Golf 4 1j5 Varian
Motor ASZ manual
rok 2003
Problem: Jadac dzis przez miasto nagle zgasl silnik. Probowalem go odpalic ale bez skutku, wiec hol i do mechanika, ten stwierdzil, ze to powietrze w ukladzie zaislania silnika w paliwko - po dluzszym kreceniu auto zapalilo. Wiec odjechalem z ulga, ale nie daleko bo max 1km auto podczas przyspieszania zaczelo delikatnie sie dlawic poczym zgaslo, udalo mi sie odpalic je poraz ostatni i dojechalem do domu. Tam zaczolem wlasna diagnoze odlaczylem przewody od filtra paliwa a tam susza, sam filter pelen do polowy... (3 dni wczesniej przypomnialo mi sie, ze po przekreceniu kluczyka dziwnie brzeczalo w srodkowiej czesci auta - teraz juz wiem, ze to byla pompa )
Dobralem sie do pompy paliwa, najpierw sprawdzilem miernikiem czy podczas przekrecenia kluczyka podawane jest zasilanie i jest przez 3 sek. Wiec wykrecilem cala pompe z plywakiem i wyjalem ja. Rozebralem plywak (nie zle go tam zamontowali ) wyjalem silnik pompy - zapdalem napiecie 12V i wsadzilem go w miske z ropa pracowal, ale nie rowno i dosyc glosno.
Obstawiam wiec silnik samej pompy, co wy na to?
Model calego elementu: 1J0 919 050 B
Model pompy: Pierburg: 728.303.00
Elementy nie do dostania na allegro - najtanszy nieorginalny komplet 580zl
Dla potomnych mozna kupic taniej, ale trzeba zobaczyc czy wasze auto nie ma ukladu chlodzocaego paliwo.
P.S: Czy moze jest cos jeszcze co moge sprawdzic, czy jest jakis dodatkowy filtr paliwa oprocz tego w komorze silnika?
Pozdrawiam
esenpe
Brak paliwa w ukladzie paliwowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak paliwa w ukladzie paliwowym
Ostatnio zmieniony wt paź 07, 2008 21:15 przez esenpe, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko PD, zadnych traktorow ;-)
- maryjan
- Gadatliwa bestia
Filtr jest tylko jeden - w komorze silnika. No niestety masz pompę do wymiany, pewnie ktoś często brykał na rezerwie... Tak się kończą oszczędności, niestety...
Cena dośc przerażająca ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że ostatnio kupowałem takie cuś do laguny (II) i pociągneło ponad 1000PLNów...
Cena dośc przerażająca ale na pocieszenie mogę powiedzieć, że ostatnio kupowałem takie cuś do laguny (II) i pociągneło ponad 1000PLNów...
Ostatnio zmieniony śr paź 08, 2008 10:25 przez maryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziki