Witam, jadę sobie dziasiaj, wszystko było OK. Nagle obrotomierz zaczął wariować, tj. pokazywał wartości nie adekwatne do rzeczywistych obrotów. Po zgaszeniu silnika nie mogę go w żaden sposób uruchomić. Po przekręceniu kluczyka czasem cyka bendix a czasem nie, nie ma reguły.Resetuje się również licznik oraz coś się w nim kręci. Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być nie tak?
Dodam jeszcze że akumulator jest OK. Podłączałem drugi, sprawny i jest to samo.
Nie chce zapalić
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Teraz bendix nie odzywa się wcale. Kontrolki zachowują się normalnie. Nie przygasają po przekręceniu kluczyka w pozycję start. Po cofnięciu kluczyka coś w liczniku się przez ok 2 sek przekręca. Podświetlanie włącznika świateł mijania przygasa całkowicie po przekręceniu kluczyka w pozycję start.
Sprawdziłem również rozrusznik, tzn. podłączyłem na krótko + we wtyczkę, w którą wchodzi przewód sterujący ze stacyjki, no i rozrusznik normalnie działa. Pierwsza myśl to stacyjka, ale może coś jeszcze. Może ktoś z Was forumowiczów miał podobne problemy? Bardzo proszę o pomoc...
[ Dodano: Pon Lis 26, 2007 16:56 ]
No i problem rozwiązany!!! Okazało się że przyczyną była masa przy silniku. Słabe połączenie powodowało w/w skutki. Przy okazji wymieniłem szczotkotrzymacz ze szczotkami oraz tulejki. Teraz wszystko bryka OK, aż miło!!!
Sprawdziłem również rozrusznik, tzn. podłączyłem na krótko + we wtyczkę, w którą wchodzi przewód sterujący ze stacyjki, no i rozrusznik normalnie działa. Pierwsza myśl to stacyjka, ale może coś jeszcze. Może ktoś z Was forumowiczów miał podobne problemy? Bardzo proszę o pomoc...
[ Dodano: Pon Lis 26, 2007 16:56 ]
No i problem rozwiązany!!! Okazało się że przyczyną była masa przy silniku. Słabe połączenie powodowało w/w skutki. Przy okazji wymieniłem szczotkotrzymacz ze szczotkami oraz tulejki. Teraz wszystko bryka OK, aż miło!!!
Ostatnio zmieniony śr lis 21, 2007 21:09 przez yogipati, łącznie zmieniany 1 raz.