ARL zimny kopci na niebiesko

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ornos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

ARL zimny kopci na niebiesko

Post autor: ornos » czw lis 13, 2008 15:20

Witam,

Moj klekot znowu ma focha. Jakies 4tys km temu turbo wymienione zostalo na regenerowane (hybryde od karambola), pozbylem sie katalizatora, zrobiona zostala poprawka softu i regulacja turbo. Sprawdzone vagiem logi i inne *#cenzura#* - wszystko w normie. Jakis czas temu pojawil sie blad czujnika temperatury cieczy chlodzacej - zamowilem czujnik - dostalem zly (kwadratowa wtyczka zamiast owalnej) - reklamacja przyszedl poprawny ale najprawdopodobniej uszkodzony bo blad caly czas po wymianie wystepuje, auto wg wskaznika na zegarach to co chwile ma inna temperature ale nie wiecej niz 90. Czujnik przyszedl kolejny ale zanim go wymienilem to na zegerach mignal mi przez chwile kilka razy blad alternatora - na vagu nic. A teraz jak temperatury spadły to rano przez minute jakas moze dwie po odpaleniu kopci na niebiesko taka srednia chmurka (bez mgly czy zadymienia okolicy). Z silnika dobiega jakis bardziej niezidentyfikowany dzwiek - stukanie z odglosami tarcia badz trudno dokladnie to okreslic bo dzwieki takie sa przez parenascie sekund. Silnikiem troche dygocze. Po 2 minutach wszystko jest ok. Auto nie stracilo mocy, nie kopci na niebiesko podczas jazdy, czasem przy pedale w podlodze pusci czarna chmure - no ale soft inny itp. Musi postac dlugo zeby sie objawy powtorzyly - np przez noc cala. Odstawilem do mechaniora dzisiaj ale prosze o komentarze. Uszczelniecze? Pierscionki? Co by nie bylo to na pewnio wydatki:(

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw lis 13, 2008 15:21

kąt synchronizacji jest dobry ?

ornos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ornos » czw lis 13, 2008 15:24

a jak sprawdzic ten kat i jaki powinien byc bo szczerze mowiac nie bardzo wiem coz to takiego...

Od czego tak na prawde po kolei zaczac poszukiwania w celu zlokalizowania tej usterki? Nie chcialbym podjac jakichs pochopnych decyzji. Ostatnio jedyne co mi chodzi po glowie to pozbycie sie tego pechowego gniota w ktorego pompuje od jakiegos czasu nieustannie siano a on mnie w ch... robi. Oleje i filtry wymienione razem z turbina. Wsszystko dokladnie wyplukane zostalo. Jak przestaje kopcic to chodzi rowniotko. Ale ta chmura rano doprowadzi mnie do szalu - parkingowy sie dusi...

Aha... jak jest w miare cieplo - powyzej gdzies tak 15 stopni to odpala normalnie... Zdarzylo sie jeszcze ze dwa razy ze podczas dnia dluzej sie palila kontrolka od swiec... tak z 15 sekund.
Ostatnio zmieniony czw lis 13, 2008 15:32 przez ornos, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » czw lis 13, 2008 15:51

ornos pisze:a jak sprawdzic ten kat i jaki powinien byc bo szczerze mowiac nie bardzo wiem coz to takiego...
vag grupa 004 pole 4

ornos
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ornos » czw lis 13, 2008 15:53

ok dziekuje za podpowiedz. Dzisiaj sprawdze i napisze jaki jest odczyt.

[ Dodano: 16 Lis 2008 11:08 ]
Sprawdzilem tego loga.

Pokazuje 0,5 kW. To dobrze czy zle?

[ Dodano: 17 Lis 2008 08:45 ]
Dzisiaj rano jak go odpalalem znowu chmurka niebieska i ponownie mrygła kilka razy kontrolka od ladowania i wyswietlil sie blad alternatora. Kolega mi mowi ze mam zaczac od wymiany uszczelniaczy zaworow a jak to nie pomoze to trzeba go rozebrac i zobaczyc czy sie nie przytarl... Moze ktos ma inny pomysl??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”