoległe.Majo87 pisze:Rozumiem, ale chciałbym zobaczyć jak to jest wlutowane. Jestem słaby z elektroniki i chciałem podpatrzeć, jak to jest zamontowane u Was.Sata pisze:Majo87, idziesz do sklepu elektronicznego i prosisz o rezystor z daną wartością, żadnej głębszej filozofii tu nie ma...
Jesli o to pytasz-w moich modułach realizowane jest to inaczej i opis tego, nie przyda Ci się.
Majo87, najlepiej kup przynajmniej 1 moduł od tomnika - wtedy będzie grało wystarczy wlutować 1 rezystor przy jednej z żarówek
Do prawidłowego działania lampek, w których zainstalowałeś żarówki led,kolego Majo 87,rezystor należy wlutować do każdej z nich.Shmatan pisze:Majo87, najlepiej kup przynajmniej 1 moduł od tomnika - wtedy będzie grało wystarczy wlutować 1 rezystor przy jednej z żarówek
Elektronik ze mnie żaden, ale kiedy wyjąłem wszystkie żarówki z przedniej lampki zostawiając żarówki LED z marketu w tylnych lampkach to lekko się świeciły, a gdy wsadziłem jeden z Twoich modułów na przód to przestaly stąd moje przypuszczenia że 1 moduł załątwiłby sprawe - chyba że to u mnie był przypadek czy coś ;]
btw. zamówiłem kolejne moduły od tomnik'a - jak uzupełnie stan konta żeby zrobić przelew i dostane paczke to na pewno wrzuce pare fotek
btw. zamówiłem kolejne moduły od tomnik'a - jak uzupełnie stan konta żeby zrobić przelew i dostane paczke to na pewno wrzuce pare fotek
Wszystko OK, ten zabieg z jednym rezystorem wlutowanym w jednej lampce, pomoże na żarzenie się żarówek led.Jest jeszcze jeden przypadek , w którym mozna przekonać się o niekompatybilności żarówek led - po wejściu do auta i zamknięciu drzwi,czekamy aż wszystkie lampki(z żar.led) zgasną,próbujemy włączyć,którąkolwiek lampkę(oczywiście tą bez wlutowanego rezystora)ręcznie-włącznikiem i okazuje sie ,że lampka nie zaświeci pełnym światłem.Właśnie dlatego do każdej z nich , w której założyliście "niekompatybilną" żarówkę led,trzeba wlutować rezystor.Shmatan pisze:Elektronik ze mnie żaden, ale kiedy wyjąłem wszystkie żarówki z przedniej lampki zostawiając żarówki LED z marketu w tylnych lampkach to lekko się świeciły, a gdy wsadziłem jeden z Twoich modułów na przód to przestaly stąd moje przypuszczenia że 1 moduł załątwiłby sprawe - chyba że to u mnie był przypadek czy coś ;]
Dedykowane moduły, o których pisałem w pełni wspópracują ze sterownikiem oświetlenia auta i opisana wyżej operacja, nie jest potrzebna.
To i ja się wypowiem
W lipcu zakupiłem moduły LED-owe od tomnika, ale jakoś nie było czasu, żeby napisać coś na ten temat.
Mianowicie- do tej pory wszystko działa bez zarzutu (zarówno podświetlenie tablicy rejestracyjnej jak i postojówki) celowo o tym piszę, ponieważ czytałem, że ktoś się obawiał, że te akurat moduły świecą o wiele częściej i dłużej w związku z czym się pewnie przepalą. Nic takiego nie miało miejsca. Prawie 4 miesiące i działa wszystko bez zarzutu!!!
Kupcie jeden na próbę i zobaczcie sami !!!
Ja osobiście bardzo polecam.
Sam po zamontowaniu (tu pomógł mi tomnik i kolejny ukłon w Jego stronę) chodziłem specjalnie do garażu przez tydzień, otwierałem celowo auto i sprawdzałem jak to świeci (a świeci naprawdę super)- nie mogłem się nacieszyć
Mała rzecz a cieszy:):)
Pozdrawiam tomnik
W lipcu zakupiłem moduły LED-owe od tomnika, ale jakoś nie było czasu, żeby napisać coś na ten temat.
Mianowicie- do tej pory wszystko działa bez zarzutu (zarówno podświetlenie tablicy rejestracyjnej jak i postojówki) celowo o tym piszę, ponieważ czytałem, że ktoś się obawiał, że te akurat moduły świecą o wiele częściej i dłużej w związku z czym się pewnie przepalą. Nic takiego nie miało miejsca. Prawie 4 miesiące i działa wszystko bez zarzutu!!!
Kupcie jeden na próbę i zobaczcie sami !!!
Ja osobiście bardzo polecam.
Sam po zamontowaniu (tu pomógł mi tomnik i kolejny ukłon w Jego stronę) chodziłem specjalnie do garażu przez tydzień, otwierałem celowo auto i sprawdzałem jak to świeci (a świeci naprawdę super)- nie mogłem się nacieszyć
Mała rzecz a cieszy:):)
Pozdrawiam tomnik
-
- ->|<-
tomnik Masz w ofercie moduł do lampki podsufitki w Polo 6n2 ?
Zrobiłem zdjęcie z wymiarami [cm] - jest blaszka, która ogranicza wielkość modułu:
Zrobiłem zdjęcie z wymiarami [cm] - jest blaszka, która ogranicza wielkość modułu:
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "