zmiana głowicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Coś podejrzana sprawa bo najgrubsza uszczelka ma grubość 1,61 mm... Więc wogóle nie powinieneś obrócić wałem po zalożeniu głowicy ( tłok oprze się o głowicę).
Ostatnio zmieniony śr gru 12, 2007 23:30 przez euglen, łącznie zmieniany 1 raz.
SiM pisze:tak wygląda moja głowica ma każdym cylindrze... chyba nie powinienem jeździć autostradą 180 na godz...
[url=http://images27.fotosik.pl/125/d271fc44c1f5ecf0m.jpg]Obrazek[/URL]
mam jeszcze jedną prośbę czy ktoś może zidentyfikować tą turbinkę?
[url=http://images24.fotosik.pl/126/57fcbecaa907bc38m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images29.fotosik.pl/125/f7ab354d1794413cm.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images23.fotosik.pl/125/7b3f95c4d2b34f57m.jpg]Obrazek[/URL]
aha ile tłoki normalnie wystają ponad blok?
Tu masz odpowiedź na ostatnie pytanie
A turbinę o ile się nie myle to będzie chyba k14
[ Dodano: 13 Gru 2007 10:38 ]
EUGLENeuglen pisze:Coś podejrzana sprawa bo najgrubsza uszczelka ma grubość 1,61 mm... Więc wogóle nie powinieneś obrócić wałem po zalożeniu głowicy ( tłok oprze się o głowicę).
Można założyć dwie metalowe od 1.9TD
Co prawda będzie trochę mniejszy stopień sprężania ( nie mylić z ciśnieniem sprężania ) ale wtedy można więcej dołożyć na doładowaniu zgodnie z wszelkimi prawami fizyki
Ja bym nie ryzykował, bo i tak po jakimś czasie to wydmuchnie... Pomijam fakt, że jak obniży się stopień sprężania to mogą być problemy z odpaleniem zimnego silnika (dużo zależy też od stanu technicznego silnika -zużcie cylindrów, pierścieni). Po założeniu drugiej uszczelki o grubości ~1,5 mm stopień sprężania zmniejszy się z 23 do ~ 17,5 ...arek wamej pisze:Można założyć dwie metalowe od 1.9TD
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2007 12:19 przez euglen, łącznie zmieniany 2 razy.
U mnie są dwie najcieńsze i zgadnij jakie ciśnienie sprężania mam.
Po 32 na zewnętrznych i po 31 na 2 i 3 cylindrze.
Powiesz że nie możliwe?
A jednak.
Mróz -20st nie robi na nim żadnego wrażenia i co ty na to?
Można też z blaszki miedzianej dorobić na wzór uszczelki i takie rozwiązanie też zda egzamin.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 13 Gru 2007 12:02 ]
Jak tam u ciebie z pracami nad autem?
Ile teraz GT2059V wyciska ci kucyków?
Po 32 na zewnętrznych i po 31 na 2 i 3 cylindrze.
Powiesz że nie możliwe?
A jednak.
Mróz -20st nie robi na nim żadnego wrażenia i co ty na to?
Można też z blaszki miedzianej dorobić na wzór uszczelki i takie rozwiązanie też zda egzamin.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 13 Gru 2007 12:02 ]
Jak tam u ciebie z pracami nad autem?
Ile teraz GT2059V wyciska ci kucyków?
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2007 13:19 przez arwam, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmierzyleś to dokładnie? Bo aż nie chce mi się wierzyć, że tak wysoko wychodzi ten tłok.SiM pisze:a jeśli u mnie tłok w górnym położeniu wystaje ponad 2mm?
arek wamej,
Nie wiem jaka jest zależność między stopniem sprężania a ciśnieniem sprężania. Więc nie mówię, że nie możliwe.
Długo jeździsz na tych dwóch uszczelkach? Planowałeś blok, głowicę? Jaką masz turbosprężarkę i ile dmuchasz?
Jeżeli o mnie chodzi to turbo vnt20 leży na półce i czeka na lepsze czasy...
Ja jeżdżę z silnikiem AAZ (a właściwie to 1Y tylko uturbionym) Turbinka GARRETT T3 ciśnienie 1,1 bar na codzień a chwilowe niecałe 2 bar intercooler od mk2 TD w takiej konfiguracji jeżdżę już rok czasu.
U mnie siedzą dwie najcieńsze a były celowo podkładane żeby na podać duże ciśnienie i dawkę paliwa silnik.
Tylko że ten silnik jest silnikiem długo skokowym i do sprintu średnio się nadaje.
1.6 pod tym względem jest o nie bo lepszy i drugi raz w ten silnik bym się nie pakował.
P.S. na jakiej turbinie teraz jeździsz?
U mnie siedzą dwie najcieńsze a były celowo podkładane żeby na podać duże ciśnienie i dawkę paliwa silnik.
Tylko że ten silnik jest silnikiem długo skokowym i do sprintu średnio się nadaje.
1.6 pod tym względem jest o nie bo lepszy i drugi raz w ten silnik bym się nie pakował.
P.S. na jakiej turbinie teraz jeździsz?