SZARPNIECIE SILNIKIEM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
SZARPNIECIE SILNIKIEM
koledzy ciezko pali moje tdi tz. samochód jest po wymianie całkowitego rozrzadu ustawiony do szpilki świeczki, przekażnik, czujnik temp. nowe, olej filtryi bateria nowe. problem pojawił sie juz w wakacje gdyż odpalajac silnikiem troszke rzucało i szrpneło jedno razowo przy starcie jednak mamy teraz temperature 5st i mniej i problem robi sie wiekszy rano rozrusznik nieco wolniej obruci raz lub dwa i jest straszne jednorazowe szarpniecie az rusza karoseria ale silnik pali gasząc po chwili silnik i ponownie zapalajac juz jest mniejsze szarpniecie. Jednak nieraz zdarza się ze silnik zapala delikatnii cicho. prosze o pomoc gdyż jest to mój pierwszy tdi...
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 12:01 przez lukasffm, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Mały gagatek
Po rozgrzaniu wszystko wraca do normy? Moze zacznij od sprawdzenia cisnienia w cylindrach no i musisz byc pewny ze rozrzad dobrze poskladany i kat wtrysku dobry. Przydalyby sie tez logi
Ostatnio zmieniony sob lis 14, 2009 00:10 przez silesian_boy, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images41.fotosik.pl/144/f7d3c04826739370.jpg[/img]
NA ZAGRZANYM SILNIKU JUZ NIEMA TAKIEGO SZARPNIECIA DUZEGO LECZ SILNIKEM RUSZY
[ Dodano: 13 Lis 2009 23:12 ]
ROZRZAD USTAWIAL KOLES KTORY PRACUJE W SERVISIE SKODY POMPAUSTAWIONA DO SZPILKI Z WALEM NA VAGU WSZYSTKO OK WTRYSKI I KATY
[ Dodano: 13 Lis 2009 23:18 ]
TEZ MYSLAŁEM O SPRAWDZENU CIŚNIENIA W CYLIDRACH ALE JESZCZE ZASTANAWIA MNIE JEDNA RZECZ JAK ZAPALAM RANO ROZRUSZNIK NIEKIEDY OBRUCI RAZ LUB DWA JEST PÓŁ SEKUNDY PRZERWY I SILNIK ODPALA WRAZ Z STRASZNYM SZARPNIECIEM ZASTANAWIA MNIE CZY TO NIE ROZRUSZNIK.
[ Dodano: 13 Lis 2009 23:12 ]
ROZRZAD USTAWIAL KOLES KTORY PRACUJE W SERVISIE SKODY POMPAUSTAWIONA DO SZPILKI Z WALEM NA VAGU WSZYSTKO OK WTRYSKI I KATY
[ Dodano: 13 Lis 2009 23:18 ]
TEZ MYSLAŁEM O SPRAWDZENU CIŚNIENIA W CYLIDRACH ALE JESZCZE ZASTANAWIA MNIE JEDNA RZECZ JAK ZAPALAM RANO ROZRUSZNIK NIEKIEDY OBRUCI RAZ LUB DWA JEST PÓŁ SEKUNDY PRZERWY I SILNIK ODPALA WRAZ Z STRASZNYM SZARPNIECIEM ZASTANAWIA MNIE CZY TO NIE ROZRUSZNIK.
-
- Mały gagatek
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
w TDI zawsze szarpnie mocniej silnikem jak w benzynie. moze byc wina tulejek ale nie musi
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
wiesz co skoro miales go na wierzchu i wyczules luzy to mogles od razu wymienic te tulejki albo dac komus. Ale dopiero teraz doczytalem ze to Twoj pierszy tdi. Najlepiej by bylo jakbys zobaczyl jak to jest w innym aucie z tym silnikiem i porownal bo moze szukasz dziury w calym bo tdi to nie benzyna i zawsze jest lekkie szarpniecie przy odpalaniu i przy gaszeniu
[img]http://images41.fotosik.pl/144/f7d3c04826739370.jpg[/img]
Kolego miałem ten sam problem z rozrusznikiem, gdy na dworze juz było -1 to tez zrobił obrót stanął na pół sekundy i znowu kręcił dalej tak jakby aku był na wykończeniu. Byłem przemierzyć aku który jest nowy kupiony rok temu i okazało się ze jest ok, wiec rozrusznik zregenerowałem, do wymiany były tuleje i szczotki przy okazji. Teraz czekam aż będzie poniżej 0 stopni żeby sprawdzić czy to było to, ale wydaje mi się że tak bo już czuje ze inaczej kreci...
jesli chodzi o porównanie to mam w pracy znajomego z takim samym silnikiem i mam porownanie u niego zapala cicho i delikatnie, zaworze rozrusznik we środe do regeneracji zobaczymy jak bedzie krecił po tym a niezrobiłem tego od razu poniewarz myslałem że samo czyszczenie i smarowanie pomorze a tu nic.
koledzy wracam do tematy szarpniecia mojego tdi i chcialem was zapytac czy ktos z was wybijal stare tulejki w rozruszniku bosch a zwłaszcza tą w mechanizmie różnicowym poniwarz chce je wymienic a wychodzi na to ze rozrusznik nawala gdyz pobiera duzo pradu podczas zapalania i jak zimy ciężko zakręci i szarpni silnikiem a niemam kasy na regeneracje
A ja powiem tak, po regeneracji rozrusznika auto nadal ciężko kręci jak postoi cała noc i temperatura jest poniżej 10 stopni. Czyli tak świece sprawdzone, aku sprawdzony jest roczny i elektryk go sprawdzał i powiedział ze jest ok, rozrusznik zregenerowany a pomimo to wszystko jak jest chłodno i odpalam auto to rozrusznik kreci tak jakby był słaby aku;/ Już nie wiem co to może byc ale obstawiam że może to wina oleju 10 w40 po prostu przy zimnie robi sie gęsty, olej MOTUL. a jeszcze dodam kąt wtrysku tez ustawiony na 51.
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 23:16 przez mateo86, łącznie zmieniany 1 raz.
to widdze ze may podobny problem ja mam wlany 10 w 40 mobil ale czy to on moze byc przyczyna ????? dzis zmienilem tulejki w rozruszniku zobacze rano jak zakreci a mam do was pytanko czy jak rozrusznik wam zaczyna krecic to przygasa wam wyswietlacz komputera dodam ze kontrolka od ladowani i recznego swieci caly czas a i jak wiecie sprawdzalem baterie ladowanie bardzo dobre tylko jak rozrusznik zaczyna krecic to spada do 8-9V