ja tak się podepnę do tematu, bo u mnie to wygląda tak, kupiłem nowy aku z Centry 72Ah 680A, z tego wzgl ze poprzedni padł dokumentnie, no i po zimnej nocy jak odpalam to dlugo musze go trzymac, kreci, kreci, za ktoryms z kolei obrotem zaczyna sie powoli budzic, trzeba mu trochę depnąć żeby nie zgasł no i potem przez chwile chodzi tak ze sie caly trzesie na ok 1100 obr ale po chwili spada na 900-950 i wszystko jest ok, no i oczywiscie przy odpaleniu poszcza czarną chmurę gradową czy to problem z wtryskami??
I jeszcze taka jedna sugestia, czasem jak jadę a silnik jeszcze nie jest rozgrzany to mam wrażenie że ponad 2000obr turbina sie nie wlacza, nie dostaje tego kopa, ale tylko jak silnik jest slabo rozgrzany i tu tez pytanie jak mozna sprawdzic sprawność turbiny?
Kłopoty z rannym zapalaniem VW Golf III 1.9 TDI [MK3]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mac Abra mogę Cię pocieszyć że to niekoniecznie może być turbina. Czarny dym, masz problem z wtryskami. A to gaśniecie, wymiana filtra paliwa, DOBRA ROPA, benzynka, depresator, trochy mixolu i pali. Ja wczoraj i dzisiaj po takiej mieszance zapaliłem z 1 podejściem.
Co do mojej sprawy masz podobnie jak ja, czyli tak jak mówiłem wyżej nie zaszkodzi, a tankować i tak musisz. Koszty niewielkie. Jeśłi chodzi o spadek mocy, to ja dzisiaj podpiąłem VAGA i pokazało błąd czujnika przepływu powietrza, czyli przepływka może być sztrzelona.
JESZCZE TAK ZAPYTAM KOLEGÓW OD CZEGO MOGŁO SIĘ TO STAĆ? JAKIŚ M-ĄC TEMU ZAMONTOWAŁEM W SWOIM AUCIE MAGNETYZERY, KTÓRE MAJĄ ZA ZADANIE PODNIEŚĆ DYNAMIKĘ AUTA I OBNIŻYĆ SPALANIE PALIWA, SPRZEDAWCA ZAPEWNIA ŻE NIE MA TO WPŁYWU NA ELEMENTY ELEKTRONICZNE SILNIKA. REGUŁA, 10CM OD POMPY I NIE ZA BLISKO PRZEPŁYWOMIERZA, TAK ZROBIŁEM. TAK NAGLE STRZELIŁ PRZEPŁYWOMIERZ? PORADZCIE, BO WOLE TO kupa ZA GROSZĘ WYWALIĆ NIŻ NAPRAWIAĆ POTEM POMPĘ ITD.
Co do mojej sprawy masz podobnie jak ja, czyli tak jak mówiłem wyżej nie zaszkodzi, a tankować i tak musisz. Koszty niewielkie. Jeśłi chodzi o spadek mocy, to ja dzisiaj podpiąłem VAGA i pokazało błąd czujnika przepływu powietrza, czyli przepływka może być sztrzelona.
JESZCZE TAK ZAPYTAM KOLEGÓW OD CZEGO MOGŁO SIĘ TO STAĆ? JAKIŚ M-ĄC TEMU ZAMONTOWAŁEM W SWOIM AUCIE MAGNETYZERY, KTÓRE MAJĄ ZA ZADANIE PODNIEŚĆ DYNAMIKĘ AUTA I OBNIŻYĆ SPALANIE PALIWA, SPRZEDAWCA ZAPEWNIA ŻE NIE MA TO WPŁYWU NA ELEMENTY ELEKTRONICZNE SILNIKA. REGUŁA, 10CM OD POMPY I NIE ZA BLISKO PRZEPŁYWOMIERZA, TAK ZROBIŁEM. TAK NAGLE STRZELIŁ PRZEPŁYWOMIERZ? PORADZCIE, BO WOLE TO kupa ZA GROSZĘ WYWALIĆ NIŻ NAPRAWIAĆ POTEM POMPĘ ITD.
David
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich!!! Mam taki problem, a mianowicie samochód nie chce zapalic, dlugo kreci i nic, odpala tylko jak mu prysne "Starter" w filtr powietrza, praca silnika dziwna wydobywa sie taki metaliczny halas z okolic pierwszego tloka, malo tego strasznie trzepie kolem pasowym i napinaczem paska klinowego, dodam jeszcze ze nawet jak silnik zlapie temperature ok 90 St. to jak go zgasze to tez nie odpali z kluczyka tylko ze startera. Prosze o jakies rady i sugestie. Pozdrawiam!
Adams