zegary, jak tak podświetlić wskazówki???
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP
przez przypadek znalazłem taki filmik na youtube ... re=related i przyznam że bardzo mi się podoba takie wykonanie tylko zastanawiam się skąd takie ładne wskazówki koleś wzioł i jak podświetlił wskazówki cieczy i paliwa....może ktoś zna na takie pytanie odpowiedź.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
to są wskazówki od jak dobrze pamiętam golfa 4 audi czy skody, są podświetlane od spodu. Kolega RYDZU robi podświetlenie zegarów do mk III i tez nieraz zmienia wskazówki na takie. Tylko ze w mk III są silniczki do wskazówek a w mk II prędkościomierz ma wyważona wskazówkę i taka może się nie podnieść lub za lekko być. Trzeba poszukać tematu o zegarach i podświetleniu.
Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2010 20:14 przez marcinek84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
vwEmil, wskazówki ze zdjęcia to prawdopodobnie SEAT, liczniki z tych aut nie są za drogie.
Wskazówka z MK2 jest faktycznie ważona, ale metalowa jest cięższa niż wskazówka z SEATa, musisz założyć i sprawdzić, bo ja w mk2 za dużo nie robiłem. Od spodu tarczy dajesz diody SMD i masz ładnie podświetlone wskazówki.
Wskazówka z MK2 jest faktycznie ważona, ale metalowa jest cięższa niż wskazówka z SEATa, musisz założyć i sprawdzić, bo ja w mk2 za dużo nie robiłem. Od spodu tarczy dajesz diody SMD i masz ładnie podświetlone wskazówki.
Rydzu, faktycznie masz racje...wskazówki są z seata. Wiem jak podświetlić wskazówki od prędkości i obrotka, natomiast nie mam bladego pojęcia jak zamontować małewskazówki i jak podświetlić tak by dobrze działały. Teraz jeszcze nasuwa mi się pytanie czy małe wskazówki nie są w jakiś sposób ważone?? i w jaki sposób można je doważyć bez rozkładanie zegarów po 50 razy. czekam na sugestię
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 12:30 przez vwEmil, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Te od wskaźników mysle ze trzeba by przykleic po uprzednim ucieciu starych. One sa z takiej cienkiej blaszki.
I podświetlic od konca którego nie widac.
I podświetlic od konca którego nie widac.
Pierwsza PNka na BLOSie?
-
- Niesolidny sprzedawca
ja tak zrobiłem- wziąłem białe diody z podświetlania wyświetlacza z jakiejś starej nokii, dolutowałem do ich końców druciki miedziane odwinięte z trafa zasilacza(doprowadzenie prądu) wpiąłem szeregowo rezystor 1200ohm(żeby diody się nie popaliły bo są na 3V), a wskazówki z nowszego poloneza- efekt: piorunujący
zapomniałem dodać, że diody przykleiłem pod spodem tarczy, a świecą na podstawę wskazówki
zapomniałem dodać, że diody przykleiłem pod spodem tarczy, a świecą na podstawę wskazówki
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2010 16:54 przez wolf747, łącznie zmieniany 1 raz.
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Śkoda Octavia RS, Nie polecam tego typu przeróbke ponieważ ciągnie to za sobą dość dużą ingerencje w zegary, jesli sie na tym nie znasz, nie ruszaj bo wskazania zegarów bedą jak w Maluchu lub we Ferrari.. Tak jak koledzy tu mówią trzeba je wyważyć bo to jeszcze staryu tym zegarów :/
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Moje zegary były wyważane metodą prób i błędów, pod wskazówke dałem cięzarek stalowy, ponieważ te plastiki są grube i dość ważą, gdy odpaliłem auto to miałem 1600obrotów na jałowym, szlifowałem aż mi zeszło do 500obr. wytedy podlepiłem dwa plasterki taśmy izolacyjnej i miałem lekko pod 1000obr. Z prędkościomierzem robiłem taksamo i równałem sie z kumplem i jakoś poszło, Prędkościomierz działał dobrze, a obrotomierz zwalniał przy 3000 i dopiero od 3900 przyśpieszał, nie było to tak drażniące, dla innych nie zauważalne, ale było czuć i słuchać że fura sie szybciej obraca a te obroty coś wolno... Podpowiem też żeby twoje wskazówki pasowały na ośke. Tak sie mówi a coś tam podłoże i bedzie ok. Bedzie ok ale wskazówka bedie krzywo i każde jej muśniecie paluszkiem już zmienia jej parametry bo sie odchyla i przeciwwaga jej sie zmienia..
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
Ma znaczenie wskazówka w Mk II od prędkościomierza 935 jak jest wskazówka 950? I jak pomaluje wskazówki lakierem w Mk II to wskazania bardzo się zmienią czy niezauważalnie?
Założyłeś temat z problemem swojego auta i ktoś Ci pomógł? Czuj się zobowiązany napisać co było przyczyną problemu i w jaki sposób go rozwiązałeś!
jaroslawwiatr, przede wszystkim dostosuj podpis do wymogów regulaminu. To nie jest słup ogłoszeniowy!.
Poprawiłem, teraz mieści się w 8 linijkach. To co z tą wskazówką?
Założyłeś temat z problemem swojego auta i ktoś Ci pomógł? Czuj się zobowiązany napisać co było przyczyną problemu i w jaki sposób go rozwiązałeś!