Cofa Ci się paliwo? To nie problem...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Cofa Ci się paliwo? To nie problem...

Post autor: ventil » pn wrz 17, 2007 07:46

Witam.
Przy okazji dłubania przy moim aucie zrobiłem zdjęcie pompy podającej paliwo do pompy wtryskowej. Normalnie w silnikach diesla starszej generacji pompa wtryskowa sama zasysa paliwo ze zbiornika. Wszelkie nieszczelności w układzie powodują zakłócenia w pracy pompy i problemy z rozruchem po dłuższym postoju lub po wymianie filtra. U mnie ta pompa zamontowana jest w innym celu niż odpowietrzenie układu ale rozwiązanie to można zastosować gdy są problemy z powracającym paliwem. Pompę tą w zależności od wersji można albo zamontować w zbiorniku albo na przewodzie paliwowym. Jest to pompa która daje ciśnienie tylko 0,2bar więc praktycznie nie wpływa na pracę pompy wtryskowej a konkretnie na układ regulacji kąta wtrysku który działa pod ciśnieniem paliwa. Pompy takie można znaleźć na allegro lub w sklepach autoczęści. Pompę tą podłączamy tak by pracowała cały czas po włączeniu zapłonu. Czas jaki mamy na podgrzanie świec wystarczy by pompa odpowietrzyła układ. Również po wymianie filtru paliwa po włączeniu zapłonu po chwili będziemy mieli odpowietrzony filtr.

Awatar użytkownika
tomogolf2
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: tomogolf2 » pn wrz 17, 2007 17:52

ventil znalazłes rozwiązanie mojego problemu :) ze jak dlugo postal to nie chcail odpalic :grin:

Moj Fire & Ice TDI

KUPIE TYLNA ŁAPE SILNIKA SYNCRO MK3 PASSAT B4!!

marcinmaja
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marcinmaja » pn wrz 17, 2007 19:41

Witam
Kolejny super pomysł i proste rozwiązanie,które oczywiście zagości w moim autku
Jaki orientacyjnie koszt takiej pompy???
Pozdrawiam

KUPIĘ KATALIZATORY - ATRAKCYJNE CENY.
TEL 517-034-061 GG 5136571

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » pn wrz 17, 2007 19:49

taka pompa to konieczność w nowszych silnikach. z tym włożeniem do zbiornika jest problem, bo dwójki przynajmniej mają małą dziur żeby założyć siteczko, chyba że jakies małe.. mnie sie udało założyć w zbiorniku, ale można też wykorzystać obudowe z zewnętrznej pompy od benzyny. tylko ciśnienie musi być malutkie, 0.2 jest opytmalne

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » pn wrz 17, 2007 19:54

ventil, to jest ta pompa o ktorej kiedys wspominales, ze nie blokuje przeplywu paliwa gdy jest wylaczona?

[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » pn wrz 17, 2007 22:54

zaprzal pisze:ventil, to jest ta pompa o ktorej kiedys wspominales, ze nie blokuje przeplywu paliwa gdy jest wylaczona?
Witaj. Tak, to jest ta pompa z tym że u mnie ona pracuje na stałe po włączeniu zapłonu. Ja mam tą wersje na przewodzie ale jeśli ktoś chce mieć "profi" to można zamontowac tą w zbiorniku. Taką w zbiorniku miałem dawno temu w MKII GTI16V KR, która pompowała cały czas do zewnętrznej pompy wysokiego ciśnienia. Koszt takiej pompy to na allegro około 150 PLN, ja u nas w firmie zamówiłem za około 120 PLN - niestety nie jest to mało ale myślę że ktos kto ma wieczny problem z tym paliwem (albo tuninguje diesla :chytry: ) to jak najbardziej. Wersja w zbiorniku na pewno jest cichsza niż ta na zewnątrz (minimalnie słychać).
Turecka firma QAP (produkty dostępne na naszym rynku) produkuje takie pompy i oznaczenie zewnętrznej to: QAP14024 a wewnętrznej to: QAP14009.

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » wt wrz 18, 2007 08:03

mnie sie udało kupić wewnętrzną ze skody na allegro za 50 zł. przerobić trzeba było cały kosz z dwójki, ale daje rade

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

grinio
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: grinio » wt wrz 18, 2007 09:08

Witam
A nie lepiej i taniej jest zastosowac zaworek zwrotny na przewodzie doprowadzajacym paliwo do pompy?? Przewaznie cofanie paliwa jest spowodowane nieszczelnoscia pompy wtryskowej. Ja mialem taki problem w VW T4 i zalozylem zaworek zwrotny. paliwko juz nie cofalo sie i nie bylo problemu z odpalaniem po dluzszym postoju.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ventil
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ventil » wt wrz 18, 2007 12:11

grinio pisze:Witam
A nie lepiej i taniej jest zastosowac zaworek zwrotny na przewodzie doprowadzajacym paliwo do pompy?? Przewaznie cofanie paliwa jest spowodowane nieszczelnoscia pompy wtryskowej. Ja mialem taki problem w VW T4 i zalozylem zaworek zwrotny. paliwko juz nie cofalo sie i nie bylo problemu z odpalaniem po dluzszym postoju.
Pozdrawiam
Po części masz rację - taniej i prościej ale niestety z doświadczenia wiem ze nie zawsze to pomaga.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”