sdi polo-olej-różnica Diesel Magnatec a normalny Magnatec
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sdi polo-olej-różnica Diesel Magnatec a normalny Magnatec
hej
muszę wymienić w autku olej. nie mam informacji co wcześniej było zalewane więc postanowiłem dla bezpieczeństwa użyć półsyntetyka. mineralnego chyba nikt wcześniej nie zalał, a co do pełnego sytetyka nie mam przesłanki
zacząłem chodzić po sklepach i zgłupiałem. jest to sdi z 2000 r. czyli powinienem użyć oleju z normą 505.00. Normalny Magnatec Castrola spełnią powyższe wymagania. ale na półce znalałem wersję Magnatec Diesiel. niby nic ale bańka duża kosztuje prawie 50 zł drożej.
w czym jest różnica i czy warto dopłacać. i z ciekawości czy szukam dobrego oleju ?
pozdrawiam
muszę wymienić w autku olej. nie mam informacji co wcześniej było zalewane więc postanowiłem dla bezpieczeństwa użyć półsyntetyka. mineralnego chyba nikt wcześniej nie zalał, a co do pełnego sytetyka nie mam przesłanki
zacząłem chodzić po sklepach i zgłupiałem. jest to sdi z 2000 r. czyli powinienem użyć oleju z normą 505.00. Normalny Magnatec Castrola spełnią powyższe wymagania. ale na półce znalałem wersję Magnatec Diesiel. niby nic ale bańka duża kosztuje prawie 50 zł drożej.
w czym jest różnica i czy warto dopłacać. i z ciekawości czy szukam dobrego oleju ?
pozdrawiam
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=102331]były ULUBIENIEC[/url]
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: sdi polo-olej-różnica Diesel Magnatec a normalny Magnate
ale o jakim oleju mówisz? Castrol Magnatec Diesel 10W-40 oraz Castrol Magnatec 10W-40 . Na stronie Castrola są w identycznej cenie 93 zł za 4 litry http://habi.pl/castrolcwb pisze:hej
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2009 21:50 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
spokojnie możesz lać ten lub ten bo mają specyfikację API SL/CF, ACEA A3/B3, VW 505.00, CF oznacza że jest do diesla a ten drugi czyli Magnatec Diesel ma tylko CF co oznacza że się nie nadaje do benzyny lae oba się tak samo nadają do diesla
[ Dodano: 09 Lip 2009 21:58 ]
[ Dodano: 09 Lip 2009 21:58 ]
różnicę ci już opisałem i nie warto dopłacać, najważniejsze żeby miał CF i 505.00. Moim skro,mnym zdaniemto dobry olej do twojego SDI, też miałem Polo SDI i lałem olej 10W40 z tymi samymi oczywiście normami, tyle że był to Shell a lałem Shella, bo fabryka go zaczęła lać a ja kontynuowałemcwb pisze:
w czym jest różnica i czy warto dopłacać.
Magnatec tylko o diesla a ten uniwersalny do benzyny i diesla rózni sie tym, że ten tylko do diesla ma związki rozpraszajace sadze. Olej w dieslu szybko robi sie czarny ponieważ absorbuje sadze- w trakcie uzytkowania olej w dieslu robi sie coraz gęstrzy, 5w40 po 15 tys km ze wzgledu na sadze moze byc juz tak gesty jak 15w40 ten ponoc tylko do diesla powoduje ze sadza nie zbija sie w oleju w wiekrze frakcje i olej pozostaje dłużej świeższy. Tak mówią a jaka jest prawda
Witam ja tez mialem problem z olejem jaki wlac bo auto bylo sprowadzone z niemiec i nie bylo wiadomo jaki olej byl wlany. Wiec po przekopaniu internetu co i jak wlac zdecydowalem sie na mobil 1 super S do turbo diesli 10w40 o specyfikacji 505.00. Ale kiedy patrzylem na bagnet na starym oleju to ten olej tak jakby sie "swiecil" a gdy teraz sprawdzam u siebie to nic tylko czarna smola. Moze tamten stary to byl mineral ? jak myslicie ?
- doggie
- V.I.P.
co do oleju to może być, a jeżeli chodzi o "czarny jak smoła" to normalne w dieslach nawet krótko po wymianie oleju robi się czarny z uwagi na sadzęsuhhar pisze: zdecydowalem sie na mobil 1 super S do turbo diesli 10w40 o specyfikacji 505.00. Ale kiedy patrzylem na bagnet na starym oleju to ten olej tak jakby sie "swiecil" a gdy teraz sprawdzam u siebie to nic tylko czarna smola. Moze tamten stary to byl mineral ? jak myslicie ?
[ Dodano: 10 Lip 2009 21:59 ]
oba mają normę CF, więc rozpuszczają sadzę, tyle że Magnatec nie ma SJ czyli nie nadaje się do benzynyPinkFloyd pisze:Magnatec tylko o diesla a ten uniwersalny do benzyny i diesla rózni sie tym, że ten tylko do diesla ma związki rozpraszajace sadze.
- doggie
- V.I.P.
ja jeszcze do żadnego samochodu nie lałem oleju z polskim kodem kreskowym, czy był to Elf, Shell, Castrol, czy inne a teraz oryginal VW LLPinkFloyd pisze:Ja tam leje Midland 5w40 SJ/CF i zrobiłem na nim 80 tys km i nie widze róznicy, zalewam Midlandem bo ma kod kresowy ze Szwajcarii, zalewałem Mobil 1 z polskim kodem kreskowym i stukały mi hydrauliki nawet na ciepło po wymianie na Midland juz przez 80 tys km cicho wiec to nie był przypadek