[B3 1.6TD] Olej cieknie z turbiny i z chłodnicy ic

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mireko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[B3 1.6TD] Olej cieknie z turbiny i z chłodnicy ic

Post autor: mireko » wt lip 17, 2007 16:06

Codzień zostaje mała kałuża w garażu pod silnikiem w miescu turbiny,a teraz już z chłodnicy intercoolera.Co może być przyczyną wycieku-padnięta turbina?Nie wiem w jakiej jest kondycji,bo kupiłem ją z silnikiem i coś słabo dmucha.Mam dwie inne,ale każda inna i trzeba coś przerabiać.Najlepsza jest moja,ale nie jest chłodzona cieczą i z tąd pytanie-czy można zrobić obejście pomijając turbinę i połączyć przewody(dochądzący do turbiny z tym wchodzącym w blok silnika?
Jak rozpoznać typ turbiny?Ta założona nie jest Garreta,a dwie pozostałe to Garret,ale nie wiem jaka.Jak poznać-po tabliczce znamionowej?

PS.Jeszcze jedno pytanko:widziałem w niektórych silnikach ,że górny wlot do turbiny jest połączony kolankiem do kolektora ssącego obchodząc ic-co się z tym wiąże?Spadek mocy?
Ostatnio zmieniony ndz lip 22, 2007 00:27 przez mireko, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » wt lip 17, 2007 16:24

to juz ladnie musi puszczac olej. wymien, bo jak ci sie silnik rozbiegnie to bedziesz zdziwiony. efekt masakra, widzialem na wlasne oczy. jesli pozbedziesz sie turbiny bedziesz mial wolnossaka i mozna tak jezdzic do czasu zalozenia kolejnej, ale nie radze wciskac gazu, bo bedzie batory, ze hej.

jesli masz ic to korzystaj z niego i nie baw sie w obchodzenie go.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

mireko
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mireko » wt lip 17, 2007 16:31

Rozbiegnie-tzn?
A co z obejściem turbiny przewodami do chłodzenia?
Ostatnio zmieniony wt lip 17, 2007 16:33 przez mireko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » wt lip 17, 2007 16:34

mireko pisze:Rozbiegnie-tzn?
jak puszcza uszczelnienia turbiny i olej silnikowy zacznie sie spalac zamiast ropy. nie zgasisz silnika przez stacyjke. jesli nie uda ci sie go zdusic biegiem to go rozwali. wkreca sie na maxa ile potrafi, dodatkowo spalanie oleju moze uszkodzic dol silnika. taki efekt widzialem w koparce 16 ton, masakra totalna. na szczescie udalo sie zdusic silnik.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”