dydo12 pisze:Siemka ja jeżeli bym chciał wstawić nowy silniczek do mk II to wstawiłbym 1.6 TDI lub 1.9 TD
ta druga opcja jest zdecydowanie wytrzymalsza tylko troche słabsza ja marze w swoim o 1.6TDI
Nie ma silnika 1.6TDI, chyba chodzi ci o 1.9TDI 1Z 90KM z golfa III, albo mylisz z 1.6TD SB, który ma intercooler i przez niektórych nazywany jest 1.6TDIC
Fress pisze:no tak ja mam to reczne ustawianie kata i rzeczywiscie pomaga cos, tylko chodzi mi o to ze przy starym silniku przy obecnych temp. nie musialem tego tak robic a przy tym musze. moze to jest po prostu taki typ silnika ze jest tak bardziej wrazliwy na temp
Hmmm, czy mi się wydaję, czy ty mylisz ustawienie kąta wtrysku poprzez regulację położenia pompy wtryskowej z cięgnem od zwiększania wyprzedzania kąta zapłonu, które znajduje się z lewej strony kierownicy i które wyciąga się odpalając autko w zimne dni ??
Co do problemu kolegi
Fress, to sprawdziłbym poduszki pod silnikiem, potem rozrząd i ustawił dokładnie początek kąta wtrysku przy pomocy przyrządu stroboskopowego... Jeśli kopci na niebiesko to prawdopodobnie spala olej...Wymieniane były pierścienie albo uszczelniacze zaworów ??