Cieknie olej z zworka odpowietrzania LDA

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » czw maja 28, 2009 23:13

wojtek0231 pisze:wcale nie musisz mieć turbiny do wymiany
Też tak myślę, jeśli membrana w LDA jest cała, to jak niby olej z turbiny albo z odmy może się pod nią dostać?? Dla mnie właściwszy wydaje się ten trop:
munior pisze:Raczej to co ci cieknie to jest zanieczyszczona ropa dostająca się tam przez zużyty oring bolca od dawki po którym porusza się pin.

arwam

Post autor: arwam » pt maja 29, 2009 15:16

miało być:

raczej zmień na coś większego chociaż K14 ale najlepiej zmień na k24

zawa84
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: zawa84 » pt maja 29, 2009 23:42

filtr powietrza suchy, wczoraj wsadzilem pina od 1.6 Td duza poprawa, ale duzy tez dymek? jak wsadze jakies wieksze turbo bede mial wieksza turbo dziure co za tyn idzie dluzej czarny dymek zanim turbo zacznie swoje pompowac a u mnie przewaza miasto. Jaka turbina bedzie mocniej pompowac a jednoczesnie tak szybko jak malutka KKK K03. Czy przy KKK 03 regenerowanej i podkreconej jest sens zakladac IC i jakie najlepiej - jakies male ? Przy Pinie ustawionym na maksa i wiekszym turbo raczej nie pozbede sie dymka na niskich obrotach. Ale z prawdziwego pieca musi sie dymic :) najlepiej na czarno

Zawa 84

arwam

Post autor: arwam » sob maja 30, 2009 07:38

zawa84,

to jęsli boisz się dymka to żeby turbo było wydajne oraz miało małego laga lub go wogóle nie miało to wybór jest tylko jeden: VNT przy najmniej 1749 lub większe pokroju GT2052V
one prawie laga nie mają a w przypadku GT2052V pompuje jak szalona w prawie całej skali obrotomierza.
miałem taką i sobie chwalę choć wysterowanie kierownic jest kłopotliwe to będę chcial w przyszłości wrócić do VNT ale już większych modeli pokroju GT22V lub GT25V

zawa84
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: zawa84 » ndz maja 31, 2009 09:59

A jak jest jezeli chodzi o sterowanie vnt . Zostaje tylko west-gate. Czy kolektor od AFN pasuje do AAZ

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:16 ]
sory VTG nie ma west-gate , jak w AAZ ja sterowac ? Czym sie rozni sterowanie nadcisnieniowe od podcisnieniowego.

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:38 ]
w turbo z w-g cisnienie otwiera klape a w VNT podcisnienie podnosi sztange a sztanga reguluje lopatki tak ? nie moge znalezc na forum takiej przerobki .

Zawa 84

arwam

Post autor: arwam » ndz maja 31, 2009 23:31

sory VTG nie ma west-gate , jak w AAZ ja sterowac ? Czym sie rozni sterowanie nadcisnieniowe od podcisnieniowego.
w nadciśnieniowym podłączasz gruszke do kolektora dolotowego i po problemie.
wadą tego rozwiązania jest to że przy jeździe ze stałą prędkościa turbo już sporo pompuje co skutkuje wzrostem spalania ale turbo wogóle nie ma laga chyba że ogranicznikiem zwiększysz stopień otwarcia kierownic ale wtedy lag turba się powiększa.
zawa84 pisze:w turbo z w-g cisnienie otwiera klape a w VNT podcisnienie podnosi sztange a sztanga reguluje lopatki tak
tak poszukaj użytkownika VENTIL on zaprojektował układ który pozwalał regulować w mechanicznym dieslu za pomocą podciśnienia kierownice w turbinie VNT. układ jeśli ktoś dopracuje będzie git bo działa podobnie jak nadciśnieniowe sterowanie VNT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”