Dziwne dźwięki przy 2800 obr/min w TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne dźwięki przy 2800 obr/min w TDI
Witam. Jestem tu nowy, więc narazie się przedstawie. Mam na imię Marcin i mieszkam w małym miasteczku w zachodniej Polsce. Studiuje na Wydziałe Mechanicznym UZ. Od niedawna jestem posiadaczem VW Golfa TDI mk3.
Zauważyłem, że przy obrotach rzędu 2800 - 2900 obr/min z silnika dochodzą dziwne, metaliczne odgłosy. Problem dotyczy tylko tych prędkości obrotowych silnika i występuje na każdym biegu. Nie wiem co to może być. Może Wy wiecie? Z góry dziękuję za porady.
Zauważyłem, że przy obrotach rzędu 2800 - 2900 obr/min z silnika dochodzą dziwne, metaliczne odgłosy. Problem dotyczy tylko tych prędkości obrotowych silnika i występuje na każdym biegu. Nie wiem co to może być. Może Wy wiecie? Z góry dziękuję za porady.
- Arczi
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja mialem problem przy obrotach 1600 - 1800 sprawdz sobie obudowe filtra powietrza a dokladniej w blotnik wchodzi taki bolec i czy na nim masz jakas gume ja nie mialem i nalepilem kawalek detki i szkot i zobacz czy takie gumki pod filtr masz dobre. Moze to bedzie przyczyna. A odglos w srodku auta dochodzi od strony pasazera od dolu ??
To może być własnie to. Poduszki tak czasami się zachowują. Zobacz też jak przebiega wydech czy dzieś nie jest zagiety bo czasem tez w nim tkwi problem ale zadkoMarcin_86 pisze:Miałem kiedyś podobny problem w Escorcie 1.8 Diesel. Wtedy okazało się, że lekko pęknięta jest poduszka silnika. Czy jest możliwe to, aby to samo było w Golfie?
podobnie tematy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=110156
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113445
moje przpuszczenia to uklad wydechowy, np. rezonans w tlumiku lub katalizatorze lub nieszczelnosc
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=110156
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=113445
moje przpuszczenia to uklad wydechowy, np. rezonans w tlumiku lub katalizatorze lub nieszczelnosc
Marcin_86, jak się okaże,że to nic zagrażającego życiu wczasie jazdy to polecam najlepsze lekarstwo na wszelkie trzeszczenia,dudnienia, szum powietrza, klekot itp itd...mianowice bierzesz gałęczkę od głośności i przekręcasz w prawo aż do ustania irytującego Cię dźwięku.
...sprawdzone i działa.
A na poważnie to spawdź jeszcze mocnowanie łapy od IC do turbiny. Znajomemu w Mercedesie tak waliło i dudniło,że bał się,że coś mu odleciało i też tylko w pewnym zakresie obrotów wpadało w drgania.
PozdraVWiam
...sprawdzone i działa.
A na poważnie to spawdź jeszcze mocnowanie łapy od IC do turbiny. Znajomemu w Mercedesie tak waliło i dudniło,że bał się,że coś mu odleciało i też tylko w pewnym zakresie obrotów wpadało w drgania.
PozdraVWiam
Arczi pisze:Ja mialem problem przy obrotach 1600 - 1800 sprawdz sobie obudowe filtra powietrza a dokladniej w blotnik wchodzi taki bolec i czy na nim masz jakas gume ja nie mialem i nalepilem kawalek detki i szkot i zobacz czy takie gumki pod filtr masz dobre. Moze to bedzie przyczyna. A odglos w srodku auta dochodzi od strony pasazera od dolu ??
A co to jest jeśli ten odgłos pojawia się właśnie przy 1600-1800 RPM od dołu tak jakby pod nogami pasażera? Bo ja mam dokładnie takie irytujący rezonujący dźwięk w tym zakresie obrotów...
- Arczi
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja mialem tak samo i wyjelem filtr powietrza na taki bolec nalozylem detke i szkot zeby to na ciasno weszło bo ten bolec tukl sie. teraz jest ok. Zobacz jeszcze czy masz pod filtrem takie 2 gumy na ktorych sie opiera filtr powietrza.klekocix pisze:Arczi pisze:Ja mialem problem przy obrotach 1600 - 1800 sprawdz sobie obudowe filtra powietrza a dokladniej w blotnik wchodzi taki bolec i czy na nim masz jakas gume ja nie mialem i nalepilem kawalek detki i szkot i zobacz czy takie gumki pod filtr masz dobre. Moze to bedzie przyczyna. A odglos w srodku auta dochodzi od strony pasazera od dolu ??
A co to jest jeśli ten odgłos pojawia się właśnie przy 1600-1800 RPM od dołu tak jakby pod nogami pasażera? Bo ja mam dokładnie takie irytujący rezonujący dźwięk w tym zakresie obrotów...