Pytanie po wymianie rozrządu przy odpalaniu stuki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie po wymianie rozrządu przy odpalaniu stuki
Mam problem ponieważ wymieniłem pasek rozrządu w golfie 1.9 TD 1994 i przy próbie odpalenia odpalił ale było słychać stuki tak jakby jeden z zaworów pokrywał się z tłokiem. I teraz moje pytanie czy mogło się coś poważnego stać. Dodam że przed uruchomieniem silnika kilka razy obracałem dla pewności wałkiem korbowym i żadnych oporów nie wyczułem.
Powiedzcie co o tym sądzicie.
Acha jeszcze jedno okazało się że wałek rozrządu względem wałka korbowego był przestawiony o 1 ząbek.
Powiedzcie co o tym sądzicie.
Acha jeszcze jedno okazało się że wałek rozrządu względem wałka korbowego był przestawiony o 1 ząbek.
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 21:45 przez lukiluk, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jeśli okazało się to po wymianie i po tym jak odpaliłeś i stukało to szkoda że nie sprawdziłeś przed odpaleniem.Wygląda na to że tłok spotkał się z zaworem.Chociaż piszesz że sprawdzałeś i było ok więc wolałbym się mylić...lukiluk pisze:Acha jeszcze jedno okazało się że wałek rozrządu względem wałka korbowego był przestawiony o 1 ząbek.
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 23:02 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
kolego ten stary pasek wygląda nie ciekawie czy nie masz czasem za dużego luzu na tulei pompy wtryskowej ? w moim MK2 by ł taki sam problem pompa miała luzy i spychała pasek na koło pompy oleju gdzie jego ostre krawędzie cięły pasek może to być też wina napinacza założyłem kiedyś totalną podróbę i pocięło mi pasek przez ok 200 km
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
no to Ok a swoją drogą to koło od pompy masz jakieś dziwne, ale jeśli pasek sie nie zsuwa i wszystko chodzi dobrze to nie grzeb tylko za jakiś czas zdejmij osłonę i zobacz jak to wszystko wygląda rozrząd warto kontrolować co jakiś czas
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
To koło wcale nie jest dziwne,ale ori.Neoarti pisze:no to Ok a swoją drogą to koło od pompy masz jakieś dziwne, ale jeśli pasek sie nie zsuwa i wszystko chodzi dobrze to nie grzeb tylko za jakiś czas zdejmij osłonę i zobacz jak to wszystko wygląda rozrząd warto kontrolować co jakiś czas
Jest to pompa przykręcona na sztywno,a kąt wtrysku reguluje się na "fasolkach".Pod prawą śrubą widać kawałek otworu w kształcie ziarna fasoli.
Do takiego stanu paska mógł doprowadzić także luz na wałku pośrednim.Też mi cięło pasek,ale jak wymieniłem panewkę na owym wałku,to wszystko wróciło do normy
może i to koło ori ja nigdy takiego nie widziałem wiec dla mnie jest dziwne
kolega miał kiedyś problem z cięciem paska okazało się że nie miał tej ostatniej śruby trzymającej pompę od tyłu i pasek naginał pompę wraz z blachą co powodowało zsuwanie paska z koła
kolega miał kiedyś problem z cięciem paska okazało się że nie miał tej ostatniej śruby trzymającej pompę od tyłu i pasek naginał pompę wraz z blachą co powodowało zsuwanie paska z koła