skrzynia 4 a 5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
skrzynia 4 a 5
czy skrzynia 4 biegowa jest dużo gorsza od 5 biegowej? na której się lepiej jeździ (TD)? czy 4 biegowa ma jakieś zalety w porównaniu z 5 biegową? czy osiągi (vmax,przysp) znacznie się róznią?
Powiedzmy że sie niezgodze,na jakiej podstawie tak twierdzisz?Przerabiałeś ten temat?djtom pisze:powiem od razu -swap jest nieopłacalny, chyba ze masz skrzynie za free.
W klekocie piątka to podstawa,w GTD chyba nie było czwórek?Z tego co wiem były montowane w 1,3.piter8500 pisze:na której się lepiej jeździ (TD)?
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
No tak,ale GTD to klekot,więc chyba coś było ruszane.Michael G60 pisze:.6 też miały 4 (benzyna)...
Nie wiem jaka dokładnie jest różnica w przełożeniach ale turbo klekot na piątce powinien te 160 km/h polecieć.A co do spalania to oczywiste że jest bardziej ekonomiczny(piątka,2000 obrotów,80 km/h.Wtedy tylko wącha ropke)Przy lekkiej nodze spokojnie zmieścisz sie w 5-5,5 l/100km.piter8500 pisze:ale jak jest z osiągami i spalaniem??
-
- Ma gadane
Właściwie niewiele się zmienia. Jedyna różnica, że trzeba wyżej "piłować" silnik przed zmianą biegu. Jedyna róznica jest w spalaniu (ciut wyżej) i mniej wachlowania (na miasto nawet lepiej)
Skrajne biegi i przełożenie są niestety identyczne..
Jakbym miał wybór.. To wybrałbym auto w lepszym stanie! Żona i tak jeździ jak benzyną (chociaż powoli, a systematycznie zmniejsza obroty )
Skrajne biegi i przełożenie są niestety identyczne..
Jakbym miał wybór.. To wybrałbym auto w lepszym stanie! Żona i tak jeździ jak benzyną (chociaż powoli, a systematycznie zmniejsza obroty )
witam
W moim 1.6D mam 4 biegową skrzynię biegów. Z początku trudno było się przyzwyczaić, ale z biegiem czasu przestałem wrzucać 3jkę pod 4ce, hehe.
Zdecydowanie największą różnicą jest hałas. Wiadomo, jazda 140km/h na 'czwórce' sprawia, że czuję się jakbym startował odrzutowcem, hehe. Do 90km/h jest cichutko, a spalanie? Możesz nawet nie zauważyć różnicy, wszystko zależy od sposobu i jakości jazdy.
pozdrawiam
wajzner
W moim 1.6D mam 4 biegową skrzynię biegów. Z początku trudno było się przyzwyczaić, ale z biegiem czasu przestałem wrzucać 3jkę pod 4ce, hehe.
Zdecydowanie największą różnicą jest hałas. Wiadomo, jazda 140km/h na 'czwórce' sprawia, że czuję się jakbym startował odrzutowcem, hehe. Do 90km/h jest cichutko, a spalanie? Możesz nawet nie zauważyć różnicy, wszystko zależy od sposobu i jakości jazdy.
pozdrawiam
wajzner