Jak ustawic wałek rozrządu w astra 1.7D
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak ustawic wałek rozrządu w astra 1.7D
Ja dzis mam nowy problem z tym nieszczęsnym oplem 1.7D jest to silnik opla a mianowicie niewiem jak ustawic wałek rozrządu, odkręciłem kolo zebate ale to kolo niema żadnego klina ani wypustu, z tego co wiem to wałek sie ustawia jakimś zegarem, a da się go ustawić bez zegara? może już ktos to ustawiał i ma jakis patent. Z góry dzięki za odpowiedz
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
rozrzad w tych silnikach powino sie ustawiac czujnikiem. jezeli chcesz to zrobic na oko to z tego co pamietam na 4 cylindrze (tłok oczywiscie w GMP, czyli wał na znak) krzywki musza byc równo oddalone od swoich zaworów (krzywka zaworu ssacego ma miec taka sama odległosc do zaworu ssacego jak krzywka zaworu wydechowego do zaworu wydechowego), pompa na znak. Napinasz pasek krecisz 2 obroty silnikiem (kluczem poprzez wał) i jak nie ma kolizji to mozesz odpalic. Co do ustawienia poczatku tłoczenia to ustaw doswiadczalnie (kółkiem od pompy). powodzenia
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pompa i wał na znaki (wał najlepiej ustaw kołem zamachowym). Co do rozrzadu to mam jeszcze jeden schemat
http://ktk.pl/forum/viewtopic.php?t=267 ... zad+diesel
i tam widac ze ustawia sie CZWARTY cylinder. Na pierwszym w chwili gdy wszystko jest na znaki zaczyna sie praca wiec oba zawory musza byc zamkniete. I tam tez jest wtryskiwana ropa. W tej samej chwili czwarty cylinder konczy wydech i zaczyna ssanie. A ze to diesel to oba zawory podczas tego suwu musza byc przez moment zamkniete (tak zeby tłok nie kolidował o zawory) i zaczyna sie ssanie.
Ustaw 4 cylinder wg rys i przekrec silnik kluczem 2 razy, jak jest wszystko ok to odpal go. Jezeli zacznie mocno klepac jak odpali to trzeba opóznik lub przyspieszyc rozrzad.
http://ktk.pl/forum/viewtopic.php?t=267 ... zad+diesel
i tam widac ze ustawia sie CZWARTY cylinder. Na pierwszym w chwili gdy wszystko jest na znaki zaczyna sie praca wiec oba zawory musza byc zamkniete. I tam tez jest wtryskiwana ropa. W tej samej chwili czwarty cylinder konczy wydech i zaczyna ssanie. A ze to diesel to oba zawory podczas tego suwu musza byc przez moment zamkniete (tak zeby tłok nie kolidował o zawory) i zaczyna sie ssanie.
Ustaw 4 cylinder wg rys i przekrec silnik kluczem 2 razy, jak jest wszystko ok to odpal go. Jezeli zacznie mocno klepac jak odpali to trzeba opóznik lub przyspieszyc rozrzad.