Czyli nie "tylko" a "głównie" co czyni małą różnicęDario84 pisze:glownie na jalowych
Zrobiłem to by pokazać różnicę w pracy EGR przy benzynie i ZS.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czyli nie "tylko" a "głównie" co czyni małą różnicęDario84 pisze:glownie na jalowych
Spoko loozjaro4444 pisze:Czyli nie "tylko" a "głównie" co czyni małą różnicęDario84 pisze:glownie na jalowych
Zrobiłem to by pokazać różnicę w pracy EGR przy benzynie i ZS.
jaro4444, w Dolinie Rospudy EGR się otwiera częściej przecież ta część wypowiedzi była żartem...jaro4444 pisze:cowboy napisał/a:
EGR - czyściej w dolocie ale za to bedziesz truł ptactwo w Dolinie Rospudy jak sie wybierzesz
Cowboy w jakich stanach pracy EGR jest otwarty w TDI?
nie ma wpływu na nagrzewanie...bo jeśli miałoby to po co IC ? lepiej od razu walić nagrzanym powietrzemcowboy pisze:spokojaro4444 pisze:Cowboy proszę nie traktuj mnie jak opóźnionego umysłowo Przecież pojąłem
ale przynajmniej się dyskusja o EGR wywiązała
a propo's EGR to jeszcze trzeba sprawdzić czy silnik się wolniej nagrzewa z zaślepionym EGR...
a ja pamiętam zagorzałą dyskusję że ma wpływ na temp spalaniamirass pisze:nie ma wpływu na nagrzewanie..
no ale EGR działa powiedzmy dla uproszczenia na wolnych obrotach i zmniejsza temp spalania żeby lepiej Noxy dopalić (sory nie jestem ekologiem) i stąd był wysnuty wniosek że szybciej się nagrzewa auto na wolnych obrotachmirass pisze:bo jeśli miałoby to po co IC ? lepiej od razu walić nagrzanym powietrzem
dziechu pisze:Do tej pory myslalem ze zasadnicze dzialanie EGRa polega na skierowaniu sporej czesci spalin spowrotem do kolektora wlotowego, w celu 'dopalenia' spalin i w ten sposob obnizenia szkodliwych substancji w spalinach. Jednak kilka dni temu czytalem artykul o nowych dieslach i pisze tam nieco inaczej. Powtorne skierowanie spalin do kolektora wlotowego nie ma na celu 'dopalenia' spalin, ale zmniejszenie zawartosci tlenu w komorach. Z opisu wynika ze dzieki zmniejszeniu ilosci tlenu (swiezego powietrza) uzyskuje sie znaczne zmniejszenie temp. spalania na biegu jalowym i niskich obciazeniach. W ten sposob EGR zastepuje przepustnice stosowana w benzynowych. Wiadomo ze w silnikach benzynowych zbyt uboga mieszanka (znaczny nadmiar powietrza) powoduje bardzo duzy wzrost temp. spalania a co za tym idzie czeste przepalenia gniazd zaworow, uszczelki glowicy i inne zwiazane z lokalnym czy calosciowym przegrzaniem. Czy podobne zjawisko nie nastapi po zaslepieniu EGRa? Odcinajac doplyw spalin mamy sytuacje przypominajaca 'uboga mieszanke' - znaczny nadmiar powietrza a jednoczesnie znaczne podwyzszenie temp. spalania obrotow jalowych (jest to w artykule potwierdzone). Co prawda glownym celem EGRa i obnizenia temp. spalania jest obnizenie zawartosci tlenko azotu itp. ekologiczne, ale ... Hmm.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 153 gości