wyciek oleju:(

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

wyciek oleju:(

Post autor: aregus » pn paź 05, 2009 23:48

witam szanownych forumowiczów. Panowie i Panie mam taki problem. mój goferek plamił pod sobąolejem i z tego co zauważyłem był walnięty ten wąż od odmy co wychodzi z bloku więc go wymieniłem i fakt blok się osuszył ale pod silnikiem ciąglepowstająplamy.. popatrzyłem dzisiaj na silnik od spodu i olej poci się na misce od str skrzyni tak jakby wypływał z łączenia szkrzyni biegów i silnika.i tu moje pytanie czy moze to być simering na wale?? czy wtedy by się sprzęgło slizgało od oleju?? aha i jak patrzęod góry na silnik to na skrzyni biegó tam gdzie jest to okienko zaślepione gumąto tam tez mam sporo oleju:( co to moze być?? pozdravwiam. z góry dziękuję za pomoc

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=259325

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Re: wyciek oleju:(

Post autor: PinkFloyd » pn paź 05, 2009 23:54

aregus pisze:witam szanownych forumowiczów. Panowie i Panie mam taki problem. mój goferek plamił pod sobąolejem i z tego co zauważyłem był walnięty ten wąż od odmy co wychodzi z bloku więc go wymieniłem i fakt blok się osuszył ale pod silnikiem ciąglepowstająplamy.. popatrzyłem dzisiaj na silnik od spodu i olej poci się na misce od str skrzyni tak jakby wypływał z łączenia szkrzyni biegów i silnika.i tu moje pytanie czy moze to być simering na wale?? czy wtedy by się sprzęgło slizgało od oleju?? aha i jak patrzęod góry na silnik to na skrzyni biegó tam gdzie jest to okienko zaślepione gumąto tam tez mam sporo oleju:( co to moze być?? pozdravwiam. z góry dziękuję za pomoc
Zobacz czy olej nie leci z pokrywy zaworów z prawego górnego rogu od tyłu od strony kolektra czesto w starszych tdi tamtedy leci idzie pos krzyni i wydaje sie ze leci z łaczenia, a jak sucho to zostaje zwalenie skrzyni, - nie zawsze sprzegło sie ślizga zalezy jak olej idzie czy po mału czy pod cisnieniem na tarczę. Pomaga tez wyczyszczenie okragłego bajeru odmy- separatora który znajduje sie na pokrywie głowicy. U mnie był zapchany i olej waliło wszytskimi uszczelnieniami- tworzyło sie duże ciśnienie w skrzyni korbowej ,po wymyciu w nafcie i przedmuchaniu spreznym powiietrrzem wycieki ustapiły.

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » wt paź 06, 2009 01:06

ok jutrosprawdze..a czy zeby wymienic simering na wale trzeba sciagac wał??

PEPLIN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PEPLIN » wt paź 06, 2009 12:20

Witam,
Mam także problem z wyciekiem oleju, VW Golf Kombi 1,9 TDI rok 1995.
Pojawił się dym przy kole pasażera, z przodu, okazało się,że na samym dole pasek klinowy się grzeje, koła na krórych się kręci były niewiarygodnie gorące. Pokręciłęm jednym z kół i zaczął wyciekać olej chyba gdzieś z góry silnika jakieś 1,5 L czarnego oleju. Wcześniej też porzy zapalaniu pasek cicho piszczał i słyszałem metaliczny dzwięk , jakby uderzania metalem o metal. Co to może być?? Proszę o radę i dziękuję za wszelkie rady w tym temacier

PEPLIN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PEPLIN » wt paź 06, 2009 16:02

Przy przednim kole od strony pasażera na dole silnika jest pasek i o ten chodzi, kręciłem kołem na który naciągniety jest ten pasek i nagle gdzieś z góry wyciekł olej to tyle, nie wiem co to. Konsultowałem się z mechanikiem, ale bez samochodu to nie wie co, muszę go zholować do warsztatu ale lepiej jak wiedziałbym wcześniej co i ile będzie kosztowało

Dziadek81
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dziadek81 » wt paź 06, 2009 18:13

PEPLIN pisze:Przy przednim kole od strony pasażera na dole silnika jest pasek i o ten chodzi, kręciłem kołem na który naciągniety jest ten pasek
zdecydowanie pompa wspomagania tu masz przykładowe ceny http://allegro.pl/listing/search.php?st ... tegory=620

PEPLIN
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PEPLIN » wt paź 06, 2009 18:19

dzięki za info
pozdrawiam

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » czw paź 08, 2009 20:00

witam ponownie..panowie dzisiaj obejrzałem silnik i z góry nie leci olej ale wjechałem na kanał, wszedłem pod auto i zobaczłem ze miska znowu mokra:( powycierałem wszystko, odkręciłem tą blachę co osłania koło zamachowe i też wszystko wytarłem szmatką po czym uruchomiłem silnik.. wszedłem spowrotem do kanału i po chwili zobaczyłem krople oleju wyciekające z obudowy skrzyni...olej również pojawił się tak jakby na łączeniu bloku ze skrzynią.. nie wiem co to moze być..starałem sie dokrecic misę olejową ale to nie przyniosło rezultatów:( musze dodać ze niedawno uderzyłem miską dosyc mocno i wgięła się trochę i tak się zastanawiam czy to mogło mieć wpływ na wyciekający olej.. miska co prawda nie wygląda na pękniętą ale moze się odkształciła?? proszę o sugestie i z góry dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » pt paź 09, 2009 10:52

kolego belcho99, najpierw przeczytaj kto co pisał i przeczytaj cały temat a dopiero zwracaj komuś uwagę...

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » pt paź 09, 2009 16:25

a czy gdyby olej wyciekał jednak przez simering wału to koło zamachowe nie rozrzuciło by go tak zeby wyleciał przez okienko w skrzyni..bo jak powycierałem skrzynie od góry i od dołu to po odpaleniu na górze było sucho a na dole pod silnikiem juz sie pociło i wyciekał olej z obudowy skrzyni:( kurcze nie wiem co robic czy to moze uszczelka pod misą walnieta i wcieka tam czy co...w poniedziałek zrzuce skrzynie i powymieniam uszczelniacze w silniku tak chyba bedzie najlepiej...pozdro

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » pt paź 09, 2009 20:43

właśnie ja juz silnik czysciłem i był suchy a po odpaleniu pokazuje sie olej w okienku i na obudowie skrzyni od dołu tuż pod kołem zamachowym z tamtąd wylatuje po kropelce tak jakbyolej z silnika wyciekał na obudowe skrzyni ale od srodka i ten olej póżniej wycieka na ziemię

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”