15W40 na 10W40
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
Święta racja...Oleje butelkowane w Polsce to wielkie g.... niech ci ktoś przywiezie olej z zachodu to poczujesz różnicę.
Śmigałem na oleju 15W-40 Castrol GTX rozlewany w polsce i goferek brał mi kolo 1,5 litra tego oleju na 10 kkm. Teraz leje 10W-40 Castrol Magnatec Diesel i oleju na 10 kmm ubywa około 100-300 ml. Olej oczywiście rozlewany na zachodzie.
Notlauf ---> Mnie już Boguś nie lej...
fireman998 pisze:Święta racja...Oleje butelkowane w Polsce to wielkie g.... niech ci ktoś przywiezie olej z zachodu to poczujesz różnicę.
Śmigałem na oleju 15W-40 Castrol GTX rozlewany w polsce i goferek brał mi kolo 1,5 litra tego oleju na 10 kkm. Teraz leje 10W-40 Castrol Magnatec Diesel i oleju na 10 kmm ubywa około 100-300 ml. Olej oczywiście rozlewany na zachodzie.
Wychodzi na to że oleje w polsce rozlewane mają lepsze właściwości myjące , natomiast zachodnie uszczelniają silnik ,
Właśnie zamierzam przed zimą przejść na olej 10W40 Castrola , jak rozpoznać olej castrola zachodni a polski ?? chcę kupić z allegro , ale nie wiem czy tam dostanę oryginała ,
Druga sprawa to oleje fordowskie , do forda leją minerały 5W40 , 10W40 , 15W40 , tak więc minerał tez może być rzadki , jak np te fordoskie
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wychodzi na to że oleje w polsce rozlewane mają lepsze właściwości myjące , natomiast zachodnie uszczelniają silnik
Zakupiłem opisany olej na allegro, a można go rozpoznac tym iż na kodzie kreskowym pierwsza cyferka to 4 (kod Niemiec) bo 5 to kod Polski, a druga sprawa to to, że w Polsce ten olej jest rozlewany po 4 L. a na zachodzie po 5 L. Nie wiem jak u was ceny sie przedstawiają ale ja zaoszczędziłem 50zł. Czyli w Polsce cena 4 l oleju 130 zł a z zachodu 5 l 80 zł.Właśnie zamierzam przed zimą przejść na olej 10W40 Castrola , jak rozpoznać olej castrola zachodni a polski ?? chcę kupić z allegro , ale nie wiem czy tam dostanę oryginała
Co do fordowskich olei to nie mam zdania...
Notlauf ---> Mnie już Boguś nie lej...
Witam, dzisiaj wczoraj w sklepie chciałem kupić olej do swojego SB-ka no i sprzedawca wsicnął mi mobil 1 super S tylko nigdzie nie pisze że to do turbo diesla, a z tego co widziałem we wcześniejszym poście to SouleR leje taki tylko że z napisem że to TD, i no i moje pytanie jest taki, czy to ten sam olej czy sie nie nadaje do mojego silnika.
No więć pisze coś takiego "Wysokogatunkowy, wielosezonowy, półsyntetyczny olej silnikowy przeznaczony zarówno do silników beznynowych, jaki i silników Diesla. Zalecany do stosowania we wszystkich nowoczesnych silnikach zarówno w samochodach osobowych, jak i pojazdach dostawczych. Zapewnia doskonałe smarowanie we wszystkich warunkach eksploatacji.
• Przewyższa właściwościami tradycyjne oleje mineralne
• Ułatwia rozruch w niskich temperaturach
• Zapewnia silnikowi czystość gwarantująca bezawaryjne działanie
• Skutecznie ogranicza powstawanie osadów i szlamów"
• Przewyższa właściwościami tradycyjne oleje mineralne
• Ułatwia rozruch w niskich temperaturach
• Zapewnia silnikowi czystość gwarantująca bezawaryjne działanie
• Skutecznie ogranicza powstawanie osadów i szlamów"